Suomi
Gamereactor
arviot
RIOT: Civil Unrest

RIOT: Civil Unrest

Autenttinen simulaatio mellakoinnin molemmista puolista on omaperäisin peli aikoihin

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Maailman käydessä koko ajan levottomammaksi mielenosoitukset ja mellakat yleistyvät hälyttävästi. Niinkin mielenkiintoinen kuin aihe ihmisten luomista levottomuuksista olisi pelille, ei sitä olla kuin sivuttu silloin tällöin joissakin julkaisuissa. Nyt asiaan on tullut muutos, kun muun muassa Valvella vaikuttanut Leonard Menchiari on kyhäillyt Italialaisen tuotantoyhtiö IV Productionsin kanssa mellakkasimulaation, joka osittain perustuu miehen henkilökohtaisiin kokemuksiin.

Riot - Civil Unrestissä ei varsinaisesti ole tarinaa, vaan peli muodostuu yksittäisistä tapahtumista, joissa siviilit ovat ottaneet yhteen poliisien kanssa. Tapahtumat perustuvat ympäri maapalloa tapahtuneisiin oikeisiin kahakoihin, ja pyrkivät valottamaan tapahtumien taustoja ja tilanteiden tunnelmaa.

Pelaaja voi valita toimiiko yhteenotossa mieltään osoittavien siviilien vai tilannetta rauhoittamaan tulleiden poliisien puolella. Tilanteesta ja osapuolesta riippuen pelaajan tehtävät ja tavoitteet vaihtelevat. Siviilien pitää esimerkiksi puskea barrikadien läpi tietyille alueille, sabotoida jotain strategisesti oleellisia koneistoja tai ihan vaan pitää muodostelmat ehjinä mielenilmauksen onnistumiseksi. Poliisit voivat joutua puolustamaan alueita tai hajottamaan liian suuriksi kasvaneita ihmisjoukkoja ja niin edelleen. Tasossa annetun ajan loputtua tapahtumia ruoditaan autenttiseen tapaan sanomalehtiotsikoin, joissa käy ilmi, mitä on oikein sattunut ja miksi.

Puolen valinnasta huolimatta joukot on jaettu useampaan eri ryhmittymään, ja jokaista ryhmittymää käskytetään erikseen. Liikkumisen lisäksi joukoille annetaan erilaisia toimintoja ja muutetaan heidän reagoimistaan passiivisesta aggressiiviseksi tarpeen tullen. Joukot pääsääntöisesti tottelevat annettuja käskyjä, mutta yksilötasolla saattaa tapahtua yllättäviä reaktioita, joista tilanne saattaa tulehtua vaikuttaen isompaan määrään ihmisiä. Onnistuneista tehtävistä palkitaan erilaisin tavaroin, kuten savukranaatein, käsiasein ja ilotulittein, joita voi sitten hyödyntää seuraavissa mellakoissa.

RIOT: Civil UnrestRIOT: Civil UnrestRIOT: Civil UnrestRIOT: Civil Unrest
Tämä on mainos:

Ilman minkäänlaista opastusta Riot - Civil Unrestin pelaamisen ymmärtäminen vaatii paljon aikaa ja ihmettelyä. Valittua joukkiota liikutellaan tatista ja yläreunassa näkyy, mitä komentoja mikäkin nappi saa aikaiseksi ryhmälle. Komento tai toiminta ei kuitenkaan näy kuin suuntaa antavana ikonina ja sen tarkoitus kerrotaan tekstillä vasta aktivoinnin yhteydessä. Saadakseen siis selville mitä toiminta tekee, joutuu sen aktivoimaan ensin, jolloin tilanteet saattavat helposti eskaloitua vähemmän haluttuun suuntaan. Tilannetta ei myöskään auta, että pelin tähtäys esimerkiksi aseille ja muille tähtäystä vaativalle toiminnalle on aivan liian yliherkkä ja siksi todella hankala ohjata. Ihmetystä aiheuttaa myös joukkojen päämäärätön liikkuminen itsekseen pitkälti yli tason nähtävien rajojen, jolloin takaisin ohjailuun menee rasittavan paljon kallisarvoista aikaa.

Peli on muutenkin hiukan buginen. Valikoissa tehdyt valinnat eivät vie aina oikeaan paikkaan tai valittu nappi näyttää muuten vain väärin. Tasojen lataus saattaa jähmettyä pitkäksikin aikaa paikalleen, ja osa tasoista tuntuu aivan liian vaikealta päästä läpi kaikista helpoimmallakin vaikeustasolla. Tämä tosin voi johtua myös siitä, etten ymmärrä mitä pitäisi tehdä.

Riot - Civil Unrestin grafiikka on hämmentävän ristiriitainen. Klassista pikseligrafiikkaa hyödyntävä ilme on varsin rosoinen ja jopa halvan näköinen erityisesti valikoissa. Lievä suttuisuus seuraa itse peliin asti, mutta kun aluksi läheltä hahmoja esittelevä näkymä zoomautuu kauemmaksi näyttämään koko tason, tilanne muuttuu totaalisesti. Pikselöity maailma näyttää kuin televisioissa näytetyille amatöörikuvauksille aidoista tapahtumista VHS-filtteröinnin kanssa. 2D:ltä vaikuttava grafiikka on oikeasti rakennettu 3D:nä, jonka ansiosta peli voi hyödyntää esimerkiksi valoefektejä tehokkaasti. Autenttinen tunnelma nousee kattoon, kun polttopullot lentävät luoden valollaan pitkiä varjoja ja värjäävät ihmisjoukot keltaisella sävyllään.

Äänipuoli pelissä on jäänyt aika yksipuoliseksi, tosin se vähäinenkin onnistuu nostattamaan tunnelmaa. Tasosta riippumatta ilmassa velloo ihmispaljouden aikaansaama yleinen älämölö. Aseiden paukkeen ja erilaisten poksahdusten äänet kuulostavat aidoilta ja lisäävät entisestään uskottavuutta tilaan reagoivista aidonoloisista kaikuefekteistä. Myös väen innostamiseen tarkoitettu huutokomento istuu hienosti kokonaisuuteen. Musiikki yleisesti on hyvän kuuloista retropelifiilistelyä sekoitettuna elektroniseen rummutteluun. Musiikki ei ehkä ole omiaan itse mellakkaa ajatellen ja siksi onkin hyvä, että kaikki musiikki pysyy pelkästään valikoissa.

Tämä on mainos:

Riot - Civil Unrestissä on erittäin mielenkiintoinen idea, ja sen grafiikka istuu täydellisesti pelin tarkoitukseen. Pelin oikeisiin tilanteisiin pohjautuvat tasot vahvistamat tunnelmaa ja sisältö saa ajattelemaan tapahtumia syvällisemmin. Mellakointia kuvataan uudessa valossa ottamatta sen enempää kantaa, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Peli tuo itse asiassa hyvin esille sen, että konflikteissa on aina kaksi puolta, eikä mikään ole niin mustavalkoista, kuin yleisesti annetaan ymmärtää. Harmillisesti nautinnollista pelikokemusta varjostavat epäselvä pelattavuus, huonosti toteutettu ohjattavuus sekä pienet bugit siellä ja täällä. Toivottavasti tekijät saavat optimoitua ja korjailtua pelinsä kasaan, sillä tällaista mellakkasimulaatiota ei ole vielä ennen tullut vastaan.

RIOT: Civil UnrestRIOT: Civil UnrestRIOT: Civil UnrestRIOT: Civil Unrest
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Mielenkiintoinen idea, täydellisesti ideaan istuva tunnelmallinen grafiikka, aitous
-
Epäselvä pelattavuus, huono pelimekaniikka, buginen, rujot valikot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
RIOT: Civil UnrestScore

RIOT: Civil Unrest

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Autenttinen simulaatio mellakoinnin molemmista puolista on omaperäisin peli aikoihinLadataan seuraavaa sisältöä