Suomi
Gamereactor
arviot
Pokémon Unite

Pokémon Unite

Taalaa tiskiin, ja pärjäät paremmin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Ytimenä toimivan roolipelisarjan ohella maailmalle on annettu ajan saatossa paljonkin free-to-play-periaatteella toimivia Pokémon-pelejä, ja menestys on ollut vaihtelevaa. Suosituin näistä on tietenkin Pokémon Go, joka on edelleen hyvin tuottoisa. Muita hyvän menestyksen saaneita ovat muun muassa Pokémon Quest ja Pokémon Cafe Mix. Se uusin peli tähän joukkoon on Pokémon Unite. Kyseessä on TiMi Studio Groupin kehittämä MOBA. Saatavilla peli on nyt Nintendo Switchillä, ja saapuu syyskuussa myös mobiililaitteille.

En ole aiemmin pelannut MOBAa, joten en voi tehdä vertailua esimerkiksi Dota 2:hteen tai League of Legendsiin. Pokémon Unitessa kaksi viiden pelaajan joukkuetta mittelevät yrittäen kerätä eniten pisteitä 10 minuutin aikarajan puitteissa. Pisteitä saadakseen pelaajien on voitettava villejä Pokémoneja, joita on taisteluareenalla. Saatavat pisteet riippuvat siitä, kuinka voimakas kaadettu Pokémon oli. Saatujen pisteiden omalle tilille saamiseksi on talletus tehtävä vastustajan maaleihin. Mukana on aikaraja, ja vastustaja voi estää pisteiden keräämisen hyökkäämällä juuri oikeaan aikaan. Sama onnistuu myös toisin päin.

Taistelukentällä omat Pokémonit aloittavat aloitusmuodossaan, ja kehittyvät vahvemmiksi pelaajan kerätessä kokemusta. Jokaisella Pokémonilla on oma liikevalikoimansa: yksi perushyökkäys, kaksi erikoishyökkäystä ja mahtava Unite Move. Kehittymisen ohella oma Pokémon oppii lisää tehokkaita hyökkäyksiä. Uuden tason karttuessa on valittavissa yksi kahdesta hyökkäyksestä, ja nämä voivat vaihdella käytössä olevien tehokkaammista versioista aina kokonaan uusiin hyökkäyksiin. Omien elikoiden kehittyminen pitää pelaamisen mielekkäänä, ja kymmenen minuuttia kestävissä otteluissa ei aika käy pitkäksi.

Tämä on mainos:

Pokémon-valikoimassa on useita eri sukupolvia. Mukana on suosikkeja (kuten Pikachu ja Charizard) ja toisaalta erikoisempiakin (kuten Crustle ja Eldegoss). Jokainen Pokémon erikoistuu joko lähilyömiseen tai kaukohyökkäyksiin. Hahmoluokkia on viisi: All-Rounder, Attacker, Defender, Supporter ja Speedster. Kaikilla on odotetusti omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Esimerkiksi Crustle on Defender, joten kestävyys on korkealla, mutta sitten liikkuminen ja hyökkääminen ovat heikompaa. Venusaur on taas Attacker, joka hyökkää vahvasti, mutta ei kestä kovinkaan paljoa.

Tällä hetkellä mukana on 20 pelattavaa Pokémonia, ja lisää tulee peliin mukaan myöhemmin, kuten Blastoise ja Gardevoir. Peliä aloittaessa valittavana on viisi erilaisia Pokémonia (yksi kustakin hahmoluokasta), ja nämä vaihtelevat ajan kuluessa, jolloin pelaajat pääsevät kokemaan erilaisia kokoonpanoja.

Pokémon Uniten pelattavuudesta on helppo päästä jyvälle, ja kaksi tuntia kuluu nopeasti, kun on kerran aloittanut. Koukuttavana ominaisuutensa on riskin ja siitä saatavan palkinnon jännite. On aina pohdittava, laittaako tilille vähän pisteitä ja usein, vaiko vain kerran tai kaksi, ja samalla paljon. Jos taas suuri määrä pisteitä menee harakoille vihollisen onnistuneen hyökkäyksen jälkeen, on tunne musertava. Jos taas vastaavassa tilanteessa onnistuu, on tunnelma enemmän kuin mahtava.

Pokémon Unite
Tämä on mainos:

Unite on niin sanottu free-to-play-nimike, joten mikromaksuja on jos jonkinlaisia. Yllätys on se, miten härskejä ne ovatkaan. Uuden Pokémonin saadakseen on hankittava lisenssi moiseen, ja hinta vaihtelee 6000 ja 10 000 kultakolikon välillä. Pelattuani kolme tuntia onnistuin keräämään 6000 kolikkoa, jolla pystyi hankkimaan ainoastaan niitä halvimpia ja tuntemattomimpia taskuhirviöitä. Toki Pokémoneja voi ostaa oikealla rahalla, mutta se ei ole halpaa. 6000 kolikon Pokémon maksaa 340 "gemiä", joita puolestaan voi ostaa ainoastaan 245 tai 490 kappaleen paketeissa.

Edellä kuvattu ei kuitenkaan ole se ärsyttävin osuus mikromaksuissa. Kun on saavuttanut tason 8, voi alkaa päivittämään omia tilastoja muokkaavia esineitä käyttämällä tähän ostettavia Item Enhancer -tavaroita. Näitä voi sitten päivittää jopa 29 kertaa, ja näillä oma pelaaminen muuttuu merkittävästi. Jos siis haluaa tosissaan panostaa. Esimerkiksi kriittisen osuman todennäköisyyttä nostavan Scope Lensin voi tehdä kymmenkertaiseksi teholtaan.

Jos Unite olisi jättänyt mikromaksut kausittaisiin Battle Passeihin ja kosmeettisiin tavaroihin niin kiva juttu, mutta nykyinen malli johtaa siihen, että rahaa käyttämällä saa selkeää etua muihin verrattuna. On myönnettävä, että Item Enhancer -tavaroita voi ostaa myös pelin sisäisellä rahalla, mutta moisen eteen tehtävä työ on melkoista vääntämistä. Toivottavasti tätä ominaisuutta tasapainotetaan hintoja laskemalla.

Pokémon Uniten konepellin alla lymyilee ahne ja härski mikromaksujärjestelmä, jossa eniten rahaa kuluttavat palkitaan. Harmillinen juttu, sillä itse peli on helposti lähestyttävä ja viihdyttävä. Toisaalta taskuhirviövalikoima hyödyntää sarjan koko 25-vuotista historiaa.

Pokémon UnitePokémon Unite
Pokémon Unite
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Riskinoton ja siitä saatavan palkinnon suhde on koukuttava, hyvä valikoima erilaisia Pokémoneja, helposti lähestyttävä
-
Uusien Pokémonien avaamiseksi tarvittava "grindaus" on sieluton urakka, mikromaksut antavat parhaan edun mikromaksuihin panostaville
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä