Suomi
Gamereactor
arviot
Gimmick: Special Edition

Perjantain arvostelussa Gimmick: Special Edition

Turkasen tiukan söpöhyppelyn uusintajulkaisu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gimmick! - tai Mr. Gimmick, kuten peli meillä pohjoismaissa tunnetaan on tietyissä piireissä melkoinen pelilegenda. Alun perin peli nimittäin julkaistiin NESille Japanin ohella vain ja ainoastaan pohjoismaissa vuonna 1993, minkä vuoksi länsijulkaisusta muodostui myöhempinä vuosina todellinen keräilyharvinaisuus, josta maksetaan edelleen satoja euroja, mikäli peliä jossain sattuu täydellisenä myynnissä näkymään. Rajoitettu julkaisu liittyi tietenkin siihen, että 8-bittiset ajat olivat ysärin alussa jo hiipumaan päin ja 16-bittiset konsolit liikkuivat kaupoista koteihin jo täyttä häkää. Niinpä Gimmick! edustaakin NESin auringonlaskun antia.

Pelin alun perin kehittänyt Sunsoft on monen mielessä yhtenä parhaita NES-pelejä aikanaan kehittäneistä studioista. Listalta löytyykin Journey to Siliuksen, Batmanin ja Blaster Masterin kaltaisia helmiä. Gimmick! oli Sunsoftin viimeinen lännessä julkaistu NES-peli ja siitä näkyykin hyvin studion osaaminen alustalla.

Gimmick: Special Edition

Päällisin puolin kyseessä on tuikitavallinen söpöloikka, jossa vihreä pehmolelu matkustaa halki seitsemän kentän pienen tytön pelastaminen mielessään. Ensimetreiltä kuitenkin huomaa, että kyseessä on paljon muutakin. Pehmoukkelin ainoana aseena on ladattava tähti, joka pomppii pitkin kenttää ja jonka päällä voi myös ratsastaa. Jokaiseen kenttään on myös piilotettu salainen esine, jonka keräämällä pelin viimeinen kenttä ja todellinen loppu aukeaa. Esineet on vain piilotettu pirullisen hyvin ja niihin käsiksi pääseminen vaatii hoksottimien lisäksi kontrollien todella hyvää hallintaa.

Tämä on mainos:

Vähäisen kenttien määrän lisäksi ne ovat myös todella lyhyitä, mutta Sunsoftin tyyliin mikään leppoisa päiväkävely ei ole luvassa. Sen sijaan vaikeustaso on peliin ensimmäistä kertaa tarttuvalle todella tiukka ja erityisesti Gimmickin liukasta liikkumista, tähdillä ratsastamisesta puhumattakaan, joutuu harjoittelemaan todella hartaasti.

Vaikeustaso on kuitenkin todella reilu ja vaikka erityisesti pomohirviöt saavatkin paikoitellen ärräpäät lentämään, eteenpäin pyrkii vaikka hampaat irvessä. Ulkoasu on nimittäin NESin likimain parasta antia ja mikä parasta, mielikuvitusta ei ole suunnittelussa säästelty. Samaten Sunsoftille tuttuun tyyliin pelin soundtrack on aivan kertakaikkisen erinomainen. Yhtä kaikki, pelatessa tunnelma on kireydestään huolimatta mainio.

Gimmick: Special Edition

Uusiojulkaisu sisältää useita monesta muusta NES-uudelleenjulkaisusta tuttuja parannuksia. Pelitapahtumia voi kelata takaisinpäin ja tarjolla on myös pikatallennus. Näillä helpotuksilla peli meneekin tarpeeksi hieromalla nopeasti läpi. Helpotukset ovat hyvä tapa myös harjoitella peliä. Esimerkiksi pelin sisään leivottuja saavutuksia ei helpotuksilla pelaamalla saa, joten jos näitä haluaa keräillä, yksi harjoittelukierros helpotusten kanssa ei ole itse asiassa lainkaan pöllömpi idea.

Tämä on mainos:

Lisäksi pelistä löytyy pikapelaajia varten myös erillinen speedrun-pelimuoto, jossa saavutetut ajat myös tallennetaan kansainväliselle kunnialistalle. Jokaiselle pelistä kiinnostuneelle on todellakin tarjolla jotain.

Onneksi myös digitaaliseen museointiin on kiinnitetty huomiota. Valikoista löytyy nimittäin myös pelin alkuperäiset manuaalit. Koska peli todellakin julkaistiin lännessä ainoastaan pohjoismaissa, ohjekirjasta löytyy ilahduttavasti myös alkuperäiset suomenkieliset tekstit.

Gimmick: Special Edition

Gimmick! Special Edition on upea julkaisu monellakin tavalla. Peli itsessään on erinomainen ja viihdyttävä, minkä lisäksi se osoittaa mitä NESistä konsolin loppuvuosina pystyttiin repimään irti. Lisäksi peli on viimein mahdollista myös oikeasti ostaa maksamatta itseään kipeäksi. Vaikka peli ei kenties olekaan monelle se tunnetuin Sunsoft-julkaisu, kannattaa jokaisen kasibittisen konsolilegendan historiasta kiinnostuneen napata peli ehdottomasti plakkariin. Uusioversio on nimittäin huolella ja rakkaudella tehty, eikä siitä puutu mitään oleellista. Tällaiset kulttuuriteot lämmittävät sydäntä todella paljon.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Teknisesti virheetön uusiojulkaisu, alkuperäiset manuaalit mukana, peli itsessään on erinomainen
-
Vaikeustaso on todella tiukka, kertapelaamisella todella lyhyt
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä