Suomi
Gamereactor
laitearviot

Playstation 4 Pro

Harkitsetko PS4:n päivittämistä? Lue ensin arviomme ja tee päätös vasta sitten.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Playstation 4 Pro on kummallinen lisäys Sonyn konsoliperheeseen. Konsolien elinkaaret ovat pidentyneet, joten Pro onkin eräänlainen 4.5 -väliversio Playstation 5:tä odotellessa. Pro on teknisesti mukava päivitys ja on tällä hetkellä markkinoiden tehokkain pelikonsoli. Näin ollen se on syystäkin kovan luokan pelifanin kiikareissa. Mutta onko kone sitten kuitenkaan välttämätön jos omistaa jo tavallisen PS4:n?

Olen päässyt testaamaan Pro-mallia nyt parin viikon verran, ja konsoli on pyörinyt rinta rinnan testissä sekä vanhalla HD- että uudella 4K/HDR-televisiolla (Samsung 55" SUHD 4K Flat Smart TV KS7005, lue arvio täältä). Ero on tavallisen PS4:n ja Pro'n välillä on loppujen lopuksi selkeä, mutta välillä myös harmittavan vaatimaton. Syy on lähinnä peleissä ja niihin liittyvässä tuessa. PS4 Pro tarjoaa enemmän tehoja ja perustoiminnot ovat jonkin verran nopeampia, mutta pelien suhteen merkittävä ero kokemuksessa riippuu onko niihin lisätty Pro-tuki ja millä laajuudella.

Jotkin tuetut pelit näyttävät huomattavasti edustavammilta. Parempi resoluutio, HDR-tuki ja vauhdikkaampi kuvanpäivitys tekee esimerkiksi Bethesdan Skyrimistä ja Fallout 4:stä 4K-resoluutiolla kerta kaikkiaan hienompia kokemuksia. Paras ero oli kuitenkin jo muutenkin upean näköisessä Uncharted 4:ssä, jossa HDR:llä kyllästetty 2560x1440 -resoluutio oli fantastinen. Harmillisesti monissa tukemattomissa peleissä ero olivat pikkasen nopeammat latausajat tai marginaalisesti parempi ruudunpäivitys.

Tulevaisuudessa tämä ero tulee tietenkin kasvamaan entisestään ja odotetuissa peleissä kuten Gran Turismo Sport tai Horizon: Zero Dawn Pro'n tehot saadaan varmasti valjastettua paremmin käyttöön. Tällä hetkellä on kuitenkin arvioitava laitetta nykyajan mukaan, eikä pelkästään sen potentiaalia.

Tässä vielä muistutuksena PS4 Pro'n tekniset tiedot:
Main processor: Custom-chip single Processor
CPU: x86-64 AMD "Jaguar," 8 cores
GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon-based graphics engine
Memory: GDDR5 8GB 1GB of VRAM
Storage size: 1TB
External dimensions: Approx. 295×55×327 mm (width × height × length)
Mass: Approx. 3.3 kg
BD/DVD Drive: BD × 6 CAV, DVD × 8 CAV
Input/Output: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3, AUX port × 1
Networking: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1, IEEE 802.11 a/ b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 (LE)
AV Output: HDMI out port (supports 4K/HDR) DIGITAL OUT (OPTICAL) port

Tämä on mainos:
Playstation 4 Pro
HQ

Ulkonäöltään PS4 Pro on saanut uutta särmää. Valojuova on siirtynyt päältä eteen ja näyttää varsin tyylikkäältä ja sopivan futuristiselta. Kooltaan Pro on aikalailla samoissa mittasuhteissa (295mm x 55mm x 327mm, painoa 3,3 kg) kuin alkuperäinen, eikä siis yhtä kompakti kuin PS4 Slim. Jos piti alkuperäisen PS4:n ulkomuodosta, niin Pro lienee vähintään yhtä lailla maun mukainen. Omasta mielestäni Pro on selkeästi tyylikkäämpi kuin Slim, joka oli jotenkin rosoinen ja halvemman oloinen. Väittäisin jopa, että PS4 Pro on ulkoiselta designiltaan hienoin konsoli, jonka olen nähnyt. Sitä on siis mukava pitää kunniapaikalla viimeisen päälle sisustetussa olohuoneessa.
PS4 Pro'n mukana tulee myös hieman tuunattu Dual Shock 4 -ohjain. Mitään mullistavaa siinä ei kuitenkaan ole. Kosketuspaneelissa on nyt mukana indikaattorivalojuova ja akun kesto on hivenen pidempi. Tuntumaltaan se oli myös jonkin verran parempi, mutta toisaalta kyse saattaa olla vain uuden ohjaimen fiiliksestä.

Mutta mikä uudessa konsolissa sitten nikottelee. Kaksi asiaa pomppaa heti esille. Pro'sta puuttuu ensinnäkin 4K Bluray-tuki. Vaikka konsoli muuten on pätevä masiina UHD-televisiolle on puute todella kummallinen. Ei voi muuta kuin toivoa, että se lisätään jotenkin myöhemmin päivityksenä. Toiseksi PS4 Pro ei auta PS VR -lisälaitteen omistajia kuin lisätehoilla. PS VR:n johtoviidakko on tuskallinen ja olisi kovasti toivonut PS4:n uuden mallin virtaviivaistavan sitä. Onneksi sentään VR-pelit pyörivät selkeästi sutjakkaammin Pro'lla. Sujuvuuden lisäksi latausajat olivat lyhyempia ja hidastelua graafisesti vaativissa kohdissa oli vähemmän.

Tämä on mainos:

Pro'n hankinta suositeltavuus on ehdollinen muutamasta tekijästä. Jos omistat 4K UHD -television ja haluat nimen omaan pelata Sonyn yksinoikeuspelejä, on PS4 Pro ilmiselvä valinta. Jos kuitenkaan et ole hankkimassa uutta telkkua vielä toviin, niin vanhalla PS4:llä pärjää hyvin. Peruspelaajalle hinta voi nimittäin puhtaassa päivityksessä olla hieman liian suolainen. PS4 Pro maksaa noin 420-440 euroa (1 TB -kovalevy).

PS4 Pro on edellä mainituista harmituksen aiheista huolimatta tällä haavaa yksi parhaimmista konsoleista markkinoilla. Xbox One S ei ole kaukana takana, ja ero näiden konsolin välillä on ehdottomasti pienempi mitä Sony haluaisi myöntää. Toisaalta Pro'n pistää koville Xbox One Scorpion, joka on tulossa ensi vuonna. Siinä vaiheessa kisa heittääkin uuden vaihteen päälle, ellei sitten vuoden etumatka ole jo siivittänyt Playstationin voittoon.

Playstation 4 Pro
HQ
HQ
Playstation 4 ProPlaystation 4 Pro
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tyylikäs ilmestys, lisätehot, hyvä 4K/HDR -esitys,
-
Ei tarjoa tarpeeksi etua vanhan television tai tavallisen PS4:n omistajalle, vain osa peleistä käyttää tehoja hyväkseen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Playstation 4 Pro

Playstation 4 Pro

LAITEARVIO. Kirjoittaja Arttu Rajala

Harkitsetko PS4:n päivittämistä? Lue ensin arviomme ja tee päätös vasta sitten.Ladataan seuraavaa sisältöä