Suomi
Gamereactor
arviot
PowerWash Simulator

PowerWash Simulator, siivousinto huuhtoo pelaajan mukaansa

Vesipyssy rapaista maailmaa vastaan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Arjen askareet ja kodin miljööt ovat viime vuosina näkyneet uutuuspelien aiheissa ja tapahtumaympäristöissä kiinnostavan erilaisin toteutustavoin. Toimintaseikkailun omakotitaloon kattanut Tinykin (2022) ja tavarataivaan järjestykseen lajitellut A Little to the Left (2022) ovat pitäneet lähestymistapansa itsetietoisen rentona, mutta kesällä 2022 Xboxeille ja PC-koneille ilmestynyt PowerWash Simulator lähestyy aihetta astetta realistisemmalla tavalla. Vesipyssyn kanssa erilaisia miljöitä ja esineitä siivoavan pesijän taivalta seuraava PowerWash Simulator julkaistiin tammikuussa 2023 myös Playstationeille ja Nintendo Switchille. Nykyalustoilla asemansa varmistanut siistimissimulaattori on saanut pintaansa myös ilmaisia lisäsisältöpaketteja, joiden myötä valmiiksi tekemistä pursuavassa pelipaketissa piisaa siivottavaa entisestään.

PowerWash Simulatorin uratilassa seurataan keikasta toiseen liikkuvan siistijän matkaa kohteesta ja keikasta toiseen. Ensimmäinen toimeksianto koskee pesufirman pakun pesemistä, ja pelaaja pääseekin saman tien roiskimaan Dirtfinder-sankarin vesipyssymäisellä painepesurilla ajoneuvoa edustuskuntoon. Kohta keikkaa sitten alkaakin jo pukata Muckingham-pikkukaupungin sottaisimmilla seuduilla. PowerWash Simulator päästää Dirtfinderin silmistä kuvatussa pelissä pelaajan ammuskelemaan pesuvettä kuin ensimmäisen persoonan räiskinnässä konsanaan pääosin paikallaan pysyvien kohteiden suuntaan, mutta yksinkertaiselta vaikuttava vesipyssy saa kylkeensä jos jonkinlaista lisävarustetta.

PowerWash SimulatorPowerWash SimulatorPowerWash Simulator
Tämä on mainos:

Pelaaja voi vaihdella Dualsensen kuvionappien takana olevista alavalikoista pyssyyn jos jonkinlaista uloketta, jolla vettä voi pistää virtaamaan kovemmalla paineella tai kauempaa kohteesta. Esimerkiksi pihatietä kannattaa pestä kauempaa ruiskuavina aaltomaisina vesihyökyinä, kun taas seiniin ja pihakalusteisiin kiinnittynyttä vihreää hometta sopii ruikkia lähempää ja kovemmalla paineella hyökyvällä vedellä. Pelin valikosta ostettavat erikoissaippuat taas irrottavat esimerkiksi muovi- ja lasipinnoilta isommat tahrat, ja saippuaisen ravan mukana lähtevän perusihveen voi pestä pois puolta tehokkaammin sitten vesisuihkulla. L2-painikkeesta vesipyssyn suulaketta voi käännellä pysty- tai vaakatasoon, joiden myötä pelaaja voi pestä kätevästi esimerkiksi pitkulaisia rakennuspalkkeja tai räystäitä ylhäältä alas, ja vaakatasossa vettä lennättäen on mahdollista siivota kuistin kaltaisia pienempiä alueita muutamalla oikealta vasemmalle suunnatulla vetisellä vedolla. Sotkuiset miljööt ja esineet ovat kauttaaltaan ravan ja muun lian peitossa, ja pelaaja joutuu taivuttelemaan Dirtfinderia ohjaimen oikealla tatilla polvilleen tai jopa rähmälleen, jotta tämä pääsee pesemään esimerkiksi ruohonleikkurin alaosan ja laitteen pyörien takana olevat likaesiintymät.

PowerWash Simulatorin pelaaminen ja vedellä tähtääminen ovat luontevia puuhia kenelle tahansa ensimmäisen persoonan räiskintöjä pelanneelle, ja mukana on onneksi muutamia helpottavia mekaniikkoja. Ensinnäkin Dualsensen ristipainikkeen vasenta nuolta näpäyttämällä vesipyssy jää laulamaan päälle ilman, että pelaajan tarvitse rämpyttää rystynen valkoisena R2-liipasinta. Lisäksi ristipainikkeen oikealla painikkeella peli väläyttää siivottavista kohteista oransseina välkkyvät, siivoamatta jääneet likakohdat. Myös pelin vasemmassa yläkulmassa oleva mittari puolestaan näyttää, kuinka paljon kutakin kohdetta tähtäävä pelaaja on siivonnut esimerkiksi liukumäen portaista tai jeepin etupuskurista. On myös huojentavaa, että peli ei vaadi kohteen täydellistä putsaamista, vaan suurimman osan tahroista jynssännyt pelaaja saa kuulla kohteen puhtaaksi hyväksymisestä kuuluvan helpottavan helähdyksen ja nähdä kyseisen esineen välähtävän sinisenä.

PowerWash SimulatorPowerWash SimulatorPowerWash Simulator

Valitettavasti värikoodeilla viestiminen ei tunnu aivan loppuun ajatellulta, sillä oransseina leimuavat likakohdat meinaavat väkisinkin hukkua värikkäämpien ja auringonvalossa paistattelevien miljöiden pintoihin. Unity-pelimoottorilla luodut ympäristöt ovat vähän kulmikkaita tuttavuuksia, mutta mainiot valotehosteet tekevät parhaimmillaan kirkkaana loiskuvista vesitehosteista todella hienon näköisiä. Laiskimmillaan vesi aiheuttaa pikaisesti kuivuvia tylsiä tummia tahroja esineisiin. Graafisesti PowerWash Simulator ei juuri revittele PS5-konsolin tehoilla, mutta Sonyn viimeisin sotaratsu suoriutuu latausajoista miellyttävän ripeästi. On myös vähän sääli, että Dualsensen ääni- ja värinätoiminnot on jätetty kokonaan hyödyntämättä, sillä tässä olisi oiva tilaisuus huudattaa ohjaimen kaiuttimista veden lorinaa pyssystä paineella purskahtavan veden aiheuttamia tärinöitä unohtamatta. Siivouskeikkojen aikana PowerWash Simulator ei soita juuri musiikkia, mutta television kaiuttimista kuuluva veden virtaus ja siivoamisen edistymisestä kertovat kilahdukset riittivät tällaisinaankin minulle oikein hyvin.

Tämä on mainos:

Hyvin zenmäisellä otteella ja pelaajaa palkitsevilla tehosteilla etenevä PowerWash Simulator pitää kyllä otteessaan. Pelaaja saa siivoilla paikkoja ja esineitä omaan tahtiinsa ja haluamassaan järjestyksessä, ja eri miljöissä putsaamista odottavien kohteiden kannattaakin vaihdella esimerkiksi niin, että yksityiskohtia ja pintoja pursuavan grillin vesittämisen jälkeen kannattaa käydä välissä putsaamassa huomattavasti vähemmän tähtäilyä vaativia suihkulähteitä ennen seuraavaa tarkkuutta edellyttävää kohdetta.

PowerWash SimulatorPowerWash SimulatorPowerWash Simulator

PowerWash Simulator antaa pelaajalle hyvin vapaat kädet, mutta valitettavasti nopeasti juostu opastusosuus jättää keskeiset pelimekaniikat syvempiä selityksiä ja esittelyitä vaille. Peli ei kerro esimerkiksi sitä, kuinka edellä mainittuja lisäosia voidaan kiinnittää vesipyssyyn, tai miten Dirtfinderin alkuperäinen vesipyssy voidaan vaihtaa juuri ostettuun tehokkaampaan malliin. Pelin valikossa olevaan kauppaan ilmestyy edellä mainittuja saippuoita kolmen kappaleen kerta-annoksina logiikalla, jota en ole vieläkään tajunnut PowerWash Simulatoria runsaasti pelanneena, ja myös pelin kerrontakeinot herättävät ihmetystä. Siivoustehtävien aikana ruudulle ilmestyy työn antaneelta henkilöltä hyvin yhdentekeviä viestejä, joissa avataan työn alla olevan kohteen historiaa ja siellä asuvien ihmisten vaiheita. Suurin selitystä vaille jäänyt harmi liittyy kuitenkin tallentamiseen ja välitallennuspisteiden kanssa kamppailuun.

Pelivalikossa olevaa muistikortin kuvaa napauttamalla peli tallentaa kohteessa etenemisen, mutta kun palasin toisella pelikerralla jatkamaan etenemistä, jotkut osittain siivoamani kohteet olivat pelin ladattuani taas kokonaan uuden likakerroksen peitossa. Pelin alkupuolella olevassa leikkipuistoympäristössä riittää puunattavaa helposti pariksi tunniksi, ja mikään ei saa pesuvettä kiehumaan tehokkaammin kuin etenemisen osittainenkin nollaantuminen. Onneksi tämä ongelma oli nopeasti ratkaistavissa: PowerWash Simulator kannattaa tallentaa muistikorttikuvakkeesta ja sitten vain sulkea koko pelisovellus, jotta pelin päävalikkoon pakeneminen ei sekoita tallennustiedostoa.

PowerWash SimulatorPowerWash SimulatorPowerWash Simulator

Mittavan uratilan ja yksittäisten haastetehtävien lisäksi PowerWash Simulator on saanut ilmaista lisäsisältöä kylkeensä. Square Enixin omistamien pelisarjojen ympäristöihin ja esineisiin pohjautuvat Powerwash Simulator -päivitystiedostojen mukana lataantuvat pelipaketit ovat kieltämättä tarjonneet kiinnostavaa vaihtelua pääpelin arkisiin maisemiin ja tavaroihin. Helmikuussa 2023 ilmestynyt Tomb Raider Pack -setti päästää pelaajan painepesemään Croftin kartanon salaisuuksia, mutta astetta mielenkiintoisempi lisäys kolahti peliin mukaan hiljattain.

Maaliskuun 2023 alkupuolella julkaistu PowerWash Simulator Midgar Special Pack -kattaus vie Dirtfinderin hommiin Final Fantasy VII Remake -roolipelin (2020) maisemiin. Shinra-pahisfirman tiloissa kulkupelejä ja hyökkäysajoneuvoja putsaava Dirtfinder saa siivoamisen lomassa kuumottavia viestejä klassikkoroolipeleistä tutuilta hahmoilta. Pääpelin puolella tekstiviestitse tylsästi etenevä kerronta pääsi Final Fantasy VII -kontekstissa aivan eri tasolle. Omalaatuinen saippuainen aasinsilta Shinran salaisuuksiin toi todella omituisen näkökulman seitsemännen Final Fantasyn maailmaan, ja jään kiinnostuneena odottamaan, mitä lisäkeikkoja Square Enix vielä heitteleekään tarjolle. Miltä tuntuisi esimerkiksi siivota ylellisiä lomakohteita Hitman-pelisarjan palkkamurhaajan jäljiltä, tai ihmetellä Life Is Strange -pelisarjasta tuttua Arcadia Bayta ykkösosan vauhdikkaan loppunäytöksen jälkeen?

PowerWash Simulator tarjoaa arkirealismia arvostaville pelaajille kiireetöntä ja rentoa todellisuuspakoa esimerkiksi kevätsiivouksen suunnittelulta tai toteuttamiselta.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tekemisen ja pelaamisen monipuolinen määrä, vapaamuotoinen siivoaminen, pelaamista helpottavat tehosteet, kiireetön tunnelma, ilmaiset lisäsisältöpaketit
-
Toteutukseltaan vaihteleva visuaalinen ilme, tallennusmekaniikan omituisuus, peli avaa siivoukseen liittyviä asioita
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä