Suomi
Gamereactor
ennakot
Pro Evolution Soccer 2013

Pro Evolution Soccer 2013

Viimevuotisen notkahduksen jälkeen Konamin futishelmeä on taas kiillotettu muutamilla lupaavilla muutoksilla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactor sai ensikosketuksen Pro Evolution Soccer 2013:een matsissa hollantilaista journalistia Maarten Blonkia vastaan. Kohtaamisen tiesi jo etukäteen rajuksi, koska siinä ottaisivat yhteen brasilialaiset sankarimme Flamengosta sekä Real Madridin elegantit herrat. Kävi kuitenkin pian selväksi, että molemmat osapuolet olivat kiinnostuneempia hiomaan omaa tekniikkaansa kuin tekemään jotain niinkin tavanomaista kuin maaleja.

Syy tähän oli hyvin yksinkertainen: Ennen itse peliin ryhtymistä oli lehdistölle pidetty yli tunnin kestänyt infotilaisuus sekä kyselysessio tästä tämänvuotisesta versiosta. Fokus oli, kuten se niin usein on Pro Evolution Soccerin tapauksessa, yksityiskohdissa. Taululla olivat mm. vastaanotto ja syöttely, ja kiitos uudistusten, piti meidän kirjoittaa lihasmuistimme uusiksi ensimmäisiä matseja varten.

Alussa mielenkiintoisinta oli testata pallon vastaanottoa, johon vaikuttaa kunkin palloilijan taitotaso - sekä vähemmissä määrin ohjainta pitelevä pelaaja. Valitut joukkueet eivät kenties olleet paras mahdollinen valinta teknisten kontrastien esittelyyn, mutta tokihan Ronaldon pallonhallinnan taso eroaa selvästi tyypillisen keskikenttäläisen otteista.

Hyvä pallonpeluu pohjautuu paljon tahditukselle, ja se erottaa maailmanluokan pelaajat muista. Siksi onkin tyydyttävää, että se toimii Pro Evolution Soccer 2013:ssa niin hyvin ja niin intuitiivisesti. Erityistä tyydytystä saa liian innokkaan puolustajan rankaisemisesta vain nostamalla pallon tämän ylitse.

Tämä on mainos:
Pro Evolution Soccer 2013

Yksi hienovaraisemmista parannuksista tämän vuoden versiossa on tietokoneen ohjaamien pelaajien tekoäly. Monien riemuksi tähän sisältyvät myös paljon huutoa osakseen saaneet maalivahdit. Tokihan näillä on vielä matkaa ennen kuin heistä tulee mitään Neuereita tai Casillaksia, mutta ainakin kämmit omalla rankkarialueella ovat nyt huomattavasti vähentyneet viime vuodesta.

Valitettavasti tuomari ei ole päässyt osaksi tästä samasta aivokirurgiasta, ja kehittäjillä riittäisi vielä runsaasti töitä, jotta tuomarin tekemät päätökset sopisivat yhteen ihmispelaajien mielipiteiden kanssa. Muutaman liukutaklauksen missaaminen menee vielä läpi sormien, mutta kun tuomari ei jaksa kaivaa pilliä taskustaan pallon juuri syöttäneen tyypin tullessa poljetuksi nurmeen, niin alkaa jo vähän harmittaa.

Kun uudesta futispelistä kerrotaan maailmalle, keskittyy julkaisija yleensä selittämään ummet ja lammet hienosta syöttö- ja potkujärjestelmästään, eikä Konamikaan tehnyt tässä poikkeusta. Jos näitä läpimurtoja tehtäisiin sillä mittakaavalla kuin meille tavataan kertoa, olisi futispeleissä saavutettu nanometrien tarkkuus jo edellisen konsolisukupolven aikana. Siksi tällaiset lupaukset pitääkin aina ottaa ripauksella tervettä skeptisyyttä.

Tämä on mainos:

Täytyy kuitenkin myöntää, että Pro Evolution Soccer 2013:n syötöt ja potkut toimivat melkoisen viehättävästi. Vaikka klassinen puoliksi avustettu tähtäys onkin toistettu suoraan viime vuoden pelistä, on se kuorrutettu paremmalla pallofysiikalla ja pienellä vauhdin hidastamisella. Potkujen manuaalinen hallitseminen onkin sitten luku itsessään. Se on luku, joka alkaa murheen laaksosta, mutta nousee hitaasti ja varmasti kohti todellista osaamista.

Ennakkotestin lopullinen tunnelma jäi ristiriitaiseksi. Yhtäältä on vaikea olla arvostamatta kehittäjätiimiä, joka pureutuu näin syvälle yksityiskohtiin ja hienovaraisiin vivahteisiin parantaakseen rakastamaansa urheilua juhlistavaa peliä. Siinä näkyy sekä intohimo että itsevarmuus omista taidoista. Toisaalta tämä samainen tiimi myös toimii faneilta saamansa palautteen mukaan, minkä vuoksi he eivät aina keskity olennaiseen. Vaikka edistynyt ohjaus onkin ollut sarjan tunnusmerkkejä jo pitkään, tarvitsisivat myös pelaaja-animaatiot samanlaista kasvojenkohotusta.

Pro Evolution Soccer 2013:ssa on hiottu monia asioita paremmaksi viime vuodelta, mutta se viimeinen, ratkaiseva askel jää edelleenkin ottamatta, ja se voi jättää Konamin genren kakkoseksi tänäkin vuonna.

Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013
Pro Evolution Soccer 2013

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Pro Evolution Soccer 2013Score

Pro Evolution Soccer 2013

ARVIO. Kirjoittaja Mike Holmes

Konami yrittää paluuta jalkapalloeliittiin selvästi tiukentuneella otteella. PES 2013 on pätevä peli.Ladataan seuraavaa sisältöä