Suomi
Gamereactor
arviot
Rayman Legends

Rayman Legends

Yksinkertainen on kaunista jo toisen kerran.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pari vuotta sitten julkaistu Rayman Origins oli juuri sitä, mitä nimikin ennakoi. Sarja palasi kaksiulotteisille urilleen värikkään ulkoasun, lapsenmielisen tarinan ja ennen kaikkea raudanlujan pelattavuuden kera. Sama hurmaava tasoloikkailu jatkuu Rayman Legendsissäkin.

Sitten edellisen osan rasitusten Rayman ja kumppanit ovat torkkuneet, ja siinä ajassa on tapahtunut kauheita. On siis aika nousta jälleen taistoon ja pelastaa pulasta vangitut teensyt. Yhteensä 700 näitä sinisiä palleroita on ripoteltu ympäri maailmaa, ja lisää kenttiä aukeaa pelastettujen määrän kasvaessa. Kuten arvata saattaa, tarina tässä pelissä on herttaisen yhdentekevä. Kaikilla on kuitenkin kivaa ja peli rullaa eteenpäin karkkimaisemissa.

Rayman Legends
Raymanin lisäksi pelattavissa on muitakin tuttuja hahmoja, kuten Globox. Uusi tuttavuus on barbaariprinsessa Barbara.

Legends on Originsin pelanneille heti tuttu. Kaksiulotteiset kentät rullaavat ruudulla ja Rayman kavereineen etenee loikkien ja mäiskien niiden läpi. Matkalla kerätään lumeja eli tulikärpäsen näköisiä olioita ja tietysti pelastetaan pulasta sinisiä teensyjä. Jokaisessa tasossa on muutama enemmän tai vähemmän huonosti piilotettu bonushuone, jossa suoritetaan lyhyt aivopähkinä saaden palkkioksi lisää vapautettuja teensyjä. Homman nimi on siis nauttia klassisesta tasoloikasta ja kerätä kaikenlaista kamaa. Mukaan voi ottaa maksimissaan kolme kaveria samaan peliin [Wii U:lla neljä -toim. huom.], mutta samalla kaoottisuus lisääntyy. Pelikumppania on todella helppo läimäistä mennessään tai muuten vain edetä liian nopeasti. Toisaalta sekoilu voi olla myös hauskaa, mikäli seurueessa huumorintaju moisen kestää.

Tämä on mainos:

Siinä missä Rayman Origins lainasi rakenteensa Super Mario Bros. 3:lta - kartalla edettiin raiteilla ja välillä pysähdyttiin suorittamaan eteen tullut kenttä - Legends on jaettu teemoiltaan erilaisiin tauluihin, joiden sisään loikkaamalla paljastuu lisää tauluja. Vaikkei rakennetta voi moittia toimimattomaksi, ei se ole aivan yhtä selkeä kuin aiemmin.

Rayman LegendsRayman LegendsRayman Legends
Pomotaistot, musikaaliset kentät, aikahaasteet ja minipelit lisäävät vaihtelua perushyppelyyn.

Läpi pelin kasvava haaste ei johdu vastaan asetetuista vihollisista. Yleensä nämä pastellinsävyiset pahikset kukistuvat yhdellä iskulla. Poikkeuksen tekevät tietenkin jokaisessa maailmassa suurikokoiset pomotaistot. Moneen vaiheeseen jaetut kohtaamiset ovat eeppisiä ja suorastaan hulvattomia. Pelin varsinainen haaste syntyy kuitenkin tasosuunnittelusta. Pidemmälle edettäessä liikkuminen vaatii tilanteen nopeaa ymmärtämistä ja usein hyppyjen tai iskujen todella tarkkaa ajoitusta. Tempo on hektinen, mikä johtaa myös yritys ja erehdys -kierteisiin. Välitallennuspisteitä on onneksi ripoteltu anteliaasti ja jatkomahdollisuuksiakin riittää loputtomasti, joten lopulta eteneminen on vain omasta kärsivällisyydestä ja ajoituksen opettelusta kiinni.

Virheitä ei voi milloinkaan pistää tekniikan piikkiin. Kaunis sarjakuvamainen grafiikka rullaa sulavasti, värit ovat kirkkaita ja satumaisia teemoja vilisevä silmäkarkki on vaihtelevaa ja kepeää katsottavaa. Peli on mallisuoritus siitä, ettei ulkoasun tarvitse tavoitella realismia näyttääkseen hyvältä. Lisäksi äänimaailma osoittaa harvinaista yhteispeliä ruudun tapahtumien kanssa. Ajoittain jopa Raymanin yksittäiset hypyt ja iskut tuntuvat saumattomalta osalta taustalla soivaa musiikkiraitaa. Valikoima on pääasiassa teatraalista klassista musiikkia, mutta mukaan mahtuu myös raskaampaa materiaalia kitaravalleineen. Yleensä päällekäyvä ääniraita ärsyttää, mutta Rayman Legendissä se istuu kuvaan täydellisesti. Äänitehosteet mukailevat pelin muuta tyyliä koomisine vinkaisuineen ja muksahduksineen. Lapsia tai lapsenmielisiä miellyttänee tieto, että koko peli on saatavilla myös suomeksi.

Tämä on mainos:
Rayman LegendsRayman Legends
Kenttäsuunnittelu on laadukasta läpi 120 kentän. Mukana on myös 40 päivitettyä kenttää Originsista.

Rayman Legendsin pelaaminen on yksinkertaisesti hauskaa. Tarinaa ei juuri ole, mutta eipä sitä tällaisessa pelissä jää kovasti kaipaamaan, kun puhdas pelaamisen riemu iskee kympillä. Pelin pudottaa huippupisteistä ainoastaan se, että uusista kentistä ja päivitetystä rakenteesta huolimatta kokonaisuus ei enää tunnu samalla tavalla tuoreelta kuin pari vuotta sitten. Joka tapauksessa Rayman laittaa näillä eväin hienosti kampoihin jopa tasoloikan kuninkaana paistattelevalle Nintendon putkimiehelle.

Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
Rayman Legends
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Värikäs maailma, kepeä meno, rautainen pelattavuus, musiikin ja pelitapahtumien yhteispeli.
-
Lisää sitä samaa, rakenne vähemmän selkeä kuin edeltäjässä, tarinaa ei ole kuin nimeksi.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Kimmo Pukkila
Mistä vuolla uutta, kun peli on jo lähes täydellinen? Tällaisen kysymyksen äärelle Michel Ancel ja Ubisoft Montpellier ovat joutuneet Rayman Legendsiä luodessaan. Ymmärrettävästi lopputulos ei tunnu järisyttävän erilaiselta Rayman Originsiin tai mobiililaitteille julkaistuun Rayman: Jungle Runiin verrattuna, mutta kaikkea on runsaammin, isommin ja eeppisemmin. Yhdessä kentässä lennetään rennosti tuulenvireiden mukana, heti perään juostaan hiki hatussa lohikäärme kintereillä. Haaste tulee siitä, miten nopeasti ja täydellisesti kentät läpäisee. Pelissä riittää ikää etenkin jos pyrkii täydellisyyteen.

Rayman Legends oli alkujaan Wii U -yksinoikeus. Vaikka rinnalle on sittemmin tullut alusta jos toinenkin, on Wii U:lla edelleen kosketusnäytön mittainen etu muihin kotikonsoleihin verrattuna. Täppärillä yksi voi ohjata lentävää Murphya ja aurata tietä neljälle muulle pelaajalle. Ilman kosketusnäyttöä Murphyn liikuttelu jää tekoälyn harteille ja sen toimintoja käytetään tilanteen mukaan nappia painamalla. Ratkaisu toimii, mutta paikoin se myös hieman häiritsee tasohyppelyn rytmiä.

Rayman Legends on yhtä kaikki sympaattinen, kahjo ja nokkela peli. Rakastin Originsia enkä voi läiskäistä tälle sen huonompaa arvosanaa. Ilman Ancelin kaltaisia ilopillereitä maailma olisi pykälän harmaampi paikka. 9/10

Käyttäjäarviot

  • keketsu
    arviossa rayman legends! rayman origins oli massiivinen peli mitä voitte olettaa jatko osalta? no rayman legends iskee samalla rautaisella... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Rayman LegendsScore

Rayman Legends

ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Pari vuotta sitten julkaistu Rayman Origins oli hulvaton, mutta kaupallisesti harmillisen aliarvostettu tasohyppely. Jatko-osa luottaa edelleen edeltäjänsä valtteihin - ja hyvä niin.Ladataan seuraavaa sisältöä