Suomi
Gamereactor
arviot
Sonic Forces

Sonic Forces

Voimalla sinisen siilin

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sonic-siilin vuosi näytti kerrankin valoisalta, kun kesällä julkaistu Sonic Mania vakuutti viimein niin kriitikot kuin pelaajatkin ja Sonic Teamin Sonic Forceskin näytti ihan lupaavalta jatkolta viime vuosien parhaimmistoon kuuluneelle Sonic-pelille, Generationsille. Vaan voihan Sonic Team.

Pohjimmiltaan Sonic Forces toki on jatkoa Generationsille. Sonic seikkailee kahden olomuotonsa voimin kahdessa ja kolmessa ulottuvuudessa samalla siilin pelihistorian suuntaan kumartaen. Uutuutena mukana on myös pelaajan itsensä luoma avatar, jolle on paketissa niin ikään omalaatuiset osuutensa tarjolla. Sen lisäksi myös Shadow-siilille on oma, erikseen ladattava kenttäpakettinsa.

Kun Forces oli kahden istuman ja noin kolmen tunnin pelaamisen jälkeen nähty lisälevyineen päivineen, jäin mietteliääksi. Mitä ihmettä Sonic Team on puuhannut kaikki nämä vuodet? Sonic Forces on ollut tuotannossa vuodesta 2013 lähtien. Eikö neljässä vuodessa saatu oikeasti aikaan tämän enempää?

Ilmeisesti panoksia on pistetty runsaasti päivitettyyn Hedgehog Engineen. Playstation 4:llä pelattuna peli on todellakin paikoitellen makean näköinen ja rivakka tuttavuus. Sulava ruudunpäivitys ja vaihtelevat ympäristöt hellivät silmiä. Myös äänimaisemaan on panostettu. Taustalla rokkaileva soundtrack on parasta mitä 3D-Soniceissa on kuunaan kuultu, ja ääniefektitkin ovat erinomaiset. Ainoastaan ääninäyttely on jälleen ihan karmeaa kuunneltavaa.

Tämä on mainos:

Näin on pakko olla, sillä päivitetyn ulkoasun ohella muu peli horjahtelee hurjasti laidasta toiseen. Parhaimmillaan meno on todella hauskaa ja vauhdikasta, eikä kenttäsuunnittelu sekään ole hassumpaa. Pahimmillaan meno on töksähtelevää ja turhauttavaa kenttäsuunnittelun ollessa todella kökköä. Kentät kestävät pahimmillaan vain minuutin pari per laaki, ja niitä on tarjolla aivan liian vähän. Generationsin keskittyminen vain Sonicin ympärille toimi myös paremmin kuin Forcesin sekava sillisalaatti sitä sun tätä.

Sonic ForcesSonic ForcesSonic ForcesSonic Forces

Pelin vaikeustaso on niin ikään aivan liian helppo. Peli sujahti läpi Hard-vaikeustasolla täysin hikoilematta kiitos muun muassa loppumattomien elämien. Ainoastaan lopputaistelua varten Sonic Team on käynyt etsimässä vinkkejä kirjastosta osastolta "turhauttavaa hevonpaskaa". Kartalle piilotetut lukuisat sala- ja eksperttikentät ovat lähinnä vitsi, ne kun kestävät alle minuutin per kenttä, eivätkä todellakaan vastaa niille asetettuja vaikeustaso-odotuksia. Shadow-lisälevy sentään alkoi heti kättelyssä paremmin. Painopiste kohdallaan, vaikeustaso kohdallaan, tämähän vaikuttaa oikeasti hyvältä! Sitten se loppui, kolmen lyhyen kentän jälkeen ilman mitään ennakkovaroitusta tai edes kunnon loppuanimaatiota.

Toisaalta pelin juonen perusteella on ehkä parempi, ettei Shadow-osa saa kunnollista lopetusta. Tarina on nimittäin aivan hirvittävän huono sekasotku, jossa tapahtuu yhtä sun toista jatkuvasti aivan odottamatta, eikä millekään tapahtumalle anneta kunnon selitystä. Miksi ihmeessä esimerkiksi pedata peliin todella synkkää aloitusta, jos se kerran jo kahden kentän ja viiden minuutin jälkeen vedetään täysin uusiksi? Juonen voi onneksi ohittaa kokonaan, itse en siitä onnistunut minkäänlaista järkeä löytämään.

Tämä on mainos:

Sonic Team ei vieläkään ole onnistunut koodaamaan ehjiä kontrolleja peliinsä. Joissain osuuksissa ohjaus on erinomaisessa kuosissa ja Sonic tottelee mukisematta pelaajan käskyjä. Vaan joka ikinen kerta, kun Sonic tai Avatar sujahtivat liukkaasta mutkasta tyhjyyteen olemattoman ohjaustuntuman vuoksi, teki mieli nakata ohjain seinään. Jostain kumman syystä 2D-osuudet ovat ohjauksen osalta ne heikoimmat ja tunnottomimmat. Eikö Sonic Team oikeasti katsonut yhtään Sonic Manian kontrolleja?

Kun minä ihan oikeasti haluaisin pitää tästä pelistä. Parhaimpina hetkinään se jopa onnistuu olemaan likipitäen parasta, mitä Sonicin 3D-seikkailut ovat tähän asti tarjonneet. Mutta huonoja hetkiä on aivan liikaa. Sonic Team käyttäytyy nykyään kuin toivottoman härkäpäinen työntekijä. Sille on kerrottu yksityiskohtaisesti, mitä pitää tehdä paremman lopputuloksen saamiseksi. Sille on lopulta jopa kädestä pitäen näytetty miten hommat tulisi hoitaa. Siitä huolimatta Sonic Team tekee itsepäisesti "uusia ideoita" ja toistaa vanhoja virheitään.

Sonicin suhteen vallanvaihdos Segan sisällä alkaa olla oikeasti tarpeen. Vaikka Sonic Forces ei ole kauttaaltaan mätä ja sopinee tällaisenaan ihan mukiinmenevästi nuoremmalle pelaajasukupolvelle, usko Sonic Teamin osaamiseen on ehtynyt tyhjiin. Sinisen siilin faneille on onneksi olemassa Sonic Mania.

Sonic ForcesSonic ForcesSonic ForcesSonic Forces
HQ
HQ
HQ
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Nätti, upea soundtrack, parhaimmillaan hyvinkin viihdyttävä
-
Keskiverto elokuvakin on pidempi, aivan liian helppo, tunnoton ohjaus, uskomattoman raivostuttava lopputaistelu, kamala tarinan irvikuva
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä