Suomi
Gamereactor
arviot
Resident Evil 2

Resident Evil 2

Uusiminen kannatti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Capcom päätti ottaa rohkean linjan: tehdä Resident Evil 2:n uusioversiosta samaan aikaan sekä tutun oloisen kauhukokemuksen että samaan aikaan toteuttaa sen aivan uudella tavalla. Poissa ovat jäykät kuvakulmat ja kömpelö ohjaus. Sen tilalla nähdään Resident Evil 4:stä tuttu kuvakulma, jonka avulla toimintaa katsotaan pelihahmon olan takaa. Claire ja Leon liikkuvat myös ketterästi, joten kauhua ei ainakaan aiheuta ohjaus. Mutta onnistuuko peli nostamaan niskakarvat pystyyn kaikkien uudistusten jälkeen?

Resident Evil 2 on todellakin modernisoitu versio vuonna 1998 julkaistusta klassikosta. Vaikka muistikuvani alkavat näin 20 vuotta sitten läpäistyn pelin tiimoilta olla hieman hataria, tunnistin silti tuttuja asioita seikkailuni aikana. Kaikki on kuitenkin modernisoitu vastaamaan nykypäivän vaatimuksia alkaen upeasta grafiikasta ja välivideoista aina yhtä kauhistuttavan Mr. X:n käyttäytymiseen, joka aiheutti minulle voimakkaita Alien: Isolationin viboja. Kokemus tuntuu yllättävän tuoreelta, eikä pelin juurten uskoisi olevan yli 20 vuoden takaa.

Pelin juonesta paljastettakoon sen verran, että molemmilla päähenkilöillä on oma motivaationsa tapahtumien selvittämiseen. Leon on vasta aloittamassa uraansa poliisina, ja kyseessä on hänen ensimmäinen päivänsä Raccoon Cityn poliisivoimissa. Claire puolestaan on tullut etsimään veljeään Chrisiä, jonka sarjan ystävät muistanevat ensimmäisestä Resident Evil -pelistä. Ajankohta molemmilla on pahin mahdollinen, sillä Raccoon Cityssä riehuu valtava epidemia, jonka myötä kaduilla vaeltelee verenhimoisia zombeja. Mistä kaikki oikein johtuu? Parivaljakko päättää suunnata aluksi poliisiasemalle vastausten toivossa, tosin he eivät osaa aavistaakaan kuinka karmean sopan keskelle ovatkaan joutuneet. Suurempia paljastamatta sarjan ystävien ei taida olla vaikea arvata kuka tai mikä on epidemian takana. Pelin tarinaa avataan mainiosti hiljalleen keskustelujen sekä erilaisten kirjeiden ja muistiinpanojen avulla, jotka kertovat katastrofin alkuhetkistä ja sen etenemisestä.

Resident Evil 2Resident Evil 2Resident Evil 2Resident Evil 2
Tämä on mainos:

Pelattavuudeltaan Resident Evil 2 tuntuu kuin parannellulta sarjan neljänneltä osalta. Näkökulma on lukittu tiukasti hahmon olan taakse, joten kuvakulmilla ei enää piiloteta hirviöitä nurkkien taakse. Vinkkeli luo myös hyvin painostavaa tunnelmaa, etenkin pimeissä käytävissä joissa ainoastaan taskulampun valokeila repii ympäröivään painostavaan pimeyteen pienen raon.

Toteutukseltaan peli on yksinkertaisesti fantastisen näköinen ja kuuloinen. Tämä ei tule yllätyksenä, sillä moottorina hyrrää Resident Evil 7 -pelistä tuttu RE Engine. Zombit ja muut olennot näyttävät pelottavilta, maisemat pursuavat yksityiskohtia ja luodit tekevät rumaa jälkeä vihollisiin osuessaan. Ajoittain karmeilla yksityiskohdilla suorastaan mässäillään, joten peli ei sovi missään nimessä verta ja suolenpätkiä karttaville. Äänisuunnittelu tukee painostavaa tunnelmaa täydellisesti ja kunnon äänijärjestelmällä pelaaminen on kauhistuttava kokemus. Usean kerran hyppäsin kirjaimellisesti ilmaan penkiltäni, kun yhtäkkiä kuulin takaani jonkin kaamean vaikerruksen. Äänimaailma nousee tärkeään rooliin myös silloin, kun Mr. X päättää ilmaantua kuokkimaan juhliin. Tämän jättiläisen raskaat askeleet kuuluvat kauas ja niitä pitää kuunnella koko ajan. Siinä vaiheessa kun ne alkavat voimistua on jo aika vaihtaa maisemaa tai ainakin rukoilla että mukana on tarpeeksi tulivoimaa.

Pelin vanhoja mekaniikkoja on uudistettu mainiosti nykypäivään. Esimerkiksi kartasta näkee nykyään tärkeät paikat, ovien avaamiseen tarvittavat avaimet sekä kaikki esineet, joita ei noukkinut mukaansa. Sen myötä ei tarvitse pinnistellä muistaakseen, oliko se hertta-avaimella aukeava ovi massiivisen poliisilaitoksen itä- vain länsipuolella. Ehkä ainoa ärsyttävä piirre menneisyydestä on se, kuinka vähän tavaraa sankarit voivat kantaa taskuissaan. Sen myötä tallennuspisteiden vieressä olevalla arkulla tulee vierailtua usein optimoimassa kantamuksiaan ja jättämässä tavaroita pois. Tosin taskuja saa suurennettua pelin aikana, mutta ehkäpä tämä mekaniikka on se ainoa hieman menoa haittaava piirre vuosikymmenten takaa.

Kauhupelien ystävänä minun on vaikea löytää Resident Evil 2:sta pahaa sanottavaa. Capcom täräytti pelivuoden käyntiin kovilla panoksilla, ja uskallan jo nyt veikata tästä vahvaa ehdokasta vuoden parhaiden pelien listalle.

Tämä on mainos:
Resident Evil 2Resident Evil 2Resident Evil 2Resident Evil 2
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tuo klassikkopelin onnistuneesti nykypäivään, audiovisuaalinen toteutus huippuluokkaa, tunnelmaltaan mukavan pelottava ja painostava
-
Tavaroiden kanssa vekslaus saisi jäädä jo menneisyyteen.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä