Suomi
Gamereactor
arviot
Puzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey

Puzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey

Legendaaristen lohikäärmeveljesten sympaattinen pulmailukupla puhkeaa yliherkkään ohjaukseen ja huonoon suunnitteluun.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Puzzle Bobble 3D: Vacation OdysseyPuzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey

Lohikäärmeveljekset Bub ja Bob ovat minulle tuttuja jo mainiosta kasaripelistä Bubble Bobble (Taito, 1986), jota tuli silloin aikoinaan hakattua ihan huolella. Vuosikymmenten aikana nämä sympaattiset oliot ovat päässeet osaksi lukuisia seikkailuja ja pulmia, mutta vasta nyt kolmiulotteiseen - ja sen myötä vihdoin myös virtuaaliseen - muotoon. Puzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey on Playstationin käännös aikaisemmin julkaistusta Oculus-pelistä vieden klassisen kuplapulmailun uusiin ulottuvuuksiin.

Bubin ja Bobin paratiisisaarilomailu saa yllättävän käänteen, ja muuttuu kuplia poksuttelevaksi seikkailuksi. Pelaaja pääsee kokemaan ensimmäisen lohikäärmeen perspektiivistä sata erilaista kuplapulmaa muuttuvissa ympäristöissä aina vehreistä viidakoista rentoihin järvimaisemiin.

Puzzle Bobble 3D: Vacation OdysseyPuzzle Bobble 3D: Vacation OdysseyPuzzle Bobble 3D: Vacation OdysseyPuzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey
Tämä on mainos:

Pulmapelin ydin on tuttu jo kymmenistä vastaavista peleistä niin konsoleilla kuin kännyköilläkin. Pelaajan pitää ampua erivärisiä palloja rykelmään yhdistellen samanvärisiä palloja vähintään kolme saadakseen ne katoamaan. Tavoite on tyhjentää pallorykelmä ennen kuin annetut ammuttavat pallot loppuvat kesken. Tavoitteeseen pääsy hankaloituu ammuttujen pallojen pyöräyttäessä rykelmää osumisen myötä, jolloin kohdepallojen sijainti muuttuu. Yksinkertainen mekaniikka koukuttaa nopeasti ja hyvin toteutettuna tällaisissa peleissä riittää rentoa puuhaa tunneiksi. Harmi vaan, että tämä peli on huonosti toteutettu.

Puzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey tulee tavallisen telkkarista pelattavan- ja VR-version kanssa. Keskityn arviossani jälkimmäiseen, mutta perinteinenkin versio tulee samanlaisen ongelman kanssa. Peli nimittäin antaa palloja tähdätessä ennalta määrätyt osumakohdat. Tämä ratkaisu vesittää fysiikan tuoman sattumanvaraisuuden pelistä ja sitä myötä ison osan jännityksestä. Varsinkin VR-puolen vapaa tähtäys Move-ohjaimin tuntuu täysin turhalta pelin oikein lukitessa osumakohdan haluttujen kohteiden väliin. Tämä ei kuitenkaan ole lähinnä kuin huonon ja laiskan suunnittelun aiheuttamaa ärsytystä. Varsinainen ongelma tulee Move-ohjainten yliherkästä reagoimisesta. Sihdatessaan haluamaansa sopukkaan peli reagoi pienimpäänkin käden liikkeeseen, jonka seurauksena peli siirtää tähtäyksen viereiseen ennalta määrättyyn pisteeseen laukaisunappia painettaessa. Kohteiden välillä huojuminen ja laukaisu lähes poikkeuksetta halutun pisteen viereen ei pelkästään saa raivon partaalle, mutta myös tekee pulmailusta oikeastaan pelikelvottoman ainakin Move-kapuloilla.

Puzzle Bobble 3D: Vacation OdysseyPuzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey

Pelin sympaattiset ympäristöt ja piristävän kirkkaat värit eivät paljoa auta, kun pelattavuus on näin pahasti pielessä. Sentään visuaalisuuteen on panostettu, sillä hahmot on osattu toteuttaa miellyttävän näköisesti myös kolmiulotteiseen muotoon. Hahmojen tai taustan liike on jätetty varsin minimiin pelin keskittyessä oikeastaan pallojen pyörittelyyn. Playstation 5 pyörittää pulmailua sujuvasti, mutta latausten odottelu hieman turhauttaa.

Tämä on mainos:

Alkuperäisen Bubble Bobblen tunnusmusiikki raikuu korvissa vielä tänäkin päivänä lämpimänä muistona. Vacation Odyssey tekee kyllä parhaansa pitääkseen rentoa tunnelmaa yllä hyvän tuulisia ralleja soitellen, mutta ei näistä biiseistä kuitenkaan vuosikymmeniä kestäväksi korvamadoksi ole. Muuten äänimaailma on miellyttävän pehmeää pallojen polotusta ja muuta söpöilyä, mutta varsin diskanttipainoisena tosin.

Odotin jo innolla Puzzle Bobble 3D: Vacation Odysseyn lupaamaa rentoa tunnelmaa pallopulmien parissa. Vastaavanlaisia pelejä kun on tullut poksuteltua aikoinaan kännykälläkin lupaavin tuloksin. Lisäksi VR-puolella hieman samanlaista tunnelmaa tarjoilut Angry Birds VR: Isle of Pigs (Resolution Games, 2019) on oikein onnistunut teos. Harmillisesti virtuaalinen pallottelu lohikäärmeveljesten seurassa rampautuu huonoihin suunnitteluratkaisuihin ja yliherkkään ohjaukseen. Pelin lämpimästä ulkonäöstä huolimatta tunnelma on pahasti pakkasella turhautumisen takia, ja jos kännykälläkin idea on saatu toteutettua paremmin, miksi vaivautua tämän parissa.

HQ
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
+
Kivan näköinen, iloinen musiikki, hauska idea
-
Yliherkkä ohjaus, automatisoitu osumakohta, pitkät latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä