Suomi
Gamereactor
arviot
Sniper Elite V2 Remastered

Sniper Elite V2 Remastered

Pyssyn paukuttelua Berliinin raunioissa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sniper Elite V2 julkaistiin alun perin rapiat 7 vuotta sitten edelliselle konsolisukupolvelle, mutta tuolloin en vielä ollut sarjasta kuullutkaan. Myöhemmin kyllä tutustuin kolmanteen osaan, ja pidin suuresti hiekkaisissa maisemissa hiippailemisesta ja päiden posauttelusta piilosta käsin. Niinpä tartuin välittömästi tilaisuuteen kokeilla, miltä se meno oikein maistuikaan tässä aikaisemmassa osassa, jossa hiekka-aavikon sijaan hiippaillaan nyt Berliinin raunioituneilla kaduilla.

Juoni on lyhykäisyydessään seuraavanlainen. Karuakin karumpi tarkka-ampuja Karl Fairburne lähetetään Berliiniin tappokeikalle, mutta ei kulu kauankaan kun korkea-arvoisen upseerin salamurhasta kehkeytyy kansainvälisiin mittasuhteisiin paisuva trilleri, jossa panoksena on miljoonien ihmisten elämä. Totta puhuen juoni on ihan täyttä höttöä, eikä siihen kannata kiinnittää sen enempää huomiota. Tärkeämpää on, miltä se kivikasojen keskellä tetsaaminen oikein tuntuu.

Mekaniikoiltaan peli on kolmannen persoonan näkökulmasta kuvattua toimintaa, jossa yksinäinen tarkka-ampuja rymyää pitkin katuja ja raunioituneita taloja. Vastaan tulevat vihulaiset pistetään kylmäksi joko kiväärillä tai vaikkapa pistoolilla riippuen siitä, kuinka kaukana mokoma ilkimys oikein onkaan. Hyvä fysiikkamallinnus kiväärillä ammuttaessa on pelin suola ja koukku. Ampuessa pitää ottaa huomioon välimatkan lisäksi tuulen suunta, joskin mukana on myös halutessaan ampumista helpottava punainen tähtäin, joka osoittaa luodin tarkan osumakohdan. Ovela tarkka-ampuja vielä ajoittaa laukauksensa siten, että ympäristön kovat äänet peittävät alleen kiväärin paukkeen.

Peli kannustaa pysymään piilossa ja etenemään verkkaisesti. Tämä on tärkeää, sillä tekoäly kyllä huijaa ja kovaa heti kun pelaaja jää kiinni. Kaikki viholliset tietävät salamannopeasti missä hän on, joten on tärkeää pyrkiä vaihtamaan aktiivisesti paikkaa paljastuttuaan. Sotilaat myös ovat suorastaan yli-inhimillisen tarkkoja. Siinä missä itse hädin tuskin osuin kiikarikiväärillä kaukana kävelevään solttuun, laskettelevat nämä supersankarit lonkaltaan sarjoja konepistooleillaan suoraan Karlin nuppiin. Tämä tuo haastetta, mutta kovin miellyttävää se ei ole.

Tämä on mainos:
Sniper Elite V2 RemasteredSniper Elite V2 RemasteredSniper Elite V2 RemasteredSniper Elite V2 Remastered

Audiovisuaalinen toteutus on osittain onnistunut ja osittain taas aika kaameaa. Hyvää on pelin ulkoasu etenkin kun ottaa huomioon sen iän. Onnistunutta pitkän matkan laukausta siivitetään luotia seuraavalla kameralla, joka päättyy groteskin veriseen ja yksityiskohtaiseen kuvaukseen siitä, miten luoti lävistää vihollisen otsaluun. Parin kerran jälkeen tämä kuitenkin käy nopeasti vanhaksi ja peli nopeutuu huomattavasti, jos kyseisen ominaisuuden kääntää pois päältä. Puhtaita pisteitä ulkoasusta ei kuitenkaan heru, sillä animaatiot ovat ajoittain hyvinkin nykiviä. Tämä vaikeuttaa jopa pelaamista, kun kohteena oleva sotilas heilahtaa sekunnin murto-osassa tyystin eri suuntaan ja pois tähtäimestä. Äänipuolella jatkuu sama kahtiajakoisuus, sillä pyssyjen pauke on miellyttävän kuuloista, mutta ääninäyttely on puolestaan ihan hirveää.

Pelin suurin miinus on kuitenkin sen vanhahtava kenttäsuunnittelu. Useissa kentissä liikkumatilaa on todella vähän ja ne ovatkin vain ovelasti naamioituja putkia. Sisätiloissakin koluttiin hieman liikaa, sillä pienissä tiloissa taisteleminen ei ollut läheskään niin hauskaa kuin kiikaritähtäimen läpi tiirailu. Kentissä näki lisäksi tyystin selvästi käsikirjoitettuja tapahtumia. Niinpä esimerkiksi aina kun ylittää tietyn rajan, syöksyy tietystä ovesta vihollisia joista ei aiemmin ollut tietoakaan. Oli myös todella turhauttavaa, että liian usein tehtävät päättyvät valtavaan tulitaisteluun. Lähes poikkeuksetta aina kun sai kohteensa hengiltä, piti vielä räiskiä tiensä vapauteen vihollislauman ohitse. Olisi ollut huomattavasti tyydyttävämpää tarjota pelaajalle mahdollisuus oikeasti hiljaiseen pois hivuttautumiseen, eikä puskea loppuun aina väkinäistä suurempaa taistelua.

Vaikka napisin pelistä hyvinkin paljon, en voi kuitenkaan väittää ettenkö olisi viihtynyt sen parissa yhden läpäisyn ajan. Vajaan kymmenen tunnin mittainen tarina on kiva paukuttaa läpi, mutta toiseen läpäisyyn se ei minua innostanut. Keräilijät voivat saada enemmänkin tunteja koluamalla kaikkien kenttien syrjäisimmätkin nurkat läpi vaikkapa nyt kultaharkkojen toivossa, josta saa sitten sen yhden saavutuksen tahi pokaalin. Moninpeli on mukana, tosin pelaajia tuntui olevan verkossa parhaimmillaan sen 10 kappaletta, joten en tiedä kuinka pitkäikäistä hupia sillä puolella on luvassa. Kaiken kaikkiaan minun on pakko kuitenkin todeta, että kyllä kolmas osa on tätä reippaasti parempi peli. Jos et ole aikaisemmin sarjaan tutustunut, niin suosittelen aloittamaan suoraan siitä.

Tämä on mainos:
Sniper Elite V2 RemasteredSniper Elite V2 RemasteredSniper Elite V2 RemasteredSniper Elite V2 Remastered
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Hyvä fysiikkamallinnus pitkän matkan ampumisessa, kivan näköinen
-
Vanhahtava kenttäsuunnittelu ja käsikirjoitetut tapahtumat, karmea ääninäyttely, pelaamista haittaavat nykivät animaatiot
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä