Suomi
Gamereactor
arviot
SnowRunner

SnowRunner

Snowrunner on parasta, mitä ratin takana peleissä voi tehdä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Muutama vuosi taaksepäin löysin sisäisen karpaasini pelin muodossa, kun Spintires: MudRunnerissa (Saber Interactive, 2017) pääsi polkemaan raskaalla kalustolla miehekkäästi pitkin ruraalipöheikköjä hiilijalanjäljestä välittämättä. Upeasti toteutettu erilainen autoilu jyräsi suoraan sydämeeni, ja jäin odottamaan jatkoa suurella innolla. Onnekseni Saber Interactive kuuli erämaan kaipuuni ja saan taas kiskaista flanellipaidan päälleni ja mahorkan huuleen.

Snowrunner ei poikkea edellisen osan reitiltä oikeastaan ollenkaan. Pelaajan tavoitteena on suoriutua erilaisista kuljetukseen liittyvistä haasteista raskaita ajoneuvoja hyödyntäen. Tällä kertaa kaikki tehdään kuitenkin entistä suuremmin, laajemmin, monipuolisemmin ja isommalla arsenaalilla.

Tyypillisten kuormien roudaamisen lisäksi pelimaailmaan on upotettu erilaisia pelastustehtäviä ja vaikka pelkkää maisemien ihailua. Pelaaja pääsee osalliseksi esimerkiksi ajoneuvojen poisvetämisestä tulvien valtaamilta pelloilta, siltojen rakentelua (tavaran toimituksen muodossa) ja auttamaan uusien reittien avaamisessa, joiden avulla maailmasta tulee entistä monipuolisempi. Valloitettavaa lääniä Snowrunnerissa on useampikertainen määrä edeltäjäänsä verrattuna, ja nyt edustettuna ovat entistä monipuolisemmin karun luonnon moninaiset vaarat venäläisistä rämeiköistä aina Alaskan lumisille huipuille saakka.

SnowRunnerSnowRunnerSnowRunner
Tämä on mainos:

Yksinkertaisen perusidean päälle on kyhäilty todella monipuolinen ja upeasti muokkautuva maasto. Pelin suolana onkin juuri kone vastaan luonto -mentaliteetti, jossa pelaajaa patistellaan ajamaan toinen toistaan suurempi rekka tai vastaava megalomaaninen koneisto mahdollisimman syvälle korpeen, joka oikein kuhisee tapoja ja paikkoja saada ajoneuvo jumiin. Pelin fysiikkamallinnus on aivan omiaan upottamaan auto syviin mutarailoihin tai vaikka kellistämään tämä vuolaan kosken pauloihin. Yksityiskohtainen maa muokkautuu massiivisten renkaiden alla luoden jo ajetuista reiteistä uusia kokemuksia jokaisella ajokierroksella.

Näistä eräjormailuista pelaajan pitää selvitä vaikuttavien ajoneuvokäsittelytaitojen lisäksi ainoastaan kuuliaista vinssiä avuksi käyttäen. Vinssin avulla pelaaja voi hinata tulta ja tappuraa puhkuvan rakkineensa pahimmastakin suonsilmästä ja karauttaa voittajana auringonlaskuun. Sydäntä oikein lämmitti, kun tunnin mittaisen äheltämisen päätteeksi onnistuin vihdoin kampeamaan tulvan viemän bensatankkerin syvästä suosta onnistuneesti tasaiselle maastolle kaiken maailman kelopuita ja risuja hyödyntäen.

SnowRunnerSnowRunnerSnowRunner

Tällä kertaa erämaan armoilla ei tarvitse kuitenkaan yksin kärvistellä, sillä Snowrunner tukee enimmillään neljän pelaajan yhtäaikaista kaasuttelua. Tämä antaakin peliin mielenkiintoista lisämaustetta, sillä kaveria voi käydä esimerkiksi avittamassa jumista omalla kulkupelillään. Yhdessä myös moniosaisten tehtävien suorittaminen saa huomattavasti strategisemman otteen pelistä.

Tämä on mainos:

Upean maaston toteutuksen lisäksi Snowrunnerin toinen ihastuttava puoli on juurikin ajan käyttö. Muutamia aikapohjaisia haasteita lukuun ottamatta pelin tehtävien parissa ei ole minkäänlaista kiirettä. Tämä aspekti on omiaan tarkastelemaan edessä haastavia joutomaita joka kantilta, jotta ylitys varmasti onnistuisi. Pelimaailmaan tahtia iskevät ainoastaan satunnaiset lintujen ääntelyt ja vuosikymmeniä vanhojen kuorma-autojen koneiden säksätys. Miehekkäällä tavalla leppoisassa eräretkeilyssä juroimmankin pelaajan mieli helposti lepää, ja sitä huomaa nopeasti jäävänsä ihastelemaan karua luontoa ja sen ajatonta kauneutta, jonka hetken päästä voi kyntää uuteen uskoon.

SnowRunnerSnowRunnerSnowRunner

Muistan jo Spintiresin aikoinaan tehneen minuun vaikutuksen grafiikoillaan. Snowrunner jatkaa tällä realistisuuteen pyrkivällä visuaalisella ilmeellä ja vie sarjan aivan uudelle tasolle. Maailmassa riittää yksityiskohtia ihmeteltäväksi renkaiden alle painuvasta ruohonjuuritasosta aina pakoputkesta pääsevän kuuman ilman vääristymiin. Eloisa maailma hengittää liikkeisiin reagoivien dynaamisten puiden ja kallioilta vyöryvien irtolohkareiden avulla todellista vaaran tuntua ja ruraalista alkuvoimaa. Jo pelkästään pehmeän maan simulointi raskaiden renkaiden alla saa aikaan minussa ihastelua, joten jumiin jääminen ei ole koskaan näyttänyt näin hienolta. Autenttisesti likaantuvia ajoneuvoja riittää pilvin pimein ja niiden fysiikkamallinnus on erittäin uskottavalla tasolla. Jopa analogiset mittarit kojelaudassa toimivat oikein ja ovat oikeaoppisesti upotettu osaksi autoa edellisosan 2D-lätysköjen sijaan. Jos nyt haluaa jotain risuja antaa, pelin aloittava maasturi tuntuu hiukan liian kevyeltä kokoonsa nähden, ja luistelee aavistuksen liian luonnottomasti verrattuna järkälemäisiin isoveljiinsä.

Äänimaailma Snowrunnerissa on ihailtavan realistista. Moottorit pörisevät aistikkaan suureellisesti, jotta vääntöä jakavat hevosvoimat voi lähes tuntea television läpi. Puut rapsahtelevat jäädessään ajokkien alle ja pensaat suhisevat pitkin ajoneuvon pintoja ryteikössä viilettäessä. Tunnelma on kauttaaltaan terapeuttisen sielukasta ja onnistuu vangitsemaan idyllisen tunnelmoinnin näyttävän grafiikan kanssa. Tosin itse löysin tasapainoisen zen-tilan puskissa mylläämiseen vasta poistettuani musiikin kuvioista kokonaan. Tämä länkkärimäinen kitarafiilistely kun tuntui hiukan väkinäisen kaupalliselta yritykseltä kosiskella liian suurta yleisöä. Ja vaikka äänet ovat miellyttävän realistisia, jäin hieman kaipaamaan edellisosan lievästi ylikorostettua koneen pörpötystä, joka nosti miehekkyyden potenssiin 11.

Snowrunner ei petä edellisosan latomia suuria odotuksia. Peli petraa kokonaisuutta oikeastaan lähes joka osa-alueella, ja tarjoilee pelaajalle entistä enemmän rehtiä korpimaiden kurvailua. Nokkelan yksinkertainen idea yhdistettynä upeaan tekniseen toteutukseen takaa miehekkäitä kilometrejä tuntikausiksi toinen toistaan haastavimmissa ympäristöissä. Snowrunner on parasta, mitä ratin takana peleissä voi tehdä.

SnowRunnerSnowRunner
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Upea audiovisuaalinen ulosanti, realistiset fysiikat, rento fiilis, omaperäinen idea, paljon erilaisia maastoja ja autoja
-
Lähtöauto liian kevyt, autojen äänistä puuttuu miehekäs korostus, hiukan väkinäisen oloinen musa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

SnowRunnerScore

SnowRunner

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Snowrunner on parasta, mitä ratin takana peleissä voi tehdä.

GR Livessä tänään SnowRunner

GR Livessä tänään SnowRunner

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Talvinen eräjormailu on taas totta, ja Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Samaa peliä testataan tänään myös GR Livessä parin tunnin ajan. Liity mukaan katsomaan ja...

Osallistu Snowrunner-skabaan!

Osallistu Snowrunner-skabaan!

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Saber Interactiven kehittämä ja Focus Home Interactiven julkaisema Snowrunner saadaan ulos 28. huhtikuuta PC:lle, PS4:lle ja Xbox Onelle. Nyt Suomen Gamereactorissa...Ladataan seuraavaa sisältöä