Suomi
Gamereactor
arviot
Rustler

Rustler

Reipasta rötöstelyä katu-uskottalla keskiajalla

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Rustler

Ennen supersuosittuja kolmiulotteisia GTA-pelejä Grand Theft Auto -sarja oli ylhäältäpäin kuvattua hulluttelua. Vanhasta iästään huolimatta tyylilajissa on edelleen potkua, jonka indiepaja Jutsu Games on huomannut. Heidän uutukaispelinsä Rustler kumartaa muun muassa juuri ensimmäisten GTA-pelien suuntaan kaiken muun pöhköilynsä ohessa.

Guy herää krapulassa vieraan talon takaa mudasta. Tyypillinen aamu polkaistaan käyntiin tappelulla satunnaisen ohikulkijan kanssa ja äitikin pakottaa viljelemään maata suunniteltujen päiväunien sijaan. Yllättäen Guy on sitä mieltä, että keskiaikaisessa elämässä voisi olla jotain enemmänkin. Kaverinsa Buddyn kanssa Guy saa vastaansa mitä odottamattomampia ja älyttömimpiä esteitä, matkallaan parempaan huomiseen. Helpommalla siis pääsisi, jos vain rötöstelisi humalapäissään.

Rustler
Tämä on mainos:

Avoimen maailman pelinä Rustler ei pakota pelaajaa mihinkään tiettyyn etenemismalliin. Pelaaja voi vapaasti valita, pitääkö hauskaa vaikka pelkästään ympäristöä terrorisoimalla, vai seuraako hahmon matkaa tehtävästä toiseen, mikä yleensä tarkoittaa hyvin usein juurikin ympäristön terrorisointia. Pelkällä tuhon kylvämisellä tosin ei saa muuta kuin järjestystä valvovat ritarit pelaajan perään, mikä ei ole kovin kauaskatseista tai terveellistä. Ja vaikka tekijät ovat pyrkineet repimään mahdollisimman paljon irti erilaista toiminnallisuutta keskiajasta, on meno loppujen lopuksi aika itseään toistavaa. Pelin hupaisat populaarikulttuuriviittaukset, kuiva huumori ja pöhköt hahmot kannustavatkin seuraamaan varsin älyvapaata tarinaa, joka tarjoilee toinen toistaan naurattavampia tilanteita erittäin vapaasti tulkitulla katu-uskottavalla keskiajalla.

Hahmon ohjaus tapahtuu twin-stick shooter -malliin vasemman tatin liikuttaessa hahmoa ja oikean hoitaessa tähtäyksen. Liipaisinnapeista hoituvat torjuminen, kevyen sekä raskaan iskun taistelut ja jalkajousella ampuminen. Vaikka hahmolta onnistuu juokseminenkin heikohkon kunnon rajoissa, varsinkin pidemmät matkat saa hyvin taitettua hevosella.

Harmillisesti Rustlerin ohjaus tuottaa pientä päänsärkyä. Ohjaus on varsin epätarkkaa hahmon totellessa käskyjä jäykästi. Taistelu on epäselvää säheltämistä ja liikkumisesta ei saa kunnollista otetta hahmon edetessä kuin ilmassa ilman kitkaa. Tämän lisäksi pelissä on paljon alueita, joihin hahmo jää jumittamaan. Erityisesti hepoilla jäin jumiin enemmän kuin usein, mikä aiheuttaa harmitusta esimerkiksi hävittyjen hevoskisojen muodossa. Tehtävissä epäonnistuminen yleisesti on myös hieman harmittavaa, sillä pelin automaattinen tallennus sijoittaa tallennuspisteet aika kauas tilanteesta, jonka johdosta samaisia asioita pitää käydä uudestaan läpi päästäkseen aikaisempaan tilanteeseen käsiksi.

Rustler
Tämä on mainos:

Pelaaja voi haalia hyvän läjän lyöntiaseita viikatteesta miekkaan ja peitsestä kirveeseen, joiden ominaisuudet vaihtelevat pituuden, tehokkuuden ja nopeuden välillä. Suoritetuista tehtävistä palkitaan pistein, joita käytetään hahmon ominaisuuksien paranteluun. Tyypillisten kestävyys-, voima- ja energia-arvojen ohella pelaaja voi kehitellä erityistaitoja kuten esimerkiksi nopeampaa jalkajousen latausta, parempaa onnea tavaroiden saannissa ja erilaisia hevostaitoja selkeässä kehitysjärjestelmässä.

Graafisesti Rustler mukailee varsin osuvasti vanhojen Grand Theft Auto -pelien tunnelmaa. Ilme on perusnätti ja sopivan huoliteltu kaikessa omaperäisyydessään. Esimerkiksi lakia valvovat ratsulliset ritarit välkkyvät sinipunavaloissa juostessaan rikoksia tehneen pelaajan perässä. Näistä jahtaajista pääsee eroon käymällä "pimppaamassa" hepalle uuden tunnistamattoman ilmeen. Ja vaikkei pelissä näekään mitään ihmeellistä efektien käyttöä, maailmassa on kivasti yksityiskohtia, kuten kuningaskunnan vastaisia spraymaalauksia linnan seinissä. Hahmot näyttävät sopivan hyvin kokonaisuuteen, tosin näiden ja hevosten animaatiot eivät aivan mukaudu liikuttuun vauhtiin. Xbox Series X pyörittää peliä ongelmitta eikä latauksistakaan tarvitse oikeastaan välittää.

RustlerRustler

On myös hauska kuulla, että pelin äänipuoleen on laitettu ajatusta. Pelin dialogit käydään tekstein, mutta hahmot mumisevat huvittavan epämääräisiä höpinöitä keskustelujen aikana. Vaikka tätä sönkötystä kuulee aika lailla, se ei yllättäen käy hermoille vaan jaksaa huvittaa kerta toisensa jälkeen. Sikailevaan maailmankuvaan kuuluvat myös röyhtäilyt ja piereskelyt, joita on onneksi osattu käyttää varsin hillitysti. Miekan iskut ja kuolonkorinat kuulostavat sopivan yliammutuilta, ja yleinen taustamelu on hyvin linjassa keskiaikaisen tunnelman kanssa. Musiikki mukailee kivasti koettua tunnelmaa keskiaikaisin sävelin, ja tehtävän suorittamisesta pärähtävä hiphop-biitti istuu loistavasti pelin huumoriin. Parhaat musiikilliset annit tulevat kuitenkin kansaa viihdyttäviltä trubaduureilta, jotka hauskojen hoilailujen lisäksi innostuvat myös aika ajoin muun muassa beatboxaamaan.

Rustler on hauska kunnianosoitus vanhalle tyylilajille ja kokonaisuutena pirteää hölmöilyä ajanvietteenä. Keskiaika teemana istuu hyvin yksiin hulppean huumorin kanssa, vaikka aikakausi hieman rajoittaakin toiminnan monipuolisuutta. Tönkkö ohjaus syö tunnelmaa, mutta siitä huolimatta peli tarjoaa naurut toisensa perään. Ja alle kymmenen tunnin tarinallinen läpäisyaika menee kevyesti iloisissa tunnelmissa.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Huumori, idea, tunnelma
-
Jäykkä ohjattavuus, huonosti sijoitetut tallennuspisteet, hieman yksipuolinen pidemmän päälle
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
RustlerScore

Rustler

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Reipasta rötöstelyä katu-uskottalla keskiajallaLadataan seuraavaa sisältöä