Suomi
Gamereactor
arviot
Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator (Xbox Series X)

Melkein vuosi PC-julkaisun jälkeen Asobon vaikuttava simulaatio saapuu konsolille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuonna 2020 Microsoft Flight Simulator oli niitä ensimmäisiä aidosti uuden sukupolven pelejä. Se mallinsi maailman 1:1, ja teki sen poikkeuksellisen realistisesti uskottavalla fysiikalla ja lentokoneiden uskottavalla käyttäytymisellä. Sittemmin asiat ovat vain parantuneet päivitysten myötä. Kehittäjillä on suunnitelma pelille aina vuodelle 2022 saakka, ja tulossa on lisää ilmaista sisältöä.

HQ

Viimeisin päivitys on mittava, ja samalla maailmalle on annettu se Xbox Series X:n (ja S:n) versio. Päivityksen jälkeen ruudunpäivitystä on parannettu melkein kaikkialla, ja latausajat ovat selvästi lyhentyneet. Kyseessä on edelleen vaativa peli suorituskyvyn osalta, mutta silti on hienoa nähdä, miten Asobo on onnistunut peliään parantamaan.

Eräs merkittävimmistä parannuksista on uusi maailmankartta, joka pohjaa Bingiin. Aloituspaikan löytäminen ilmailuseikkailulleen ei koskaan ole ollut helpompaa. Lisäksi useita kiinnostavia kohteita on lisätty mukaan maamerkkien, monumenttien ja rakennuksien osalta. Tavoitteena on tietenkin rohkaista tutkimaan maailmaa, ja siinä myös onnistutaan. Pelissä ei ole varsinaista muista peleistä tuttua uratilaa, mutta mukana on silti joukko "discovery flight" -mahdollisuuksia. Niissä vietetään muutama tunti lennellen planeetan tunnettujen kohteiden yllä. Toisin sanoen ajan myötä Microsoft Flight Simulatorin maailma on muuttunut alati elävämmäksi ja paremmaksi.

Tämä on mainos:

Mutta missä mallissa se Xbox Series X:n (ja S:n) versio on? Lopputulos PC:ltä konsolille on aivan uskomaton. On silti sanottava, ettei ruudunpäivitys miltei koskaan saavuta tavoitettaan olla 60 fps. Silti Xbox Series X suoriutuu hienosti 4K-tasolla, joskin ruudunpäivityksen puolesta epätasaisesti. Esimerkiksi New Yorkin Manhattanin yllä lennellessä huomaa nopeasti, miten hyvää työtä kehittäjät ovat tehneet.

Microsoft Flight Simulator

Ja millä hinnalla peli pyörii konsolilla? Grafiikan puolella kompromisseja on tehty enemmän kuin olisi ollut toivottavaa. Varjot ovat usein kehnoja, ja PC-versioon verrattuna rakennuksia näkyy harvemmassa. Toisaalta konsolilla saa oikein hyvän pelikokemuksen ilman massiivista rahallista panostusta, jollainen olisi vaatimuksena tappiin tuunatussa PC-versiossa.

Suurin ongelma liittyy ohjaukseen. Microsoft Flight Simulator toimii peliohjaimella, mutta selvästi se paras tapa pelata on hankkia erikseen tarkoitusta varten suunniteltu ohjain. Valitettavasti peli ei ole yhteensopiva suosittujen PC-lisälaitteiden kanssa, joten on pakko hankkia erikseen Xboxin kanssa yhteensopivat vehkeet. Lisääkin lisälaitteita on tulossa, mutta toistaiseksi vaihtoehtoja ei liiaksi ole. Lisäksi jopa erikseen suunnitellulla ilotikulla on melkein pakko käyttää hiirtä kaikkien namiskoiden ohjaamiseen parhaimmalla mahdollisella tavalla. Suosittelen myös pitämään näppäimistön lähellä niitä monimutkaisimpia lentokoneita varten.

Tämä on mainos:

Teoriassa Microsoft Flight Simulatorin jokainen laajennus on yhteensopiva konsoliversion kanssa, mutta tällä hetkellä ainoastaan pieni osa lentokoneista ja lentokentistä on pelattavissa (lukuun ottamatta Asobon omia). Esimerkiksi PC:llä suosittu Airbus A320 Neo FlyByWire loistaa poissaolollaan. Ongelma toivottavasti ratkaistaan muutaman viikon kuluessa. Vastaavasti virtuaalisten yhteisöjen, kuten Vatsim ja IVAO, saaminen konsoliversiolle tulee olemaan vaikeampaa. Näiden avulla peliä voi ohjata oikeilla lento-ohjaksilla, joka tietenkin siirtää simulaation tason aivan uusiin korkeuksiin. Toistaiseksi konsoliversiossa ei näytä olevaa tilaa tällaiselle hifistelylle.

Microsoft Flight SimulatorMicrosoft Flight Simulator

Kaiken kaikkiaan Xbox Series X:n (ja S:n) versio Microsoft Flight Simulatorista on huimaava tekninen taidonnäyte, joka ei juuri kalpene PC-version rinnalla. Yhdessä hyvän ilotikun kanssa päästään jo lähelle PC-versiota ja joissakin tapauksissa ohikin, jos käytössä on 4K ja HDR omassa televisiossa. Itse asiassa Xboxilla Microsoft Flight Simulator on parhaimmillaan VFR-sääntöjä noudatettaessa eli siis silloin, kun on pakko suunnistaa katsomalla maanpintaa suunnan saamiseksi. Ja juuri näitä maisemia katsellessa pelikokemus on parhaimmillaan.

Microsoft Flight Simulator
Microsoft Flight SimulatorMicrosoft Flight Simulator
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Hieno suoritus, hyvä ruudunpäivitys, sama tuntuma kuin PC-versiossa
-
Suurin osa ulkopuolisten kehittäjien lisävarusteista ei ole vielä saatavilla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä