Suomi
Gamereactor
arviot
Rocket League

Rocket League

Psyonixin peli on mainio yhdistelmä jalkapalloa ja autolla kaahailua.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

On kaksi asiaa, joissa toivoisin olevani parempi. Ne ovat futis ja autolla ajaminen. Olen pelannut jalkapalloa nuoruudestani lähtien, mutta en ole koskaan saavuttanut siinä haluamaani tasoa. Autokouluun ilmoittauduin puolestaan vasta 30-vuotiaana. En ole luonnostaan hyvä kummassakaan. Digitaalisessa maailmassa pärjään hieman paremmin, mutta en pitäisi siltikään itseäni minkäänlaisena eksperttinä. Kun peli yhdistää nämä kaksi asiaa keskenään ja kutsuu minut testaamaan syntynyttä lopputulosta, olen sekä kiinnostunut että peloissani. Pelkoon ei ole onneksi mitään syytä. En tosin lämmennyt Rocket Leaguelle vielä parin ensimmäisen matsini aikana, mutta tämän jälkeen se koukutti minut täysin.

Pelin suurin vahvuus löytyy sen nerokkaan yksinkertaisesta ideasta. Kentällä on radio-ohjattavia autoja, jättimäinen pallo ja maali. Tönäise pallo autollasi maaliin. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on todellisuudessa yllättävän hankalaa. Rakettimoottoreilla varustetut autot lentelevät ympäriinsä törmätessään toisiinsa ja ottelut ovat yhtä kaaoksen juhlaa. Tämä säheltäminen on kerrassaan riemukasta!

Erilaisia pelimuotoja on tarpeeksi. Yksinpelaaminen tarjoaa hyvän pohjan ennen verkkomatseihin syöksymistä. Aluksi kannattaa ehdottomasti käydä läpi harjoitusosioiden anti, jonka jälkeen taitojaan voi kokeilla tekoälykuskeja vastaan. Otteluissa on kentällä kaksi joukkuetta, joissa voi olla yhdestä neljään pelaajaa. Kahden kaaran matsit ovat aika laimeita, mutta kahdeksan kuskin suhatessa kentällä pelin kaoottisen hauska luonne paljastuu. Vähäisempi pelaajamäärä painottaa kuskin teknisiä taitoja, kun taas suuremmilla pelaajamäärillä täytyy onnistua hyödyntämään ruudulla vallitsevasta kaaoksesta ajoittain pinnalle pulpahtelevia tilanteita ratkaisevan maalin puskemiseksi. Yksinpelaajille on tarjolla myös kausipelitila, joissa kisataan pienen liigan mestaruudesta. Kaikki nämä ovat hyvää hupia muutaman tunnin ajaksi, mutta moninpeli on Rocket Leaguen todellinen koukku.

Matseista jaetaan pisteitä sen mukaan, mitä niissä on onnistunut saavuttamaan. Esimerkiksi keskityksistä, maalin torjumisesta sekä tietenkin maaleista palkitaan pisteillä, jotka sekä nostavat pelaajan tasoa että avaavat erilaisia auton ulkonäköä muuttavia esineitä. Valikoima on kohtuullisen kattava ja se vaihtelee erilaisista korivaihtoehdoista väritysten kautta koriste-esineisiin. Auton tuunaaminen ei vaikuta lainkaan sen ominaisuuksiin, joten matsien tulokset riippuvat täysin kuskien taidoista.

Tämä on mainos:
HQ
Rocket LeagueRocket League

Kunhan on saanut tarpeeksi kokemusta ja ohjauksen kanssa on tullut sinuiksi, on aika suunnata kohti verkkopelejä ja ihmisvastustajia. Matseja voi pelata vaikka pelkästään kavereiden kanssa, tai vaihtoehtoisesti taitojaan voi kokeilla kasuaaleissa tai rankatuissa mittelöissä. Testipelieni perusteella Rocket League osaa yhdistää pelaajat järkevästi matseihin, eikä omaa vuoroaan tarvitse odottaa kovinkaan kauan. Yksittäisen ottelun vapaat paikat täytetään tarvittaessa tekoälyn ohjastamilla autoilla. Tämän myötä matsit toimivat hyvin ja ne ovat yleensä erittäin tasaväkisiä. Toki ajoittain joku taitava pelaaja voi dominoida täysin toimintaa, mutta pääosin näin ei kuitenkaan ole.

Pelaaminen on hauskaa, olipa sitten voittavalla tai häviävällä puolella. Nopealla tempolla etenevissä otteluissa yksinkertaisen idean ja hiottujen mekaniikkojen yhdistelmä näyttää hyvin voimansa. Ne mahdollistavat yllättävän monimutkaiset taktiikat, joita taitavat pelaajat osaavat hyödyntää. Pallon kimmokkeet seinistä, syöttely tiimikavereiden kesken, sekä erilaisista kulmista pusketut maalit nousevat äkkiä tärkeäksi osaksi jokaisen pelaajan repertuaaria.

Tämä on mainos:

Kentän reunoilla toiminta siirtyy ajoittain täysin pois maan pinnalta. Autot kaahaavat pitkin seiniä, ja parhaimmillaan jopa katossa, taistellessaan pallon hallinnasta. Pupujen tavoin pomppivat pirssit ja epätoivoiset syöksymiset maalia kohti liihottavan pallon tielle ovat arkipäivää näissä kekkereissä. Onnistunut maali palkitaan valtavalla pallon räjähdyksellä, joka heittää kaikki autot ympäri kenttää.

Pallon poksahtaminen on vain yksi Rocket Leaguen monista visuaalisista efekteistä, mutta näiden lisäksi esimerkiksi auton pakoputkista puskee ulos eriväristä savua aina silloin, kun turbon kytkee päälle. Peli pyörii sulavasti ja näyttää liikkeessä oikein mainiolta. Visuaalisella puolellakin homma pidetään tarpeeksi yksinkertaisena, eikä pelaajia rasiteta miljoonilla yksityiskohdilla. Erikoismaininta menee lentävälle kameramiehelle, joka osaa pitää pallon keskellä ruutua yhdellä napin painalluksella.

Olen tähän asti nauttinut erittäin paljon Rocket Leaguesta. Palvelimet ovat olleet ajoittain alhaalla, mutta tämä ei ole menoa haitannut. Pelkään ainoastaan sitä, että pelistä ei välttämättä löydy tarpeeksi vetovoimaa, jota sitä jaksaisi tahkota kuukaudesta toiseen. Tästä on kuitenkaan hankala vetää vielä minkäänlaisia johtopäätöksiä. Rocket League tarjoaa kuitenkin kaheleita ja hauskoja verkkopelejä. Tällä hetkellä PS Plussalaiset voivat ladata sen ilmaiseksi itselleen, mutta 20 euron hintaisena sitä voi myös suositella lämpimästi tietokoneilla pelaaville. Tähän peliin pätee kulunut sanonta, jonka mukaan joidenkin asioiden oppiminen on helppoa, mutta niiden täydellinen hallitseminen on puolestaan erittäin vaikeaa.

HQ
Rocket LeagueRocket League
Rocket LeagueRocket LeagueRocket LeagueRocket League
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Loistava moninpeli, tarpeeksi vaihtoehtoja oman pirssin tuunaamiseen, helppo oppia ja vaikea hallita
-
Tekoäly ei ole aina tilanteiden tasalla, servereiden kanssa oli ajoittain ongelmia, yksinpelaaminen ei vedä vertoja verkkomatseille
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

4
Rocket LeagueScore

Rocket League

ARVIO. Kirjoittaja Mike Holmes

Psyonixin peli on mainio yhdistelmä jalkapalloa ja autolla kaahailua.Ladataan seuraavaa sisältöä