Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Sniper Elite VR

Sniper Elite VR

Monipuolista ja viihdyttävää toimintaa virtuaalisessa toisen maailmansodan muistelmissa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Sniper Elite VR

Vuoden tarkka-ampujapelien kausi alkoi vahvasti CI Gamesin Sniper Ghost Warrior Contracts 2:lla. Rebellion Developments kuitenkin vastaa nyt haasteeseen Sniper Elite -sarjansa uusimmalla tulokkaalla, mikä vie vihdoin kiikaritähtäimen läpi sihtaamisen virtuaaliseen muotoon. Kieltämättä tämä peli on ollut tähtäimessäni jo tovin.

Sniper Elite VR:ssä pelaaja pääsee osaksi toisen maailmansodan veteraanin muistelmia natsien valtaamasta Italiasta. Muistelut toimivat pohjana yksittäisille tapahtumille ja päähahmon kokemuksille, joissa taistellaan natsiarmeijan tyranniaa vastaan lähinnä tarkkuuskiväärin voimin.

Silmistä kuvattu peli yllättää monipuolisella toiminnallaan. Kahlatessaan läpi vihollisalueiden pelaaja pääsee ampumisen ohella osaksi myös pelastus- ja sabotaasitehtäviä. Hyvin suunnitellut kentät mahdollistavat suoran toiminnan ohella myös hiljaisemman lähestymisen varjoissa lymyillen ja hiiviskellen. Mainio lisä strategiseen puoleen tulee mahdollisuudesta peittää ampuma-aseen laukauksia ympäristön meluun.

Tämä on mainos:
Sniper Elite VR

Aseita on lukuisten tarkkuuskiväärien lisäksi erilaisia käsi- ja sarjatuliaseita haulikkoja unohtamatta. Aseiden ominaisuudet vaihtelevat tehokkuuden, ampumanopeuden ja äänenvoimakkuuden mukaisesti, ja sisältävät myös eri tähtäinvaihtoehtoja. Aseen valinnalla on siis merkitystä, ampuuko korkea-arvoista kohdetta useaan sataan metriin avomaastossa vai siivoaako bunkkerin yllätetyistä rivisotilaista.

Nimensä mukaisesti pääosassa on kuitenkin juuri tarkkuuskiväärillä sihtailu. Tämä on toteutettu Sniper Elite VR:ään autenttisesti erittäin palkitsevaksi toiminnaksi. Kiikarointiin ei ole mitään erillistä nappia, vaan Aim-ohjaimella kivääri nostetaan silmien tasolle ja tähtäimestä tihrustetaan niin kuin oikeassakin maailmassa. Kiikaritähtäin näkyy sitä suurempana, mitä lähemmäksi sen silmiään tuo ja muu maailma näkyy taustalla normaalisti. Tällä tavoin toisen silmän valmistautuessa ampumaan kohdetta, toisella silmällä voi vielä seurata alueen kokonaiskuvaa mahdollisten yllätysten varalta. Tarkka-ammunnasta on vähennetty realiteetteja, kuten tuulen ja kohteen etäisyyden huomioonottamista viihdyttävämmän ja virtaviivaisemman toiminnan aikaansaamiseksi. Kun kuolettavan laukauksen kajauttaa ilmoille, peli ilmoittaa tekstillä tehdystä vahingosta. Tarpeeksi hyvän osuman myötä aktivoituu luotikamera, mikä seuraa luotia kohteeseen. Tämän jälkeen näkyviin tulee vielä erillinen röntgenkuva uhrista brutaalin mutta sitäkin palkitsevamman animaation voimin, mikä havainnollistaa yksityiskohtaisesti, kuinka pahaa jälkeä natsirukkaan sai tehtyä. Näitä lisäkameroita voi aktivoida tai ottaa pois käytöstä asetuksista. Itse jätin luotikameran toiminnasta pois, sillä lyhykäisyydessään se oli vain sekava ja päällimmäisenä siitä jäi mieleen yllättävän eteenpäin nytkähtävän liikkeen myötä tasapainoelimen nopean muljahduksen aiheuttama pahoinvointi.

Sniper Elite VRSniper Elite VR
Tämä on mainos:

Aim-ohjaimen lisäys Sniper Elite VR:ään on todella fiksu veto. Ohjaimen avulla tähtäilystä ja ampumisesta saa huomattavasti paremman tuntuman ja meno muuttuu pelissä kaikin puolin hauskemmaksi. Valitettavasti pelin valttikortti on myös samalla sen paha kompastuskivi. Jostain mystisestä syystä aivan liian usein tuodessani Aim-ohjaimen lähelle kypärää tähtäystä varten alkoi kivääri pelissä kääntymään sivulle itsekseen. Tämä luonnollisesti pilasi sihtailun, enkä keksinyt tapaa saada asetta takaisin oikeaan asentoon muuten kuin tekemällä asennon resetoinnin. Valikoissa kiväärin sijaan on näkyvissä Aim-ohjain, jota en saanut kääntyilemään samalla tavalla. Muistelen joskus törmänneeni samanlaisiin ongelmiin jonkun toisenkin pelin kanssa. Niin tai näin, oire on varsin rasittava.

Toinen varsinainen ongelma pelissä on sen progressiota rajoittava tähtijärjestelmä. Jokaiseen kenttään annetaan kolme haastetta, jotka vaihtelevat muun muassa käytetyn ajan, ammuttujen kohteiden ja saatujen pisteiden välillä. Jokaisesta saavutetusta haasteesta palkitaan tähdellä. Tarvittavilla tähtimäärillä taas availlaan uusia kenttiä pelattavaksi. Helpoimmallakaan vaikeustasolla järjestelmästä ei pääse eroon. Jos siis haluaa huolettomasti ammuskella tien pelin läpi, meno tyssää viimeistään loppukenttiin tähtien puutteen takia. Tämän jälkeen ei auta kuin palata grindaamaan aikaisempia tehtäviä läpäisemättömien haasteiden perässä. Tämä tekotaiteellinen tapa pitkittää kokemusta ampuu pahasti muuten hauskaa peliä polveen.

Sniper Elite VR

Ottaen huomioon, että Sniper Elite VR koetaan virtuaalikakkuloiden läpi, on sen graafinen ilme varsin tyylikäs. Hahmoissa on hyvin yksityiskohtia uskottavan animoinnin ja karun vahinkomallintamisen näyttämiseen. Alueet on tyylitelty hienosti hulppeilla taustoilla, ja kentissä on kaiken maailman rojua elävöittämään tunnelmaa. Myös räjähdykset ja muut efektit on toteutettu mallikkaasti tehden toiminnasta dynaamista ja mielekästä. Playstation 4 Pro:lla peli rullaa oikein sulavasti, eivätkä lataustauotkaan venähdä häiritsevän pitkiksi.

Pelin äänimaailma on myös varsin rikas ja monipuolinen. Aseissa on hyvää potkua ja ympäristöt sisältävät paljon yksityiskohtia. Erilaiset häiriöäänet, kuten tykistötuli, ohi lentävät lentokoneet ja hajonneet aggregaatit kierrättävät ehkä hieman liikaa samoja ääniä, mutta onnistuvat silti kuulostamaan hyvältä. Natsi-Saksa on sopivan vihaisesti esitettyä ollakseen uskottavaa, ja päähahmon kertojaääni istuu hyvin muisteluihin rauhallisuudellaan ja italiakorostuksellaan voittaakseen sympatiat puolelleen. Pelin musiikki on vähäistä, mutta senkin edestä tilanteiden tunnelmaan sopivaa.

Sniper Elite VR ei ampunut ohi kovien odotusten. Jo pelkkä natsien metsästys kiikaritähtäimen läpi on erityisen viihdyttävää puuhaa, mutta kun pelissä on lisäksi kaikenlaista muutakin toimintaa ja tekemistä, toiminnan tiimellyksessä aika kuluu kuin siivillä. Tekninen toteutus on korkealaatuista lukuun ottamatta harmittavaa Aim-ohjauksen ongelmaa, ja tehtäviäkin riittää läpikäytäväksi lukuisiksi tunneiksi. Harmillisesti rentoa etenemistä kamppaava tähtijärjestelmä syö osan tunnelmasta, mutta siitäkin huolimatta kyseessä on parasta VR-räiskintää pitkään aikaan.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvä tarkka-ammunta mallinnus, monipuolista toimintaa, hyvä kenttäsuunnittelu, audiovisuaalinen toteutus
-
Aim-ohjain ongelmat, progressiota rajoittava tähtijärjestelmä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Sniper Elite VRScore

Sniper Elite VR

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Monipuolista ja viihdyttävää toimintaa virtuaalisessa toisen maailmansodan muistelmissa

0
Tältä näyttää Sniper Elite VR

Tältä näyttää Sniper Elite VR

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Facebook Connect -lähetyksessä selvisi, että Sniper Elite VR vie pelaajat virtuaalisesti toiseen maailmansotaan. Kovin pitkän matkan ammuntaa ei silti kannata aina...Ladataan seuraavaa sisältöä