Suomi
Gamereactor
ennakot
Sniper Elite 3

Sniper Elite 3

Taktinen tarkka-ampujaräiskintä etenee kolmanteen osaansa ja ottaa tähtäimeensä natsien joukot Afrikassa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pääsin luomaan ensisilmäyksen Sniper Elite 3:een brittiläisen Rebellion-kehittäjän luona Oxfordissa. Tällä kertaa sarjassa loikataan OSS-agentti Karl Fairburnen saappaisiin tämän lähtiessä Afrikkaan. Peli tarjoaa näin tervetullutta vaihtelua puhki kulutettuun Normandian maihinnousuun, operaatio Market Gardeniin sekä natsien neuvostokampanjaan, vaikka toisen maailmansodan puitteissa edelleen pysytäänkin.

Tarkka-ampujasimulaatiot ovat omanlaisensa marginaalituote, mutta Sniper Elite ei ole yksin tällä kentällä. Varomaton ostaja voisi helposti sekoittaa Sniper Eliten ja Sniper: Ghost Warriorin toisiinsa puhtaasti nimien perusteella. Se, mikä asettaa Sniper Eliten aina erilleen muista, on sen tavaramerkki: X-Ray Kill Cam.

Sniper Elite 3

X-Ray Kill Cam näkyy hidastettuina kamera-ajoina, jotka seuraavat tarkasti tähdätyn luodin lentorataa kohteeseen ja siitä lävitse. Ammuksen aiheuttamat vauriot mallinnetaan julmalla tarkkuudella röntgenkuvan tapaan. Makaaberit animaatiot takaavat sen, että itse toimintaa ei varmasti sekoiteta mihinkään toiseen peliin.

Tämä on mainos:

Sniper Elite 3:ssa Rebellion on laajentanut röntgenosumat koskemaan paitsi ihmisiä myös kulkuneuvoja. Ampuminen heikkoihin kohtiin, kuten moottoriin, laukaisee hidastuksen. Pelaaja pääsee näkemään, kuinka luoti repii tiensä lävitse tuulettimen hihnasta ja pistää bensan liekehtimään.

Ennakkotapahtuman demossa tehtävänä oli romuttaa natsien tykistöpatteri Halfayan solassa Egyptin ja Libyan rajalla. Karl Fairburne hiippaili varoen laakson lävitse ja kyykkäsi kasvien ja kivien taakse suojaan partioivia natsijoukkoja. Sotilaat saa merkattua turvalliselta etäisyydeltä kiikarien avulla, jolloin näiden ääriviivat pysyvät näkyvillä myös esteiden lävitse. Samalla näiden sotilasarvosta, aseistuksesta ja mielialasta saa arvokasta tietoa.

Luovan puolen pää Tim Jones selitti, että Sniper Elite 3:n neljä pilaria ovat hiljainen lähestyminen, ennalta suunnitteleminen, taktiikan suorittaminen sekä yllätyksiin mukautuminen. Silmäsymboli ruudulla kertoo, milloin suojaa on riittävästi ja milloin sankari on vaarassa paljastua.

Varomattomat viholliset pystyy tappamaan hiljaa veitsellä tai vaimennetulla pistoolilla. Kiväärissä ei vaimenninta tietenkään ole, ja viimeistään kolmas laukaus kertoo vihollisille tarkka-ampujan sijainnin. Uhkaavan tilanteen voi silti vielä kääntää edukseen laskemalla valmiiksi ansoja tai miinoja partioille.

Tämä on mainos:
Sniper Elite 3

Pienen asevaraston voi yhdistää erilaisilla tavoilla vempeleisiin. Dynamiittipatukat voi joko räjäyttää etäältä pistoolilla tai ne voi yhdistää palaviin esineisiin viivästetyksi pommiksi. Toisaalta omien laukausten äänen voi peittää esimerkiksi generaattorin pörinän alle.

Kiväärillä tähtääminen vaihtaa näkymän ensimmäiseen persoonaan ja zoomaa tietysti kohteeseen. Sydämen lyönnit vaikuttavat tähtäykseen ja henkeä pidättämällä kohteeseen ilmaantuu pieni punainen piste, joka kertoo minne luoti oikeasti osuu tuulen ja painovoiman vaikuttaessa lentorataan. Afrikan luvataan tarjoavan aiempia osia leveämpiä kenttiä, joissa lähestymistapoja on useita, mutta Halfaya-kentässä ei kyllä oikeastaan edes tarvinnut käyttää kivääriä, koska välimatkat olivat niin lyhyitä. Toisaalta esittelyssä ei varmastikaan haluttu vain näyttää puolta tuntia sihtailua kiikaritähtäimen lävitse.

Rymistely ei kuulu pelin kuvaan. Mukana kulkeva asevalikoima on pieni, ja esittelykierroksella ampujalla oli vain kivääri, vaimennettu ase, kevyt konekivääri yhdellä lippaalla sekä joukko hilavitkuttimia. Tällä setillä ei puolusteta päälle ryntääviä vihollismassoja vastaan. Hiljaisesta lähestymisestä palkitaan kokemuspisteillä, joilla voidaan muokata aseita sekä varusteita, myös moninpelissä.

Sniper Elite 3

Yksinpelikampanja kestää kuulemma noin 12 tuntia, ja sen voi pelata myös co-op-moodissa. Tämän lisäksi tarjolla on myös erityisiä co-op-tehtäviä, joissa pelaajille on jaettu erityiset roolit ja tehtävät. Perinteisessä vs-moodissa jopa 12 pelaajaa voi ottaa toisistaan mittaa.

Rebellion on pienehkö studio ja ylpeä omasta pelimoottoristaan, joka tukee nyt muun muassa älykästä tesselaatiota, joka lisää yksityiskohtien määrää dynaamisesti pitkien kamera-ajojen ja zoomausten aikana. Silti Sniper Elite 3:sta tuskin tulee teknisesti uuden sukupolven megapeliä tai innovaatioiden riemuvoittoa.

Rebellion on joka tapauksessa tehnyt kotiläksynsä ja implementoinut hyviä mekaniikkoja, jotka antavat luvan odottaa hyvää, taktista kissa ja hiiri -leikkiä.

Sniper Elite 3Sniper Elite 3Sniper Elite 3

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Sniper Elite 3Score

Sniper Elite 3

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Rebellionin Sniper Elite -sarja pyörii jatkuvasti kivan ja klassikon välimaastossa.Ladataan seuraavaa sisältöä