Suomi
Gamereactor
arviot
Okami HD

Okami HD

Ajan hammasta hyvin kestänyt seikkailu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Alkujaan vuonna 2006 Playstation 2:lle ilmestynyt ja julkaisunsa aikoihin lukuisia palkintoja voittanut Okami oli eittämättä yksi konsolin kauneimmista peleistä. Myöhemmin Wiille kuin PS3:llekin HD-päivitettynä rantautunut toimintaseikkailu on ihastuttanut pelaajia taiteellisella ulkoasullaan sekä omalaatuisella, mustesiveltimeen nojaavalla pelimekaniikallaan. Pelistä on nyt saatu myös oma versionsa nykypolven konsoleille ja PC:lle.

Muinaiseen Japaniin ja sen kansantarujen keskelle sijoittuvassa toimintaseikkailussa pelaaja saa ohjattavakseen valkoisen suden olomuodossa heräävän auringonjumalatar Amaterasun, joka lähtee pelastamaan idän saarivaltiota tätä riivaavalta Orochi-demonilta. Mukana matkassa nähdään sentin mittainen ötökkäheimoon kuuluva Issun, joka neuvonantojen ohella hoitaa muunkin - ajoittain turhan ylimääräiseksikin lipsuvan - dialogin maan asukkaiden kanssa suden jäädessä pitkälti tekijän rooliin. Pelissä kuultava hahmojen välinen monologi on Yooka-Layleen tavoin epämääräistä hälinää, jonka sisältö on puettu tekstityksen muotoon.

Julkaisunsa aikoihin peli onnistui lumoamaan omalaatuisella, siveltimen voimaan luottavilla taisteluillaan. Kyseinen taikavoima toimii erinomaisesti niin taistelun tuoksinassa kuin myös lukuisissa pulmatehtävissä. Mitä pidemmälle tarinassa edetään, sitä enemmän myös siveltimestä alkaa saamaan irti tämän uusien kykyjen ansiosta. Matkan varrella Amaterasu kohtaa monia sekä maata asuttavia kuolevaisia että muita šintolaisuudesta tuttuja jumalolentoja, joiden askareisiin osallistuminen on heti taisteluiden jälkeen yleisin keino edetä pelissä. Päätehtävien ohella peli kattaa myös lukuisia sivutehtäviä, joita ei ole kuitenkaan seikkailun läpäisemiseksi pakko suorittaa.

Okami HDOkami HDOkami HDOkami HD
Tämä on mainos:

Ympäristöltään Okami HD huokuu The Legend of Zelda -peleistäkin tuttua, avoimiin alueisiin jaettua kenttäsuunnittelua. Taiteellisen ja sarjakuvamaisen ulkoasunsa ansiosta peli ei näytä lainkaan vanhentuneelta. Väripaletiltaan monivivahteinen maailma herättää maaston pienetkin yksityiskohdat eloon tavalla, jota pysähtyy seikkailun varrella ihastelemaan kerran jos toisenkin. Uudelle alueelle tultaessa pelaaja saa kohdattavakseen joukon ympäristön kuihduttaneita demoneita, jotka kukistamalla tämä saa palautettua paikallisen luonnon jälleen rehevään loistoonsa. Seikkailun varrella pelaaja saa myös vastaansa tavallista demonilaumaa haastavampia pomovastuksia. Vaikka pelin pomotaistelut tarjoavatkin omanlaisensa haasteen ja saattavat vaatia strategisempaa pelityyliä, mistään Souls-tason vaikeudesta ei kuitenkaan voida millään mittarilla puhua.

Okami HD on sekoitus kevyttä aivopähkinää, taistelua sekä tasoloikintaa, joista kaikkea tuodaan eteen sopivalla rytmillä ja kohtuudella. Kaikin puolin ajan hammasta vastaan pyristellyt tekele kärsii kuitenkin yhä alkuperäisteostakin vaivanneesta ongelmasta: kamerasta, joka ei pysty ajoittain pysyttelemään lainkaan Amaterasun kintereillä. Itselleni tästä ei kuitenkaan koitunut pelikokemusta pilaavaa haittaa, sillä ongelmaan tottuessa kameran mahdolliseen temppuiluun on lopulta manuaalisesti helppo varautua.

Kuten 11 vuotta sitten, onnistuu Okami lumoamaan yhä taianomaisella maailmallaan pelaajan kuin pelaajan mukaansa. Kaunis ja aikaa kestävä ulkoasu, omalaatuinen pelimekaniikka sekä pelin edetessä mielenkiintoiseksi käyvä tarina tekevät Okamista ikimuistoisen klassikon, jota ei kannata jättää kokematta.

Okami HDOkami HDOkami HDOkami HD
Tämä on mainos:
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Kaunis ja erottuva ulkoasu, mustesiveltimen käyttö, tekemistä riittää
-
Ajoittain vaikea kamera
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

GR Livessä tänään Okami HD

GR Livessä tänään Okami HD

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tänään GR Livesä ollaan hieman nostalgisemmissa tunnelmissa, sillä pelityksen alla on kahden tunnin ajan Capcomin Okami HD. Liity mukaan katsomaan ja kommentoimaan klo...

Okami HD tulossa Nintendo Switchille

Okami HD tulossa Nintendo Switchille

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Nintendo on paljastanut Suomen aikaa puolilta öin pitämässään Direct-lähetyksessä, että Capcomin ja Clover Studiosin Okami tulee Switchille HD-versiona. Okami HD on jo...

Lauantain arviossa Okami HD

Lauantain arviossa Okami HD

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Gamereactorin avustaja Henrik Savonen arvioi uuden polven konsoleille julkaistun ehostetun Okamin. Lue arvio täältä.Ladataan seuraavaa sisältöä