Suomi
Gamereactor
arviot
Pillars of Eternity

Pillars of Eternity

Perinteitä kunnioittava roolipeli

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pillars of Eternity nähtiin jo pari vuotta sitten tietokoneilla, ja tuolloin rustatun ensimmäisen katsauksen voi käydä lukemassa täältä. Peli kunnioittaa juuriaan ja mikäli vaikkapa Baldur's Gate -sarjan osat ovat tuttuja, tuntuu Pillars of Eternity kuin lämpimältä kotiinpaluulta. Takaraivossa jyskytti kuitenkin pieni pelko siitä, että käännös konsoleille ei ole sujunut sulavasti. Onneksi pelko osoittautui suurimmaksi osaksi täysin turhaksi ja niinpä myös konsolipelaajat pääsevät tutkimaan sen massiivisen maailman salaisuuksia.

Pelin juoni lähtee liikkeelle vinhasti. Pelaajan hahmo on matkalla Gilded Vale -nimiseen kylään, mutta sairastuu yön koittaessa yllättäen vakavasti. Karavaanin johtaja katsoo parhaaksi leiriytyä yöksi, mutta se osoittautuu erittäin huonoksi ideaksi. Pelottavat otukset eivät ole yön ainoa uhka, sillä ilmassa on enteitä mystisestä tuulesta Bîaŵacista, jonka kerrotaan repivän sielut irti ruumiista. Kovin paljon en halua paljastaa juonesta, sillä se pitää kokea itse.

Käsikirjoitus on ensiluokkaista ja seikkailun rytmitys toimii äärimmäisen hyvin. Välillä toimintaa tauotetaan tekstilaatikoilla, jotka tuovat mieleeni vanhat taistelupelikirjat, joissa lukijan piti aina valita tietyistä vaihtoehdoista seikkailun jatko. Mutta tällä kertaa vaihtoehtoja avaavat ja sulkevat pois oman hahmon ominaisuudet, joten tyystin erilaisilla sankareilla ei voi edes valita samoja vaihtoehtoja. Peli kannustaa myös roolipelaamaan omaa hahmoaan, ja lähes kaikkia tilanteita voi lähestyä erilaisilla tavoilla. Haluatko olla hyväntekjiä vai julmuri, se on täysin sinusta kiinni. Kannattaa muistaa, etteivät hahmot ole irrallisia muusta maailmasta, vaan tekojen seuraukset muistetaan. Julman ja aggressiivisen hahmon maine kiirii hänen edellään ja osa vastaantulijoista ei välttämättä arvosta hänen toimintatapojaan.

Koska roolipelaaminen on tärkeässä osassa, kannattaa varautua lukemaan useamman romaanin verran tekstiä television ruudulta. Onneksi kirjasinkoko on kohtuullinen, joten likinäköistenkään ei tarvitse istua nenä kiinni ruudussa. Silti kaipaisin iän karttuessa yhä enemmän peleihin mahdollisuutta tekstien koon säätämiseen.

Tämä on mainos:

Suurin pelkoni todellakin liittyi siihen, kuinka Pillars of Eternityn käyttöliittymä kääntyisi konsoleille. Voin iloisesti todeta, että Obsidian on tehnyt hyvää työtä tällä saralla. Suurin osa valinnoista suoritetaan ympyränmuotoisista valikoista, joiden navigoiminen on nopeaa. Ainoastaan varusteiden kanssa vekslaaminen on hieman työlästä.

Pillars of EternityPillars of EternityPillars of EternityPillars of Eternity

Taistelut ovat iso osa pelikokemusta, ja vähänkään kovemmat väännöt vaativat koko ajan aktiivista osallistumista. Obsidian on tehnyt pari nerokasta asiaa, joiden avulla taisteluissa pysyy koko ajan tilanteen tasalla. Ensimmäinen on ajan hidastaminen. Hahmot ja hirviöt liikkuvat sen myötä kuin hidastetussa leffassa konsanaan, mutta sen avulla etenkin useita hirviöitä vastaan taistellessa pelaaja ehtii havaitsemaan mitä kukin oikein puuhaa. Toinen ja mielestäni paras pelin ominaisuus on taistelujen automaattinen pysäyttäminen tietyissä tapahtumissa. Niinpä toiminta voi keskeytyä vaikkapa kun jonkun sankarin kestopisteet tipahtavat liian alhaisiksi. Tai ehkä haluat häiritä vihollisen loitsijoita, jolloin peli pysähtyy aina kun joku heistä alkaa loitsia. Erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti, ja pelaaja voi itse valita mitä hyödyntää. Toiminnan automaattisen pysäyttämisen vuoksi taktiikkoja pystyy helposti muuttamaan suurempienkin taistelujen tiimellyksessä.

Tekniseltä toteutukseltaan peli saa lähes puhtaat paperit. Maisemat, hahmot ja hirviöt ovat yksityiskohtaisia ja erilaiset luolastot on suunniteltu hyvin. Ajoittain ruudunpäivitys kuitenkin notkahtaa pleikkarilla aika alhaiseksi, etenkin Defiance Bayn kaupungissa. Äänipuolesta ei ole mitään motkotettavaa. Musiikit luovat hyvin tunnelmaa ja ääninäyttely on laadukasta.

Tämä on mainos:

Pillars of Eternity on ensiluokkainen roolipeli, jonka konsolikäännös on onnistunut mainiosti. Ruudunpäivityksen notkahtamiset ja varusteiden kanssa sählääminen ovat sen ainoat negatiiviset asiat, mutta muutoin paketti on pullollaan herkkua roolipelaajille. Ennustan tästä vahvaa ehdokasta konsolien tämän vuoden parhaaksi roolipeliksi.

Pillars of EternityPillars of EternityPillars of EternityPillars of Eternity
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Käännös ottaa hyvin huomioon konsoliohjaimen rajoitukset, runsaasti pelattavaa, loistava käsikirjoitus
-
Ruudunpäivitys notkahtaa ajoittain todella alhaiseksi, varusteiden kanssa sählääminen on työlästä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä