Suomi
Gamereactor
arviot
Poochy & Yoshi's Woolly World

Poochy & Yoshi's Woolly World

Tutun turvallista ja huoliteltua tasoloikkaa Nintendolta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Yoshien saarella on ihanan aurinkoinen päivä. Lukuisat villaiset Yoshi-dinot ottavat rennosti kuten aina, kunnes ilkeä Kamek lentää luudallaan paikalle. Tämä Yoshien arkivihollisena hääräävä kilpikonna on tullut kaappaamaan pahaa aavistamattomat dinot mukaansa muuttamalla heidät lankakeriksi. Yksi hyökkäystä piiloon päässeistä Yosheista päättää lähteä auttamaan ystäviään uskollisen rekkunsa Poochyn kanssa. Alkaa vauhdikas seikkailu vaaroja sisältävien monimuotoisten maailmojen läpi.

Poochy & Yoshi's Woolly World on Nintendo 3DS:n käännös muutaman vuoden takaisesta Wii U -pelistä. 3DS-versiossa on mukana sekä aikaisemman version kentät että paljon uutta puuhasteltavaa. Nintendo kierrättää perinteisessä tasoloikassaan tutut elementit hahmoja ja vihollisia myöten. Myöskään pelattavuus ei tuo mitään yllätyksiä, jos Nintendon aikaisempi tuotanto on tuttua. Tämä ei kuitenkaan ole negatiivinen asia, sillä tyypilliseen tapaan kokonaisuus on hiottu viimeistä yksityiskohtaa myöten huippuunsa. Kyseessä on taas yksi miellyttävän laadukas tasoloikka Nintendolta.

Yoshia liikutellaan kaksiulotteisissa maailmoissa kuin Mariota konsanaan. Perinteisesti sivusuunnassa liikkuminen tapahtuu nuolinapeista (tai tatista) ja yhden napin takaa löytyy hyppy. Hyppynappia pohjassa pitämällä Yoshin hyppy muuttuu hetkelliseksi leijailuksi ja pyristelyksi vielä hivenen korkeammalle. Tämä ominaisuus osoittautuu varsin käteväksi väistellessä vihollisia tai kerätessä aarteita. Lisäksi Yoshilla on pitkälle ulottuva kieli, jonka ansiosta dino haukkaa viholliset suuhunsa. Pelaajan valinnan mukaan napsitut viholliset voi joko sylkäistä ulos suusta samantien tai pusertaa ne ulos lankarullina toisesta päästä. Näitä Yoshia seuraavia lankarullia voi ammuskella vihollisia tai maailmaan piilotettuja aarteita kohti.

Vaikka Poochy loistaakin pelin nimessä ensimmäisenä, on suloinen villasta kudottu rekku harmillisen pienessä sivuosassa. Alkudemon jälkeen Poochyä ei päästä näkemään ennen toisen maailman puoliväliä eli noin kymmenen kentän jälkeen. Silloinkin koira tulee vain automaattisesti mukana tarkoituksena kerätä aarteita ja kukistaa vihollisia Yoshin apuna, mutta päätyy enimmäkseen vain touhottamaan omiaan. Tästä eteenpäin rekun voi valita yhtenä maailmasta löytyvistä avustuksista, jotka kerättyjä aarteita vastaan voi aktivoida uutta tasoa aloittaessa. Poochylle kyllä avautuu muutama omakin taso pelin edetessä, mutta ne ovat vain aarteenetsintäkenttiä. Näissä pelaajan ainut vuorovaikutus on pyrkiä reagoimaan eteen tuleviin tavoitteisiin ja esteisiin joko hyppäämällä tai kyyristymällä Poochyn jälleen juostessa automaattisesti.

Tämä on mainos:

Kentät antavat monipuolista haastetta varsin suurella mielikuvituksella. Tekstiilien ollessa pääaiheena, on lankakerät ja villat osattu pyöräyttää varsin monipuolisiin muotoihin vettä ja tulta myöten. Jotkut viholliset heittelevät sukkapuikkoja, ja yksi iso olio saa muotonsa narunpätkästä tehdyistä ääriviivoista. Kenttien aihepiirit vaihtelevat luonnon elementeistä erilaisiin rakennuksiin ja paikkoihin, eikä yksikään yli 50 tasosta juuri kopioi toiselta. Erillisten maailmojen lopussa odottaa aina jokin loppuvihollinen, joka liittyy jollain tavalla juuri läpikuljettuun maailmaan. Monipuoliselle toiminnalle on annettu vielä lisää vauhtia tarjoamalla pelaajalle mahdollisuus erinäisiin bonusosioihin. Yhtä maailmaa kohden Yoshi pääsee käsiksi bonusmaailmaan jossain erityisessä muodossa. Yoshi voi esimerkiksi kaivaa maata myyränä, tai aarteita etsiessä tömistellä vihollisia littanaksi jättiläisenä. Nämä bonustasot tuovat hauskaa piristystä perinteisen tasoloikan piirissä, ja rikastuttavat peli-iloa entisestään.

Poochy & Yoshi's Woolly World

Graafisesti Poochy & Yoshi's Woolly World on erittäin huoliteltu. Tekstiilien käyttö lähes kaiken perustana tuo lämpimän tunnelman tasoloikalle ja tekee ilmeestä miellyttävän. Maailmat oikein pursuavat kaikenlaista sälää ja yksityiskohtia. 2,5D-maailman rakennetta hyödynnetään välillä pienillä perspektiivimuutoksilla. Valitettavasti Nintendo 3DS:n tekniset rajat tulevat vastaan juuri graafisella puolella, sillä tekstuurien tarkkuus ei ole mitenkään suuri: jälki on osittain vähän suttuinen. Värien kirjo toki auttaa erottelemaan asiat toisistaan, mutta yksityiskohtien täyteen loistoon pääsemiseen pelikoneen rauta ei taivu.

Musiikit korostavat hyvin pelin iloista ilmettä. Hyväntuuliset rallatukset ja mieleen jäävät luritukset saavat pelatessa hymyn huulille, ja huomasin itse hyräileväni niitä pelisession jälkeenkin. Yhden lopputason rokkipainotteinen revittely oli kuitenkin kuin eri pelistä vedetty, eikä istunut halvalla sisällöllään tai karulla tyylillään peliin ollenkaan. Onneksi tämä oli kertaluontoinen lipsahdus.

Tämä on mainos:

Näin miellyttävän pelimaailman ympärillä odotin paljon myös pelin ääniltä. Yllätyksekseni kuitenkin Yoshin äänet eivät ole sympaattiset vaan pikemmin vain ärsyttävät. Jotenkin väkisin vääntämisen maku on kuultavissa, kun Yoshi ähkii ja önisee taivaltaessaan pitkin pelimaailmaa. Pelissä voi kuitenkin vaihdella pelattavien Yoshien välillä, joita pelaaja maailmoista löytää. Näistä suklaa-Yoshin äänet olivat vähiten häiritsevät mutta siltikin vääränlaiset. Onneksi Poochyn läähätykset ja ulinat vähän paikkaavat tätä erehdystä.

Paljon monipuolista pelattavaa näyttävästi tarjoava seikkailu vie kokemuksen vielä tavallista tasoloikkaa pidemmälle. Vaihdettavien Yoshien lisäksi pelaaja pääsee itse koristelemaan oman Yoshinsa erilaisilla seikkailuista löydetyillä merkeillä ja lapuilla. Peliin on sullottu myös suloisia lyhytelokuvia Yoshin ja Poochyn touhuiluista. Pelin tasaisesti nouseva vaikeuskäyrä on onnistunut pelin hiljalleen tiukentaessa otettaan maailmoissa edetessä. Toki kentän kuin kentän pystyy suorittamaan vähemmänkin pelejä pelannut varsinkin, kun Yoshin elämiä ei ole rajoitettu mitenkään. Itseasiassa kentän läpäisy on yksi ostettavista avustuksista. Mutta jos mieli halajaa löytää kaikki tason aarteet ja piilot niin kieltämättä kovempikin pelaaja pääsee työtä tekemään. Jos taas pelin parissa haluaa vain nautiskella, on mahdollista Mellow-tilaan. Tämä pelimuoto antaa paljon helpotuksia muun muassa vähennettyjen vihollisten ja Poochyn pikkupentujen muodossa. Nämä innokkaat villapennut juoksentelevat pelaajan ympärille keräten tavarat Yoshin puolesta ja käyvät myös vihollisten kimppuun.

Yksinkertaisesti Poochy & Yoshi's Woolly World kuuluu tasoloikkien A-luokkaan. On hienoa, että hyväksi kannettavaksi pelilaitteeksi osoittautunut Nintendo 3DS:ää pidetään edelleen arvossa ja elossa laadukkailla julkaisuilla. Nintendo on jälleen kerran tehnyt hatunnoston arvoisen suorituksen muistuttaen samalla kaikkia siitä, mistä he ovat kuuluisia.

Poochy & Yoshi's Woolly World
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Monipuolinen ja huoliteltu kokonaisuus, piristävät bonustasot, hyvä vaikeuskäyrä
-
Yoshin ärsyttävät äänet, Poochyn käytön vähyys, resoluution pienuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Keskiviikon arviossa söpöilyä

Keskiviikon arviossa söpöilyä

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Keskiviikon arviossa on Nintendo 3DS:n tuore tasoloikkaseikkailu Poochy & Yoshi's Woolly World. Ossi lähti koiramaiselle matkalle, jonka arvion voit lukea täältä. ...Ladataan seuraavaa sisältöä