Suomi
Gamereactor
arviot
Road 96

Road 96

Kaikki tiet vievät tasokkaaseen tarinointiin

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Road 96Road 96Road 96

Niin sanotut roguelike-pelit ovat tarjonneet useamman vuoden ajan ennakkoluulottomille pelaajille satunnaisesti muotoutuvia seikkailuita, joiden pääpaino on kuitenkin ollut toiminnassa. Esimerkiksi Hades ja Dead Cells ovat keränneet kehuja muuttuvilla pelimiljöillään ja monipuolisella asevalikoimallaan, josta pelaajalle heruu eri pelikerroilla vähän eri tappovälineitä. Hades ja Dead Cells ovat tehneet suurimman vaikutuksen toiminnan ja seikkailun myötä, vaikka kyseisissä peleissä kerrontakin on ollut kovaluokkaista, mutta tarinointi on jäänyt mainion mättömeiningin taustalle hitaasti aukeavaksi kehyskertomukseksi. Elokuussa ilmestynyt Road 96 lähtee koettamaan onneaan juonivetoisemmalla lähestymistavalla, ja Switch-version ajoittaisista teknisistä ongelmista huolimatta kyseessä on yksi pelivuoden ikimuistoisimmista kokemuksista.

Kesäkuussa 1996 Petria-nimisen valtion sisäiset konfliktit alkavat olla sillä tasolla, että levottomuuksiin ja varsin synkkiin tulevaisuudennäkymiin tympääntyneet nuoret tekevät sen, mitä kansakunnan toivoilta sopii olettaakin: lähtevät rajanylitysmatkalle aikomuksenaan karistaa Petrian pölyt jalkapohjistaan. Jalan kulkeminen rahattomana rajavalvojia ja urkkijoita täynnä olevan Petrian halki on kuitenkin pitkä ja haastava projekti, ja matka on täynnä useita uhkia, mahdollisuuksia ja vielä enemmän näiden kahden välimuotoja. Mikäli pelaaja jää viranomaisten haaviin, matka alkaa eri puolelta Petriaa uudella hahmolla.

Road 96Road 96Road 96
Tämä on mainos:

Peliympäristöt ovat varsin paljaita ja vähillä yksityiskohdilla höystettyjä miljöitä, joiden koruton yleisilme jää kauaksi vaikkapa Life Is Strange: True Colorsin tapahtumapaikkojen kiinnostavuudesta. Road 96 ei myöskään selvästi pyöri Switchillä erityisen komeasti, vaan pelimaailman ja hahmojen yksityiskohdissa on kulmikkuutta ja töksähtelevyyttä kautta linjan. Ruudunpäivitys rykii ja yskii ennen kaikkea vähän laajempien ja useamman NPC-hahmon kansoittamissa miljöissä, ja valitettavasti ongelmat ovat sillä tasolla, että vaivalla rakennettu suuren seikkailun tunne rapisee varsin vauhdikkaasti teknisten ongelmien nostaessa päätään. Road 96:n latausajat ovat onneksi kautta linjan varsin lyhyitä, ja kirveellä veistetystä yleisolemuksestaan huolimatta hahmoissa on Telltale-pelitalon seikkailueeposten hahmoista tuttua sarjakuvamaista suunnittelua. Mekaniikallisesti olisin jäänyt toivomaan, että pelihahmojen vieressä leijuvista dialogivaihtoehdoista valittaisiin sopiva vastasutkaus esimerkiksi ohjaimen nuolinäppäimillä nyt käytössä olevan, oikealla tatilla sihdattavan tähtäimen sijaan. Liikkuvien hahmojen myötä myös repliikkivaihtoehdot leijailevat vähän ärsyttävästi miten sattuu niin, että pelaaja joutuu keskittymään oikeaksi näkemäänsä vaihtoehtoon tähtäämiseen. Monessa muussa pelissä dialogivaihtoehdot ovat vastauksiltaan pelimekaniikallisesti vähän yhdentekeviä ja lähinnä antavat pelaajalle tietoa pelimaailmasta, mutta uskokaa pois: Road 96:ssa et halua räpätä vahingossa sitä vähemmän mieluista dialogivaihtoehtoa.

Road 96:n alun vauhdikkaasta montaasimenosta huolimatta peli etenee miellyttävän hitaalla tarinavetoisella otteella, kun pelaajan ohjastama peukalokyytiläinen käyskentelee ensimmäisen persoonan näkökulmasta maantien varrella tai levähdyspaikoilla. Yksin tyhjätaskuna vieraassa maassa oleskeleminen tuntuu ainakin Road 96:n alussa kiinnostavan kuumottavalta. Tien päällä ei kuitenkaan tarvitse sooloilla itsekseen kauhean pitkään, kun peli heittää uusia tuttavuuksia pelaajan eteen. Tien päällä liikkuessa ei voi olla koskaan varma, kehen matkaajaan pelaaja törmää myöhemmin, ja vanhojen tuttujen kohtaamisen kiusallisuus liittyy suoraan siihen, onko pelaaja osannut olla hahmoille mieliksi vai onko yrittänyt varastaa näiltä rahaa tai ruokaa. Hetkeen ja tilaisuuksiin tarttumisilla on siis konkreettiset seuraukset, ja hahmoista ongitut tiedot ja salaisuudet ovat niin ikään hyödynnettävissä. Kukin Road 96:n seitsemästä oleellisimmasta sivututtavuudesta tuntuu liittyvän tavalla tai toisella sekä toisiinsa että kymmenen vuotta sitten sattuneeseen terrori-iskuun, jonka paikallinen radikaalisiipi on aiheuttanut.

Road 96Road 96

Hahmoja ei kuitenkaan kannata ajatella pelkkinä jalansijoina lopullisen päämääränä saavuttamisessa, sillä matka on rajapaikalle pääsemisessä varsin tärkeässä roolissa. Ja näissä yllättävissä ja monipuolissa etappiedesottamuksissa Road 96 on ehdottomasti parhaimmillaan. Peli muovaa eri pelikerroilla pelaajan valintojen pohjalta erilaisia ja varsin monipuolisia matkoja, joiden varrella olen päässyt muun muassa tutkimaan kiireettömästi lähiluontoa, juttelemaan erään kuumottavan liftarin kyydissä, tapailemaan trumpetilla omaa tulkintaani Bella Ciao -korvamadosta sekä sekoittamaan uniselle rekkamiehelle "terveys"lantrinkia. Nämä omituiset ja yllättävät hetket pitävät pelaajan valppaana ja saavat aloittamaan uuden Road 96 -matkan uudestaan kerta toisensa jälkeen. Noin tunnin verran peliaikaa haukkaavat reissut tarjoavat aina yhtä yllättävän ja ajatuksia herättävän seikkailun, jossa astetta kepeämpi hulluttelu ja sekoilu kohtaavat syvällisemmän ja synkemmän sisällön hämmentävän luontevalla tavalla.

Tämä on mainos:

Näin koronarajoitusten aikana Road 96 on persoonallinen ja rohkea pelituulahdus, joka puhaltaa pelihetken täyteen vapauden ja suuren seikkailun tunnetta. Kiinnostavat ja yllättävät valinnat tuottavat kouriintuntuvia seurauksia kunkin matkan rakenteeseen tavalla, jonka seuraukset näkyvät toivottavasti myös tulevien roguelike-pelien suunnittelussa. Switch-version teknisistä ongelmista huolimatta Road 96 kiilaa edellä mainitun Life is Strange: True Colorsin rinnalle tämän pelisyksyn tenhoavimpien tarinavetoisten teosten kärkikaartiin.

HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Pelaamisen ja tekemisen määrä, kiinnostava ja monitasoinen kerronta, pelaajan valinnoista kumpuavat uskottavat ja jännittävät seuraukset
-
Switch-version ruudunpäivitysongelmat ja graafinen valjuus, ajoittaiset tähtäysongelmat oikean dialogivaihtoehdon valinnassa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Road 96Score

Road 96

ARVIO. Kirjoittaja Petter Lundberg

Kaikki tiet vievät tasokkaaseen tarinointiinLadataan seuraavaa sisältöä