Suomi
Gamereactor
arviot
Salary Man Escape

Salary Man Escape

Virtuaalimaailman outolintu on harmaata toimistotyökulttuuria kritisoiva puuduttava pulmapeli.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Ammuskelupelien lomassa VR-maailmaan putkahtaa aina silloin tällöin myös pulmapelejä. Virtuaalisuuden vapaus mahdollistaa ongelmanratkomista usealtakin eri kantilta, ja juuri tämän pohjalle Red Accent Studios on rakentanut mystisen pulmapelinsä Salary Man Escapen.

Satiirinomaisesti valkokaulustyökulttuuria lähestyvä Salary Man Escape kuittailee geneerisen ja harmaan toimistotyön tympeydestä. Valikon muistilappuihin tuhrustetut vinoilut muistuttavat työntekijän kahlitusta kohtalosta työpaikkaansa ja vievät samalla pelaajan pulmien pariin. Pulmien tarkoitus on auttaa työnsä vankina oleva geneerinen työläinen avoimen oven kautta vapauteen.

Pulmat ovat kuin sokkeloita, jotka muodostuvat eri muotoisista ja -kokoisista palikoista, joista osaa pelaaja pääsee liikuttelemaan. Fysiikan lakeja jollakin tasolla noudattavista palikoista pitäisi saada aikaiseksi esteetön pääsy sokkelon laidalla olevan työntekijän ja sokkelosta löytyvän avoimen oven välillä ennen annetun määräajan loppumista. Liikuteltavat palikat on värjätty punaisella ja niitä on mahdollista liikutella eteen, taakse ja sivuille. Sokkelon muut harmaat palikat reagoivat liikuteltaviin palikoihin esimerkiksi putoamalla, jos alta vedetään palikka pois. Ovesta pakenemisen lisäksi voi kerätä tasosta pakenevalla työntekijällä luonnollisesti kahvia ja mitaleita, joista palkitaan lisäpisteillä. Pulmiin yleensä on yksi selkeä ratkaisu, mutta painovoiman ja jokseenkin realistisesti toimivan fysiikkamallinnuksen ansiosta ongelmanratkaisussa on soveltamisen varaa.

Yksinkertaiselta vaikuttava idea kätkee sisäänsä varsin kinkkisiä pulmia. Ensimmäisten harjoittelupulmien jälkeen vaikeustaso nousee vauhdilla ja palikoiden pyörittelystä tulee todellista aivojumppaa. Asiaan toki auttaa virtuaalisuuden avulla toteutettu pulman vapaa tutkiminen jokaiselta kantilta. Palikoiden pyörittelyyn pelaaja voi valita joko tavallisen Playstation-ohjaimen tai Move-kapulat. Kuitenkin pelillisesti näiden välillä ei eroa juuri ole, sillä pelillinen anti rajoittuu palikasta kiinni ottamiseen ja sen liikuttamisesta johonkin suuntaan. Pulmaa voi myös käännellä saadakseen paremman kokonaiskuvan tilanteesta. Todella rasittava ominaisuus ohjaimen käytössä oli käänteinen ohjattavuus pulmanpyöritysnapeille. Vetäessä tattia oikealle, taso liikkuu vasemmalle ja sitä rataa. Tähän liikuttamiseen tottuminen ei oikein sujunut ja jäinkin miettimään, voisiko kyseessä olla tekijöiden tahallinen jäynä kuormittamaan pelaajan aivoja entisestään: ohjattavuutta ei voinut muuttaa asetuksista.

Tämä on mainos:
Salary Man EscapeSalary Man EscapeSalary Man Escape

Salary Man Escape on tyylillisesti toimiva. Grafiikka on yksinkertaista mutta selkeää ja siistiä. Harmaasävyisen maailman muokattavia palikoita korostetaan punaisella pelastettavan hahmon ollessa musta. Palikkasokkelo leijailee miellyttävän näköisten taustaelementtien lähimaastossa, ja valikot on perustettu pilvenpiirtäjillä varustettuun kaupunkinäkymään. Valikoissa ympärillä tuijottelu on mieluisaa virtuaalisena mutta itse pelissä VR:n hyöty on oikeastaan aika olematonta, sillä pulmaa käännellään ohjaimen avulla. Toki VR-teknologia auttaa pulman läheisemmässä tarkastelussa ja kolmiulotteisuuden hahmottamisessa normaalia televisionäkymää enemmän, mutta kyllä VR haiskahtaa aika päälle liimatulta ominaisuudelta lisätienestin toivossa.

Varsin omaperäisen ja oudon teeman nitoo yhteen pelin vähintäänkin yhtä outo musiikkivalinta. Salary Man Escapessa soi kasarityylinen japanilainen iskelmäpoppi. Musiikki poikkeaa totutusta aika suuresti ja pelin teeman huomioiden ei valinta tulisi ensimmäisenä mieleen. Kuitenkin iloinen musiikillinen tunnelma korostaa satiirisuutta, ja tarpeeksi huomiota herättämättömät melodiat soljuvat taustalla häiritsemättä pulmien ratkomista.

Salary Man Escape on todellinen yllättäjä, mitä tulee erikoisiin pelikokemuksiin VR-maailmassa. Pulmapeleistä nauttiville mielenkiintoisia pähkinöitä riittää ja omaperäinen teema persoonallisilla audiovisuaalisilla ratkaisuilla jää kyllä mieleen. Pulmien monimutkaistuessa ja vaikeutuessa nopeasti käy kuitenkin varsin selväksi, ettei pienen piirin pelillä ole kauheasti uusiutuvaa annettavaa pitkällä tähtäimellä. Kuriositeettiarvo hiukan auttaa jatkamaan, mutta kyllä minä ainakin sen käänteisen ohjauksen korjauttaisin, jotta valkokaulustyöntekijät tulisi pelastettua.

Tämä on mainos:
Salary Man Escape
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Omaperäisyys, huoliteltu toteutus, hassut musat
-
VR:n hyödyttömyys, käänteinen ohjaus, vaikeuskäyrä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Salary Man EscapeScore

Salary Man Escape

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Virtuaalimaailman outolintu on harmaata toimistotyökulttuuria kritisoiva puuduttava pulmapeli.Ladataan seuraavaa sisältöä