Suomi
Gamereactor
arviot
Monster Hunter: World

Monster Hunter: World

Megalomaaniset monsut saavat kokoisensa pelin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin toisen arvion Monster Hunter: Worldista voi lukea täällä.

Pelaajat ovat päässeet metsästämään hirviöitä Monster Hunter -sarjan parissa jo vuosia. Monster Hunter: World on suositun, vuonna 2004 alkaneen, pelisarjan uusin tuleminen ja samalla sarjan ensimmäinen versio nykykonsoleilla. Ennakkoon paljon hypetetty Monster Hunter: World on myös minulle ensikosketus sarjaan, joten pidemmittä puheitta ase käteen ja metsälle.

Kymmenen vuoden välein vanhat lohikäärmeet vaeltavat meren yli kaukaiseen maahan. Tutkiakseen tätä mystistä ilmiötä kilta lähettää tutkijaryhmän Zorah Magdaros -nimisen lohikäärmevanhuksen perään Uuteen Maailmaan. Vaarallisesta matkasta kehkeytyy seikkailu, joka suuruudeltaan on isompi kuin kukaan osasi edes aavistaa.

Pelaaja saa valita metsästäjänsä miehen tai naisen väliltä. Tämän lisäksi mukaan saa avustajaksi Palicon, joka on kissamainen pikku olio. Molemmat hahmoista ovat ilahduttavan monipuolisesti säädettävissä pelaajan mieltymysten mukaan. Luonnollisesti hahmojen ulkonäköä säädellessä aikaa saa kulumaan jo rutkasti ennen itse peliin pääsyä. Säätäminen ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä peli käyttää pelimoottoriaan myös välidemoissa, jolloin muokattujen hahmojen näkeminen osana pelimaailmaa piristää.

Tämä on mainos:

Hahmojen säätämisen lisäksi pelaaja saa valita puhekielen peliin. Tyypillisten valintojen lisäksi mukana on Monster Hunter -kieli valittavana. Omaperäinen idea lisätä täysin oma kieli on hauska ideana, mutta hiukan heikko toteutettuna. Kovasti japanilta kuulostava kieli ei tunnu istuvan hahmojen suun liikkeisiin ja suurin osa pitkistä keskusteluista hahmot pysyvät hiljaa satunnaisia sanoja lukuun ottamatta. Hahmojen puheiden tekstitykset on myös ohjattu häiritsevästi sivuun keskelle ruutua, jolloin niiden lukemisesta ei oikein tule mitään kesken toiminnan, ja osa keskusteluista menee väkisin ohi.

Monster Hunter: WorldMonster Hunter: WorldMonster Hunter: WorldMonster Hunter: World

Monster Hunter: Worldia pelataan kolmannesta persoonasta. Liikkumisen ja useamman taisteluliikkeen lisäksi ohjaimen napeista löytyy ties minkälaista toimintaa. Erilaisia puteleja voi käyttää hahmon energian ja staminan nostamiseen. Lukuisia aseita voi (ja pitää) teroittaa ja ehostaa tuon tuosta ja erilaisia lisätoimintojakin voi käyttää, kuten kalastaa ongella. Varsinaista suojausta ei voi harrastaa monsuja vastaan taistellessa, mutta hahmon saa tekemään väistävän kierähdyksen. Ympäristöstä, kuten myös kaadettujen hirviöiden ruhoista, saa kerättyä erilaisia materiaaleja ja tarvikkeita, joita hyödyntämällä muun muassa hahmon varustusta saa kehiteltyä vastaamaan aina vain isompien olioiden asettamaa haastetta.

Vaikka itse taistelu ajatuksena on kääritty varsin yksinkertaiseen toteutukseen liikkeen, iskun ja väistämisen välillä, laittaa Monster Hunter: World pelaajan todella hommiin hirviöitä metsästäessä. Monipuolisten iskusarjojen ja väistelyn lisäksi pelaajan pitää tarkkailla hahmonsa erilaisia mittareita ja tasapainoilla taistelun ja itsensä huoltamisen välillä. Erilaisia tarvikkeita tarpeisiin valitaan useamman napin painalluksella, ja tämä kaikki pitää tehdä keskellä toimintaa. Toki hirviöjahdista voi vetäytyä hiukan sivuun, mutta jokainen vastaan tulevasta vastustajasta ei välttämättä ole kiinnostunut antamaan tarvittua paikkausaikaa. Tavaran ja säätelyn hulppeasta määrästä kertoo hahmon peräti kolme erillistä varusterullaa pikavalikkoina.

Tämä on mainos:

Metsästyksen vastapainoksi voi hyödyntää löytämiään ja keräämiään tavaroita Astera-nimisessä kylässä, joka toimii pelin tukikeskuksena. Täältä valitaan uudet tehtävät ja ehostetaan hahmoa mielin määrin, tai nautitaan vaikka metsästettyä lihaa kokin valmistamana ateriana. Astera jakaa myös paljon tietoa pelimaailmasta ja mahdollistaa moninpelin aktivoimisen esimerkiksi luomalla metsästysjoukkoja tyypillisten kiltojen tyyliin.

Pelissä voi siis, avustavan kissahahmonsa kanssa metsästämisen lisäksi, saada apua muista pelaajista netin välityksellä. Yksittäisiä metsästysretkiä luodessa voi kutsua muita pelaajia mukaan tai itse osallistua vapaana oleviin perustettuihin jahteihin. Perustetun kiltan kanssa saarta voi siivota hirviöistä omilla metsästysretkillä, ja jopa tarinaa voi viedä eteenpäin useamman muun pelaajan kanssa. Mielenkiintoisena lisänä itsekseen pelattaessa hädän iskiessä pelaaja voi ampua valoraketin taivaalle merkaten sijaintinsa, jolloin muille nettipelaajille välittyy viesti avuntarpeesta. Tällöin halukkaat voivat tulla mukaan jahtiin pelaajaa auttamaan, ja kaadetun hirviön saalis jaetaan metsästäjien kesken. Harmillisesti suurimman osan peliajasta Monster Hunter: World valitteli vain serveriongelmista, eikä yhteistyötila ollut käytettävissä. Niillä kerroilla, kun moninpelisessiot toimivat, oli pelaaminen varsin sujuvaa ja mutkatonta.

Monster Hunter: WorldMonster Hunter: WorldMonster Hunter: WorldMonster Hunter: World

Siitäkin huolimatta, kuinka laaja alue pelaajalle on suotu metsästykseen, on Monster Hunter: World todella upean näköinen. Lukuisat eri alueet on kyhäilty uskottavan oloiseksi jokaista pientä yksityiskohtaa myöten. Runsas maailma on täynnä erilaisia efektejä pöllyävästä hiekasta hienosti kimalteleviin ja heijasteleviin vesiin saakka. Aurinko porottaa kirkkaasti, ja laava hohkaa vaarallisesti luoden tyylikkäitä valoilmiöitä. Hahmomallinnus on huippuluokkaa ja omat persoonalliset säädöt istuvat kokonaisuuteen saumattomasti saaden varsinkin välivideot näyttämään todella tyylikkäiltä. Metsästettäviä hirviöitä on mukana roppakaupalla ja jokainen niistä on mallinnettu todella ammattimaisesti erittäin omalaatuisen näköiseksi ja -oloiseksi. Maailmaa rikastuttaa aivan pienimmistä maan matosista järkälemäisiin hirviöihin asti todella omaperäinen eliöympäristö, jonka visuaalinen anti porautuu sarveiskalvoille mieleenpainuvasti ilman performanssiongelmia.

Upea graafinen ilme ei kuitenkaan tule täysin ilman ongelmia. Vaikka nykimistä ei ole havaittavissa, peli on kuitenkin varsin raskas, sillä tavallisen Playstation 4:n tuuletus pöhisee kuin lentoon lähtiessä jo pelin alkuvalikossa. Satunnaisista taustalla olevista eliöistä osa ei reagoi mitenkään hahmoon, vaikka kuinka kävisi kylkiä nuohoamassa tai yrittää hyppiä kuonolle. Tosin aseella lyötäessä nämäkin oliot kaatuvat. Myös osa olioiden törmäyspisteistä on puutteellisia, sillä pystyin esimerkiksi kävelemään suoraan ruohoa märehtivien dinosaurusolioiden kaulan ja hännän läpi.

Monster Hunter: World on sisältämiensä suurten olioiden mittainen megapeli. Simppeli idea on kuorrutettu varsin monipuolisilla puuhailuilla ja taisteluosuuksilla, ja kokonaisuus on todella upean näköinen. Fanien suitsuttamat ylistykset sarjan parhaasta osasta ovat varsin mahdollisia, sillä sen verran huoliteltu ja suuri peli on kyseessä. Henkilökohtaisesti kuitenkin koen taistelun olevan liiallista mesoamista harkittujen hyökkäyksien sijaan ja tavaroiden keräys-, käyttö- ja ehostusjärjestelmän olevan aivan liian monipuolinen ja sekava omaan mieltymykseeni. Koin myös, että pelistä paistaa hiukan liikaa japanilaisen roolipelin tyyli keskusteluineen, joka ei kuulu suosikkeihini. Peli kuitenkin ottaa sarjan pariin ensimmäistä kertaa tulevat huomioon loogisella ja selkeällä etenemisellä esittelyineen, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan monsujen metsästystä.

Monster Hunter: WorldMonster Hunter: WorldMonster Hunter: WorldMonster Hunter: World
Monster Hunter: WorldMonster Hunter: World
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hirviöiden määrä ja monipuolisuus, huikea grafiikka, huoliteltu kokonaisuus, oma kieli ideana
-
Oma kieli toteutuksena, liikaa kerättävää/säädettävää, taistelu menee mesoamiseksi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Capcomin myynneistä 80% on digitaalista

Capcomin myynneistä 80% on digitaalista

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Microsoft on julkaissut levyasemattoman version Xbox Onesta, ja huhujen mukaan sama on tapahtumassa myös tulevassa konsolissa Xbox Series X. Sony on jo tehnyt selväksi,...Ladataan seuraavaa sisältöä