Suomi
Gamereactor
ennakot
Monster Hunter 4 Ultimate

Monster Hunter 4 Ultimate

Monster Hunter 4 Ultimate tarjoaa sarjan faneille tutun kokemuksen, mutta myös uudet pelaajat pääsevät aikaisempaa helpommin sisään sen maailmaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Rikin tuoksu tunkeutuu sieraimiini, kun laskeudun alas tikapuita pitkin. Outo luola hehkuu epäluonnollisen keltaisena, mikä on samalla sen ainoa valaistus. Näin syvälle ei auringonvalo yllä. Nälkä on vääntänyt vatsaani jo parinkymmenen minuutin ajan, ja yritän vain päästä pois luolastosta. Samalla valtava jättiläinen hyppää esiin kivien keskeltä. Edessäni seisoo Tetsucabra, joka minun täytyisi päihittää. Lähdin matkaan liian heppoisin eväin, kuten saan kohta todeta. Tämä hirviö ei kaadukaan niin helposti kuin oletin.

Yllä oleva teksti kertoo paljon Monster Hunter 4 Ultimaten tunnelmasta ja samalla se on oikeastaan hyvä kuvaus sarjan aikaisemmista osista. Uusin iteraatio ei muuta menestyksekästä reseptiä juuri lainkaan. Pelimaailma on saanut autenttisemman oloisen taustatarina ja pelimekaniikkaa syvennetään hieman. Valitettavasti Capcom ei ole kuitenkaan kehittänyt uutuutta osa Wii U:lle, mikä tuntuu vähintään harmilliselta. Niinpä joudumme tällä kertaa tyytymään ainoastaan käsikonsoliversioon.

Monster Hunter 4 UltimateMonster Hunter 4 Ultimate

Monter Hunter 4 Ultimaten pääosassa on tuttuun tapaan kunnianhimoinen hirviöiden metsästäjä. Pitkä ja vaikea matka alkaa Val Habarin kaupungista, jota ei löydy mistään kartasta. Nuoren metsästäjän kyvyt herättävät heti kiinnostusta ja karavaanin johtaja antaa suoritettavaksi muutaman tehtävän. Nämä toimivat pinnallisena johdatuksena pelin mekaniikkoihin, mutta ne opettavat hyvin perusteet sarjaan ensimmäistä kertaa tutustuville. Käytännössä pelissä on kolmenlaisia tehtäviä, joita eri killat antavat. Yhdessä kerätään mineraaleja tai muita resursseja. Kaksi muuta keskittyvät puolestaan metsästykseen. Tarkoituksena on joko listiä heikompia otuksia, tai sitten pelaaja lähetetään jonkin erityisen vaarallisen hirviön perään. Killoissa edetään tehtäviä suorittamalla, jolloin palkkioksi avautuu entistä haastavampia koitoksia. Huipulle pääsemiseksi täytyy vuodattaa rutkasti hikeä, verta ja kyyneleitä.

Tämä on mainos:

Varsinainen uurastus alkaa silloin, kun hyväksyy killan antaman työn. Tämän jälkeen pitää tarkistaa varusteiden sopivuus, sekä käydä paikallisen kokin juttusilla. Metsälle ei nimittäin kannata lähteä tyhjin vatsoin. Muidenkin asukkaiden kanssa kannattaa porista, sillä hauskaa dialogia on tarjolla runsaasti. Kylän asukkailla on tarjolla myös sivutehtäviä, jotka tuovat vaihtelua muutoinkin jo toimintaa täynnä olevaa arkeen. Tehtävien aikana mukaan saattaa saada kissa-apureita, joilla on myös sanottavaa. He jopa pohtivat välillä omaa rooliaan pelissä. Pienistä kateista on hyötyä myös taisteluissa, sillä he voivat esimerkiksi parantaa metsästäjää tai kiinnittää hirviöiden huomion itseensä. Kunnon breikkiä kaipaavat voivat vaikka käydä välillä rentoutumassa musiikkitalossa, jossa voi kuunnella rauhallisia melodioita.

Onnistunut metsästysretki vaatii oikeanlaisten varusteiden lisäksi hyvät taistelutaidot. Parhaastakaan astalosta ei ole hyötyä, jos pelaajan sormien näppäryys ei riitä sen hyödyntämiseen. Erilaisia aseluokkia on yhteensä 14 kappaletta, joten jokaiselle luulisi löytyvän mieluinen ase. Mukana on myös ainakin yksi täysin uusi aseluokka, Insect Glaive, jonka avulla metsästäjä voi imeä monstereista voimaa itseensä. Tosin kannattaa muistaa, että jotkin aseet toimivat tiettyjä hirviöitä vastaan tehokkaasti ja ovat puolestaan hyödyttömiä joidenkin toisten kohdalla. Kannattaa siis opetella taistelemaan monipuolisella arsenaalilla, jolloin voi valita jokaista monsteria vastaan tehokkaimman aseen.

Pelkät miekat tai pyssyt eivät kuitenkaan kaada hirviöitä, sillä niitä täytyy osata heiluttaa taitavasti. Metsästäjästä tulee nopeasti otuksien välipala, ellei hän osaa hyödyntää oikeanlaisia taktiikoita niitä vastaan. Useimmissa lähitaisteluaseissa on esimerkiksi energiamittari, joka täyttyy hiljalleen osuneiden hyökkäysten avulla. Tätä energiaa voi sitten hyödyntää erilaisiin erikoisiskuihin.

Monster Hunter 4 Ultimate
Tämä on mainos:

Verrattaessa peliä sen vuonna 2013 julkaistuun edeltäjään Monster Hunter 3 Ultimateen, tuntuu neljäs osa huomattavasti helpommin lähestyttävältä. Sarjan veteraaneille edellisistä osista kerätty pelikokemus on tietysti eduksi, kun taas aloittelijoiden kannattaa varata paljon aikaa erilaisten opastusten, vihjeiden ja taktiikoiden lukemiseen. Toki vinkeistä on hyötyä myös sarjan faneille, mutta ne voi kääntää halutessaan pois päältä.

Pelistä on poistettu myös yksi osa-alue kokonaan, sillä veden alla ei voi enää taistella. Toisaalta pientä lohtua tuo se, että sankari liikkuu nykyään aikaisempaa ketterämmin. Otuksilla voi myös ratsastaa, tosin tämä ei tuntunut olevan kovinkaan helppoa. Se vaatii selkäpuolelle kiertämistä, jonka lisäksi eläimet pyrkivät ravistamaan epämieluisan matkustajan nopeasti pois selästään. En onnistunut tässä kovinkaan usein, enkä tiedä oliko vika minussa vai pelin ohjauksessa. Siinä hyödynnetään pääasiassa alaruudulla näkyvää virtuaalista ohjainta, tai vaihtoehtoisesti voi käyttää myös ristiohjainta. Kumpikin vaihtoehto tuntui hieman epätarkalta, mutta onneksi peli tukee myös Circle Pad Pro -lisälaitetta, jonka avulla kuvakulman käänteleminen onnistuu näppärämmin.

Monster Hunter 4 Ultimate on varmasti juuri sitä mitä sarjan fanit odottavatkin sen olevan. Siinä on muutama tuore idea, mutta pohjimmiltaan kyseessä on sama peli kuin aikaisemminkin. Onneksi aloittelijoille on nyt tarjolla aikaisempaa parempi ohjeistus, mutta helpoksi tai pinnalliseksi kokemukseksi tätä ei voi mitenkään haukkua.

HQ
Monster Hunter 4 UltimateMonster Hunter 4 Ultimate
Monster Hunter 4 UltimateMonster Hunter 4 Ultimate
Monster Hunter 4 Ultimate
Monster Hunter 4 UltimateMonster Hunter 4 Ultimate

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä