Suomi
Gamereactor
arviot
Need for Speed Payback

Need for Speed Payback

Ei ainakaan se huonoin Need for Speed

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kevyen arcade-rallin ystävät arvostivat korkealle Electronic Artsin Need for Speed -sarjaa 2000-luvun puolivälissä. Nykyään nämä ajopelit ovat lähinnä vain varjo entisestä. Need for Speed Payback on kaikkiaan 23. osa pitkäikäisessä pelisarjassa. Tarjolla on Hollywoodista innoittunut ympäristö, tarinavetoinen meno ja uusittu autojen päivitysjärjestelmä.

Paybackin toiminnallisen tarinan aikana seurataan kaikkiaan kolmea eri hahmoa, jotka etsivät kostoa tultuaan The Housen pettämäksi. Kyseessä on hämärä jengi, joka hallitsee kovasti Las Vegasia muistuttavaa Fortune Valley'a. Päähenkilöt ovat nopeusriippuvainen Tyler Morgan, Lontoon katujen kasvatti Mac ja pakoautojen ajajana kunnostautunut Jess. Hahmojen välillä on tarinan kuluessa monenlaista dynamiikkaa, ja välivideot esitetään perinteisen tietokonegrafiikan voimin. Enää siis ei nähdä aiemmista osista muistettavia ihmisten näyttelemiä niin sanottuja live action -pätkiä.

Erilaisia kisatyyppejä on viisi: Drift, Drag, Off-road, Race ja Runner. Nämä muodostavat tehtäväketjuja, joita suoritetaan kutakin jollakin kolmesta päähenkilöstä. Uutena tuttavuutena ovat ryöstökeikat, joiden aikana varastetaan kalliita urheiluautoja ja paetaan poliisien helikoptereita. Nämä osiot ovat tarinan ehdottomia huippuhetkiä varsinkin silloin, kun koko kolmikko toimii yhdessä rinta rinnan. Huono puoli on siinä, että suurin osa toiminnasta tapahtuu välivideoissa eikä suinkaan itse pelaamisen aikana. Näin takaa-ajot ja muut toiminnot muuttuvat hiljalleen itseään toistaviksi ja tylsiksi. Toisaalta samalla ne tuovat toivottua vaihtelua perinteisiin tehtävätyyppeihin, joita Need for Speed -sarjalta on totuttu odottamaan.

Tarinatehtävien lisäksi meno muistuttaa turhan paljon Forza Horizonia. Kentässä on nopeusansoja, hyppyreitä, driftaushaasteita ja kerättävää tavaraa, joiden avulla voi ansaita hieman lisää valuuttaa. Uusia autoja varten on etsittävä pitkin maita ja mantuja erilaisia osia, jonka jälkeen pääsee käsiksi harvinaisempiin pirsseihin. Sivutehtävät tuovat toivottua vaihtelua, joskaan mitään erityisen uudelta tuntuvaa niissä ei ole.

Tämä on mainos:

Las Vegasin teemaan soveltuvasti pääsee myös lyömään vetoa. Panoksena voi olla esimerkiksi tietyn aikaa ykkössijalla pysytteleminen tai vaikka tuhon aiheuttamista. Palkintoja tietysti jaetaan sen mukaan, miten todennäköiseltä vedon täyttäminen vaikuttaa. Vedonlyönti nivoutui miellyttävällä tavalla osaksi Fortune Valley'n omaa identiteettiä, joka tekee haasteiden suorittamisesta mielekkäämpää. Pisteenä iin päällä niin sanotut Autolog-haasteet rohkaisevat olemaan parempi kuin joku muu verkossa pelaava, ja tämä toki innostaa aina parempaan suoritukseen kilpailuhenkisiä pelaajia.

Paybackin huonoin osuus ovat sen speed-kortit. Päivityksiä ei osteta suoraan varikolta pelin sisäisellä valuutalla, vaan niihin käytetään tietty määrä kutakin osaa toimittavia speed-kortteja. Kisoissa pärjätäkseen oman auton on oltava tietyllä speed-korttipistetasolla, ja tämä tason grindaaminen tekee etenemisestä liian hidasta ja vaivalloista. Omaa etenemistään voi nopeuttaa tekemällä mikromaksuostoksia (kuinkas muuten). Lisäksi uuden auton ostaminen tuntuu siltä, että juuri vaivalla tehty edellisen auton tuunaaminen on aloitettava kokonaan alusta. Tämä ei millään tavalla rohkaise ostamaan uusia autoja, vaan ainoastaan hiomaan jo hallussa olevaa kärryä alati paremmaksi.

Need for Speed PaybackNeed for Speed PaybackNeed for Speed PaybackNeed for Speed Payback

Need for Speed Paybackissa on kaikkiaan 78 autoa ostettavaksi klassikoista moderneihin vauhtipirsseihin asti. Autojen ohjaustuntuma on yllättävän hyvä, ja jokainen ajokki näyttää omanlaiseltaan. Melkein mitä tahansa aiempaa sarjan peliä pelanneet tietävät, miltä ohjaus tuntuu uusimmassa Need for Speedissä.

Tämä on mainos:

Yksi edelliseen peliin kohdistuneista valituksista oli se, miten tyhjältä ja kuolleelta avoin maailma tuntui. Moinen ei vaivaa Fortune Valley'a. Maisemat on jaettu selvästi eroaviin aavikkoalueisiin ja kaupunkien katuihin, joissa neonvalot vilkkuvat öisin. Vuorokaudenajat vaihtuvat ja samoin säätilat. Frostbite-pelimoottorin avulla ruudunpäivitys pysyy tasaisena ja liukkaana, joten tuloksena Need for Speed on teknisesti sujuva ja graafisesti näyttävä. Myös kuultavat kappaleet ja äänet yleensä ovat modernilla tasolla loistokkuudessaan.

Yksi asia avoimesta maailmasta puuttuu: poliisit. Tämä on harmillista, sillä aiemmissa peleissä ne mieleenpainuvimmat tilanteet koettiin usein juurikin poliiseja pakoon kaahaillessa. Jessin tehtävissä on mukana pakoajoa, joka tapahtuu tiettyjen tarkistuspisteiden kautta. Toisin sanoen pakoa ei voi suorittaa vapaasti omaa luovuuttaan ja improvisointikykyä hyödyntäen. Hauskaa on kuitenkin poliisien puskeminen pois tieltä hieman Burnout-pelien malliin.

Verkkopeli käyttää nyt erillistä aulajärjestelmää, joka tekee peleihin liittymisestä mukavaa ja helppoa. Harmillisesti pelimuotoja ei liiaksi ole. Kisoja käydään seitsemän muun kuskin kanssa kaikkiaan viidessä eri rallissa, jotka ovat vain perinteisiä nopeuskisoja. Esimerkiksi kiihdytys- ja driftauskisat puuttuvat kokonaan. Oikeita ihmisiä vastaan ajaminen on aina hauskaa, mutta enemmänkin olisi voinut olla tarjolla.

Sieltä sun täällä viallisen pinnan alla Need for Speed Payback on lopulta kokemisen arvoinen ajopeli, joka tarjoillaan vaikuttavan näköisen avoimen maailman ja tarinavetoisen yksinpelin kera. Payback korjaa edellisen pelin ongelmat, mutta samalla se tuo mukaan joukon uusia pulmia. Kortteihin perustuva autojen päivittely on liian hidasta, ja poliisien poissaolo vie mukanaan osan aiempien pelien nautinnosta. Payback ei missään nimessä ole se kaikkein huonoin Need for Speed, mutta sarja olisi kovasti kaivannut enemmän uudistuksia. Syksy 2017 on muutenkin ollut runsas autopelien osalta, ja tässä kisassa EA:n ajopeli saattaa jäädä häviäjän puolelle.

Need for Speed PaybackNeed for Speed PaybackNeed for Speed PaybackNeed for Speed Payback
Need for Speed PaybackNeed for Speed PaybackNeed for Speed Payback
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Fortune Valley on kaunis ja monipuolinen, ryöstötehtävät tuovat mukaan vaihtelua, ohjaus on onnistunut
-
Moninpelissä liian vähän vaihtoehtoja, kortteihin perustuva autojen päivittäminen, poliisit puuttuvat avoimesta maailmasta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Ossi Mykkänen

Need for Speed -pelisarja on päässyt jo varsin kunnioittavaan ikään. Ensimmäisen kerran pelisarjan nimissä kaahailtiin jo vuonna 1994. Vuosien varrella sarja on polkenut niin ylä- kuin alamäessäkin, mutta pelaajilla tuntuu aina vain riittävän tarvetta vauhtiin. Sarjan uusin tulokas vie pelaajan jälleen vauhdikkaaseen katukisakulttuuriin, josta ei kisavastustajia tai poliiseja puutu, joten ei muuta kuin nasta lautaan ja baanalle!

Pitkän alkulatauksen jälkeen Need For Speed Payback käynnistää tarinansa varsin hauskalla tavalla. Tarinan useampi hahmo esitellään kaahailun parissa korostaen jokaisen henkilökohtaisia vahvuuksia. Vaikka tarina ei kovin omaperäinen olekaan, on se kyhätty mielenkiintoisesti ja sopivan monipuoliseksi toiminnaltaan, että sen parissa viihtyy. Kun tarina on saatu kunnolla käyntiin, pelissä ajelehditaan taajamaan grindaamaan katukisoissa, mutta sielläkin tarjolla on useampaa eri autotyyppiä ja kisamallia, ettei tylsyys täysin iske.

Paybackin todella arcademainen ohjattavuus yllättää, varsinkin kun pelin pariin tulee suoraan viime aikoina julkaistuista simulaatio-ohjaukseen nojaavista autopeleistä. Kuitenkin rajallinen auton ohjattavuus ja luistelu tiellä kuin tiellä alkaa lopulta toimia. Hetkellisen kurvailun jälkeen ja tykiteltyä pitkin kapeita katuja mutkiin tuleminen kahva edellä on oikein hauskaa puuhaa.

Ihmishahmojen mallinnus ei Paybackissa ole ehkä sitä näyttävintä ulosantia, mutta toisaalta hahmoja ei juuri näy kuin pikaisesti välidemoissa. Autojen ja ajettavien ympäristöjen puolesta peli edustaa graafista loistoa varsin mallikkaasti, pitäen silmällä realistisuuden rajojen ylittämistä samaan malliin kuin mitä kaahailussa on nähtävissä. Autot kiiltelevät ja heijastelevat näyttävästi ympäristöä, ja taustoissa riittää yksityiskohtia rakentamaan varsin selkeä kuvan ajetusta maailmasta. Jopa erilaisia erikoisefektejä on näkyvissä piristämään ulosantia. Näistä selkeästi näyttävimpänä voi pitää hidastusefektiä, joka aktivoituu pelaajan saadessa vastustajan auton palasiksi. Tällöin ilma täyttyy kaaressa lentävästä auton ruhon ympärille kertyneestä kipinästä ja muusta pikku sälästä. Harmillisesti, ja hiukan yllättäen, pelaajan ohjaamissa autoissa ei ole juuri vahinkomallinnusta käytetty. Välillä autoihin saattaa tulla muutama ruttu, mutta suurimman osan ajasta autot pysyvät kiiltävinä ja pellit suorina välittämättä siitä, kuinka pahasti kolaroi. Onneksi sentään autojen ulkonäköä voi muokkailla varsin vapaalla kädellä rekisterikilven tekstiä myöten, mikä onkin se tärkein juttu.

Äänellisesti Need for Speed Payback ottaa varsin pelimäisen ja korostetun toimivan tyylin. Autojen hulppeat moottorit rohisevat ja murisevat kuin kahlitut pedot. Kumit ulvovat kuin sudet kuuta ja kolarointi kuulostaa ilkeältä siitäkin huolimatta, ettei vahinkoa visuaalisesti näkisikään. Hauskana lisänä poliisiradion kuulutukset hurjastelevista autoista saa kuulumaan ohjaimen kaiuttimista PS4:llä, mikä saa radiokeskustelut kuulostamaan entistä autenttisemmalta.

Need for Speed Payback kaasuttelee tämän hetkisten arcadehurjasteluiden kärkeen selkeällä pelityylillä, menevällä tarinalla ja näyttävällä ulkoasulla. Simulaatioiden ystäviä huoleton meno saattaa pelästyttää, mutta jo hetken pelaamisen jälkeen vauhtiin tottuu ja hauskanpito voi alkaa. Pientä huolta ja harmitusta aiheuttaa liian selkeä kuminauhatekoäly sekä kehityskorttien keräily ja käyttö osana kokemusta. Joka tapauksessa Payback jättää muutamat sarjan aikaisemmat heikommat osat pieneksi pisteeksi taustapeiliinsä ja kaasuttelee sujuvasti kohti Need for Speed -sarjan korkeatasoisempaa laatua.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä