Suomi
Gamereactor
arviot
Resident Evil 3

Resident Evil 3

Jill Valentinen viimeinen kujanjuoksu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Capcomin viimevuotinen Resident Evil 2 -uusversio lukeutui ehdottomasti omiin 2019-suosikkeihini. Kehittäjät näyttivät tarkalleen, kuinka vanha klassikko tuodaan uudelle vuosituhannelle tyylikkäästi ja yllättävästi silti lähdemateriaalia kunnioittaen. Kunhan Leon, Claire ja Cherry oli saatu elossa kaupungista ulos aikakaudelle uskollisen grunge-rockin saattelemana, kääntyivät yleisön kollektiiviset katseet tietysti Resident Evil 3:n suuntaan. Ja tässähän sitä sitten jälleen ollaan; jumissa Raccoon Cityn kaduilla suunnilleen vuotta myöhemmin.

Resident Evil 3: Nemesis oli sarjan viimeinen myös alkuperäiselle Playstationille julkaistu numeroitu osa. Muistan vielä elävästi sen odottavan tunnelman ja hypen, jota viidesluokkalaisten kavereitteni kanssa löylytimme aina vain korkeammalle keksityillä huhuilla aikana ennen pelitrailereita tai välitöntä verkkojournalismia.

Lopulta peli ei nyt varsinaisesti loksauttanut leukoja, mutta Nemesis-hirviö vei kyllä tehokkaasti useammatkin yöunet. Tästä kaikesta on nyt vierähtänyt käsittämättömästi jo yli 20 vuotta. Oikeat painajaiset eivät kuitenkaan koskaan kuole, ja onkin vihdoin aika astua uudestaan Jill Valentinen ja Carlos Oliveiran remasteroituihin maihareihin.

Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3
Tämä on mainos:

Japanissa alkuperäinen Resident Evil 3: Nemesis kulki nimellä Biohazard 3: The Last Escape. Tämä jälkimmäinen nimi kuvaakin pelin luonnetta hyvin. Rytmi on nimittäin muuttunut kakkososan varovaisesta hiippailusta täyteen juoksuun läpi kaoottisen kaupungin poikkeustilan. Tarina ja ympäristö puskevat pelaajaa jatkuvasti eteenpäin täyttä häkää ilman liiallisia suvantokohtia. Toki sarjalle ominaisesti mukana on edelleen puzzleja, ja niitä moneen kertaan lukittuja ovia. Esimerkkinä kiihtyneestä tahdista käy vaikkapa se, kuinka ikoninen RPD:n poliisiasema juostaan tällä kertaa läpi alle puolessa tunnissa. Tämä käy hyvin järkeen, sillä onhan kyseessä epätoivoinen pakoyritys Raccoon Citystä, eikä niinkään tutkimusmatka pimeyden sydämeen.

Resident Evil 3 ajoittuu aikaan hiukan ennen Resident Evil 2:n tapahtumia ja tämä tarkoittaa sitä, että kaupungilla on edelleen täysi rähinä päällä virusepidemian vuoksi. Live action -kuvaa vilisevä aloitusvideo on upean nostalginen kuiskaus alkuperäisen katastrofihenkisestä introsta, ja se virittää pelaajan mainiosti tunnelmaan siinä missä koko ensimmäinen pelattava kohtauskin. Toki näinä koronan aikoina homma tuntuu entistäkin ahdistavammalta. On aavemaista huomata, miten pelin alkutaipaleella radioliikenne, kaukainen huutelu ja laukaukset värittävät äänimaisemaa, ja kuinka myöhemmin kaikki hiljenee. Tunnelmaa pelistä ei puutu yhtäkään teelusikallista.

Sankari Jill Valentine on yksi ensimmäisen Resident Evil -pelin selviytyjistä. Kolmannen osan aikoihin syyskuussa 1998 Jill pyrkii taistelemaan pahamaineista Umbrella-yhtiötä vastaan keinolla millä hyvänsä, mutta se tuntuu lähes mahdottomalta kaupungin poliisijohtajan ollessa yhtiön palkkalistoilla. Firma myös tarkkailee naisen jokaista liikettä kartanotapauksen jälkimainingeissa. Ai niin, ja pelätty T-virus-epidemia on puhjennut kaupungilla aiheuttaen koko Yhdysvaltojen keskilännen karanteenin.

Lisäksi Umbrella päättää, ettei tilanne ole vielä tarpeeksi solmussa, ja he vapauttavat samaan aikaan viimeisimmän bioaseensa siivoamaan Raccoon Cityn kadut sekä todistajista että uhkista yritykselle. Tämä jätesäkkiin kiedottu hirvitys on toki se tuttu ja kuumottava Nemesis, jolla on tällä kertaa entistäkin enemmän temppuja lonkeroissaan Jillin kiusaksi.

Tämä on mainos:
Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3

Aivan yksin ei sankarittaren tarvitse tämän suon läpi taistella, vaan mukaan sattuu myös Umbrellan näennäisten rauhanturvaajien eli UBCS-osaston sotilaita, jotka siviilien pelastamisen varjolla ovat kaupungissa suojelemassa työnantajansa viimeisiä intressejä. Näistä sotilaista Carlos Oliveirasta tulee nopeasti osin pakon ja osin henkilökemian vuoksi Jillin taistelupari. Alkuperäisessä pelissä Carlos oli hieman ylimielinen ja perin kliseinen huulenheittäjä-Rambo, mutta tällä kertaa miehestä on tehty astetta aidomman oloinen erikoisjoukkojen sotilas ja ylipäätään perimukava heppu.

Hahmokaartista puheenollen Resident Evil 3 tarjoaa etenkin sarjan faneille mukavia paljastuksia heidän kohtaloistaan. Esimerkiksi ensimmäisestä osasta tutun Brad Wickersin, Carloksen sekä kakkososan Marvin Branaghin yhteys selviää, ja muitakin pieniä yksityiskohtia viljellään pitkin peliä. Mitään ei turhaan hierota pelaajan naamaan tyliin "KATSO!", vaan kaikki vinkkaukset muualle mytologiaan tapahtuvat luonnollisesti muun melskeen keskellä. Kokonaistarina seuraa alkuperäisen asettamissa uomissa, mutta kuten Resident Evil 2 viime vuonna, myös tällä kertaa vapauksia otetaan monipuolisemman kerronnan nimissä. Omasta mielestäni hyvä niin.

Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3

Pelattavuuden saralla Capcom kiillottaa jo toimivaa formaattia entisestään ja liikkuvuus sekä aseiden hallinta ovat vaivatonta ja intuitiivista. Jill ja Carlos pystyvät tekemään nopean väistöliikkeen tilanteen sitä vaatiessa, ja kolmannen persoonan perspektiivi auttaa tilanteiden hahmottamista. Yksi asia, josta kohistiin jo vuonna 1999 oli Jillin upouusi rynnäkkökivääri, joka saatiin käyttöön heti seikkailun alusta asti. Se toi aiempaa enemmän turvaa zombeja vilisevillä kaduilla ja palaa kuvioon myös tällä kertaa. Ei se pelaamisesta automaattisesti helppoa tee, eikä ammusmäärä edelleenkään ole loputon etenkään haastavilla vaikeustasoilla.

Pomotaistelut ja satunnaiset "juokse karkuun" -kohtaukset ovat visuaalisesti upeita, mutta myös turhan käsikirjoitettuja. Pahimman räjähdysmeren keskellä mielessä välähtää etäisesti sarjan musta lammas Resident Evil 6. Vuoden 2019 Resident Evil 2:sta muistan vain yhden vastaavan ylilyönnin, ja tämähän oli viemäreiden oikea-aikaista nappien painelua vaativa alligaattori. Onneksi tälläkin kertaa ylenpalttisuuden rajalle maltetaan pääosin pysähtyä menemättä aivan Michael Bay -sfääreihin kuitenkaan.

Toiminta on Resident Evil 3:n pääfokus, sehän oli selvää jo 1999. Capcom nostaa nyt kuitenkin myös pelin kauhupuolta uudelle tasolle. Tästä erinomaisena esimerkkinä on viruksen runtelema sairaala, joka saa ihokarvat pystyyn kerta toisensa jälkeen. Ympäristöstä poimittavat hoitohenkilökunnan muistiinpanot eivät todellakaan auta asiaa, eikä ahdistusta helpota, vaikka mukana olisi millainen tykki. Muistakaahan pestä niitä käsiä hyvät ihmiset!

Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3

Ja sitten huonoihin uutisiin. Tarinassa piisaa pelattavaa vain noin viideksi tunniksi, joka on hyvin lyhyt spurtti etenkin, kun edellisosasta iloa riitti reilusti yli kymmenen tuntia. Turhia hetkiä mukaan ei sentään ole eksynyt lainkaan ja kokonaisuus on rytmitetty täydellisesti, mutta samalla lineaarisuus vähentää uudelleenpeluuarvoa. Koska kehittäjät ovat ottaneet vapauksia kerronnan suhteen muutenkin on hieman ihme, ettei mukaan ole ympätty aiempaa enempää pelattavaa. Capcom paikkaa tilannetta pakkaamalla kylkiäisiksi mukaan verkkopeli Resistancen, jota pääsee tutkailemaan erillisessä katsauksessa myöhemmin. Tästä huolimatta kesto on yksi Resident Evil 3:n keskeisistä ongelmista. Piinallista selviytymistaistelua seuraisi mielellään pidemmänkin tovin.

Audiovisuaalisesti on käsissä todellinen helmi. Kehittäjän RE Engine vyöryttää eteen kauhistuttavan upean kavalkadin urbaania maailmanlopun maisemaa ja ympäristöön upotettua tarinankerrontaa ilman mainittavia ruudunpäivitysongelmia. Myös vihollismäärää on kasvatettu. Vaikka peli rakentuu ymmärrettävästi edeltäjänsä perustuksille, kyseessä ei silti ole mikään halpa uusinta, vaan ammattitaidolla toteutettu uusi jakso muutamista tutuista elementeistä huolimatta.

Resident Evil 3 sekoittaa toimintaa ja kauhua juuri sopivassa suhteessa. Peli ei äidy yhtä ahdistavaksi kuin vaikkapa sarjan seitsemäs osa, eikä se toisaalta huku omaan typeryyteensä kuin kuudes. Peli luottaa kolmeen kovaan t:hen (siis T-viruksen lisäksi), ja nämä ovat: tasapaino, tunnelma ja tulivoima. Mikäli nostalgia alkuperäisteosta kohtaan on vahva, tulee viihtymään kotiinpaluun parissa paremmin kuin hyvin. Vaikka astuisikin noviisina Raccoon Cityn verentahrimille kaduille pitää seikkailu tiukasti otteessaan... aivan kuten zombin kuolonkankea halaus.

Resident Evil 3Resident Evil 3Resident Evil 3
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Upea ulkoasu, rytmitys, tunnelma, pelattavuus
-
Kampanjan lyhyt kesto, lineaarisuus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä