Suomi
Gamereactor
arviot
Metroid Prime Remastered

Metroid Prime Remastered päivittää ensimmäisen persoonan klassikon onnistuneesti nykyaikaan

"Siitähän me lähdetään liikkeelle, että Metroid Prime on maailmanhistorian paras videopeli."

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Vuonna 2003 Euroopassa julkaistiin Nintendo Gamecubelle se ensimmäisen persoonan Metroid-peli nimeltä Metroid Prime. Jo julkaisussaan se erottui kilpailijoistaan kahdella tavalla: epätavallinen ohjaus oli Gamecuben ohjaimelle sovitettu, eikä kyseessä ollut ensimmäisen persoonan räiskintä (FPS) vaan ensimmäisen persoonan seikkailu (FPA). Vastaavaan suoritukseen laadun osalta ei ole sittemmin kyennyt oikein kukaan, ei edes pelin tehnyt Retro Studios itse. Nyt se alkuperäinen Metroid Prime on julkaistu Nintendo Switchille ohjaukseltaan päivitettynä ja grafiikaltaan kiillotettuna. Metroid Prime Remastered on (edelleen) maailmanhistorian paras videopeli.

Digitaalisena latauksena Metroid Prime Remastered haukkaa tilaa 6,7 gigaa, ja hintaa on rapia 40 euroa. Ulkoisen näyttävyyden ohella se tärkein päivitys liittyy ohjaustapoihin, joita on peräti neljä erilaista. Dual Stick on se moderniin kahden tatin pelaamiseen tottuneille suunnattu, Pointer mahdollistaa ruudun osoittelun Wiin malliin, Classic käyttää sitä muinaista Gamecuben ohjausta ja erikoinen Hybrid yhdistää Wiin ja Gamecuben ohjauksen yhdeksi keitokseksi. Vaihtoehtona on myös ääninäyttelyn määrä. Eurooppalaisessa versiossa ei kertojaääntä ollut juuri lainkaan, mutta muilla markkina-alueilla hieman enemmän. Ero ei ole suuren suuri, mutta vaihtoehdot ovat aina hyvä asia.

Metroid Prime RemasteredMetroid Prime RemasteredMetroid Prime RemasteredMetroid Prime Remastered
Tämä on mainos:

Pelin iän huomaa tavassa kertoa tarinaa ja siinä, miten pelitilanne tallennetaan. Metroid Primen tarina aukeaa hiljalleen tuhansien skannattavien kohteiden voimin, jotka kertovat lyhyitä pätkiä pelimaailman taustasta ja tilanteesta. Tarinan voi halutessaan siis ohittaa kokonaan, jos jättää skannailut minimiin. Toisaalta tarinaan uppoutuvien on varauduttava lukemaan pelaamisen aikana varsin runsaasti.

Toinen aikansa elänyt ratkaisu on tallentamisen rajoittaminen erillisiin Save Stationeihin. Tämä johtaa siihen, että omaa pelaamista kannattaa suunnitella etukäteen. Kartasta näkee suunnilleen oman tulevan reittinsä, ja kun kierros on tehty, kannattaa palata takaisin tallentamaan tekemänsä edistyksen. Samoissa paikoissa tuleekin samoiltua useaan otteeseen, sillä kaikkia salaisuuksia ei pääse päivitysesineiden puuttuessa selvittämään kerralla. Harmillisesti karttaan ei voi tehdä merkintöjä, joiden perusteella omille jäljille osaisi palata myöhemmin. Onneksi jokainen huone on erikseen nimetty, joten paperin ja kynän voimin kannattaa tehdä muistiinpanoja pelatessaan. Metroid Prime ohjaa pelaajaa eteenpäin hienovaraisesti, sillä yleensä oikea reitti on se ainoa, johon sillä hetkellä käytössä olevilla varusteilla pääsee. Ja jos se ei riitä, kertoo peli hetken harhailun jälkeen summittaisen suunnan, mihin pelaajan odotetaan seuraavaksi etenevän.

Maailma on pääasiassa avoin, mutta käytännössä se on jaettu erilaisiin isoihin alueisiin, jotka on vielä jaettu erillisiin pienempiin huoneisiin. Näin luodaan loistavasti avoimen maailman illuusio, ja lukuun ottamatta joitakin lataustaukoja illuusio säilyy vielä nyt 20 vuotta myöhemminkin. Varsinainen pelaaminen on pääasiassa hyvinkin rauhallista ympäristön tutkimista, jota ajoittain monipuolistavat niin isot kuin pienetkin taistelut. Ohjaus toimii kuin ajatus, joten jos menee pieleen, voi siitä syyttää vain itseään. Kaadetut viholliset jättävät jälkeensä niin ammuksia kuin energiaakin, ja pahikset ilmestyvät takaisin uudelleen, jos huoneesta poistuu hetkeksi. Tämä mahdollistaa ammus- ja energiavarastojen keräämisen takaisin hiljakseen, vaikka Save Stationia ei lähellä olisikaan.

Metroid Prime RemasteredMetroid Prime RemasteredMetroid Prime RemasteredMetroid Prime Remastered
Tämä on mainos:

Grafiikkaa on kiillotettu, ja pelin iän huomaa lähinnä yksityiskohtien puutteena. Toisaalta värit ovat monipuoliset, ja kenttäsuunnittelu yhdessä musiikin kanssa luo suuren maailman tunnun, jossa pelaaja on täysin yksin eristyneenä. Metroid Prime, jos mikä, on tiukasti yksinpeli. Seikkailulla on kestoa suurin piirtein 25 tuntia, jos rauhassa ympärilleen katselee. Nykyajan satatuntisten eepoksien kanssa se ei keston osalta pysty kilpailemaan, mutta ei sen tarvitsekaan.

On hämmentävää, miten hyvin Metroid Prime on kestänyt aikaa. Pieni parannus ohjaukseen ja ulkoasuun riittävät vallan hyvin päivittämään 20 vuotta vanhan pelin nykyaikaan sopivaksi. Omista lähtökohdista riippumatta Metroid Prime Remastered on peli, joka kuuluu jokaisen Switch-pelaajan kokoelmiin.

HQ
Metroid Prime Remastered
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
20 vuotta vanha peli tuntuu uudelta, pelaajaa ohjataan hienovaraisesti eteenpäin, uskomaton tunnelma, useita erilaisia ohjausvaihtoehtoja, värikäs ja hyvin kiillotettu ulkoasu
-
Tallentaminen on edelleen sidottu Save Stationeihin, tarina kerrotaan tuhansilla skannattavilla tekstipätkillä, karttaan ei voi tehdä merkintöjä, ajoittaiset lyhyet lataustauot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä