Suomi
Gamereactor
arviot
Neon Hat

Neon Hat

Väärällä tavalla visioidulle retrohtavalle virtuaalikisailulle ei voi nostaa hattua

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Uudet VR-ajopelit ovat olleet yllättävän niukassa viime aikoina. Tyhjiötä täyttämään saapuu indiepaja Entalto Studios retrofuturistisella vauhtipelillään Neon Hat.

Neon Hat ei sisällä minkäänlaista tarinaa tai selitystä lähtökohdistaan. Move-kapulat muuttuvat pelin käynnistyksen myötä jonkinlaisiksi kevytsuihkumoottoreiksi, ja robottimaisena hahmona pelaaja on pian jo läpäisemässä tulevaisuuden opastuskenttiä.

Idea on juuri niin simppeli kuin ajopeleissä aina, eli kisan voittaminen. Neon Hatissa lisämaustetta tyypilliseen kisailuun tulee ilmassa lentämisen vapaudesta ja valinnan mukaisesta ampumisesta. Suihkumoottorikädet suihkivat myös laseria, jos pelimuoto sen sallii. Pelaaja voikin valita perinteisen nopeuskisan, kohdetta jahdattavan toiminnallisen tai näiden kahden yhdistävän kilpailumuodon väliltä. Vastuksena on pelaajan ohjaaman robottialuksen tyylisiä kisaajia ja/tai erillisiä ammuttavia robotteja loppuvihollisia unohtamatta.

Tämä on mainos:
Neon HatNeon HatNeon HatNeon Hat

Ohjaus on toteutettu mukaillen vuoden takaisen Iron Man VR -pelin (Camouflaj, 2020) tyyliä. Käsien paikkaa toimittavat suihkumoottorit käynnistyvät napista ja niitä ohjaillen pelaaja voi liikkua jokaiseen ilmansuuntaan. Toisesta napista voi tehdä asteittaista kääntymistä ja kolmannesta onnistuu ampuminen ohjaimella tähdättyyn kohtaan.

Kaikki tämä kuulostaa paperilla varsin kiehtovalta, joten on harmi, että Neon Hatin toteutus on todella ala-arvoista. Ohjaus on jäykkää ja epämääräistä lentelyn tapahtuessa vähän niin kuin siihen suuntaan mihin pelaaja haluaa. Asteittainen kääntely syö tunnelmaa vielä entisestään ja ammunta on rajoitettu yhteen laukaukseen kerralla, jonka jälkeen pelaajan pitää odottaa hetki latausta. Vaikka tällainen ammuntamalli saattaa pakottaa strategiseen ajatteluun, on se Neon Hatissa kömpelön lentelyn ohella tylsää ja ennen kaikkea turhauttavaa.

Pelin tilanne ei parane graafisella puolella ollenkaan. Jo Neon Hatin pieniresoluutioinen ja sahalaitainen ikoni kielii taidon puutteesta. Retropelien fiilistely pikseligrafiikalla on aina siisti juttu, kunhan se tehdään kunnolla. Neon Hatin neonhohkaisessa maailmassa kulmikkaiden mallien polygonit puhkovat ilmaa terävyydellään ja väripaletti muistuttaa 90-luvun alun PC:n grafiikasta. Ilme on siis lähinnä sekava ja ennen kaikkea ruma. Laajan näkökentän ja ilmalentelyn avulla pelaajan ympärillä on avaruutta siinä määrin, ettei pahoinvointi pääse yllättämään ainakaan välittömästi, kuten hyvin monien muiden kisailujen parissa. Neon Hat kuitenkin epäonnistuu retrotunnelmoinnin korostuksessa, ja näyttää ainoastaan halvalta amatöörityöltä. Sentään peli pyörii tökkimättä, eivätkä lataustauot ole pitkiä Playstation 4 Pro:lla.

Tämä on mainos:
Neon HatNeon HatNeon HatNeon Hat
Neon HatNeon HatNeon HatNeon Hat

Äänipuoli ei ole kauas grafiikan latomalta tieltä eksynyt. Efektit ovat varsin minimaalisia, mutta sitäkin korostetumpia äänialan yläpäähän. Diskanttipainotteiset lentelyäänet saavat seuraa ärsyttävän kimeistä laserammuksista muodostaen korvia huumaavan sekamelskan, mikä kakofoniallaan kuulostaa särkyvän huippuhetkissään. Ainoa pelastus äänipuolella, tai itse asiassa koko pelissä, ovat miellyttävän laadukkaat syntikkafiilistelyt musiikkina.

En tiedä, onko Neon Hatin tarkoitus demonstroida, miltä 90-luvun alun PC:llä virtuaalipeli olisi näyttänyt. Suttuiset grafiikat ja kihinä-äänet yhdistettynä jäykkään ohjattavuuteen ja tylsään ammuskeluun eivät kuitenkaan jätä tilaa kuriositeetilleni ottaa tästä selvää. Peli kärsii heikosta suunnittelusta, joka tuntuu perustuvan tietämättömyyteen siitä, mikä neonvaloisesta 80-luvusta ja retropeleistä tekee siistin. Musiikkia lukuun ottamatta peli vaikuttaa sen verran konseptitekeleeltä, etten oikein osaa suositella menoa kuin suurimmille kisailuintoilijoille, ja heillekin varoituksen kanssa.

Neon HatNeon HatNeon HatNeon Hat
Neon HatNeon HatNeon HatNeon Hat
03 Gamereactor Suomi
3 / 10
+
Syntikkainen ääniraita, idea
-
Jäykkä pelattavuus, tylsä ampuminen, ruma, kauhean kuuloinen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Neon HatScore

Neon Hat

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Väärällä tavalla visioidulle retrohtavalle virtuaalikisailulle ei voi nostaa hattuaLadataan seuraavaa sisältöä