Suomi
Gamereactor
arviot
Spelunker HD Deluxe

Spelunker HD Deluxe

Tuomion tomppelin tiivistunnelmainen selviytymisseikkailu

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Elokuussa 2021 kehutun Spelunky-pelisarjan ensimmäinen ja toinen osa tonkivat tiensä Switchille. Satunnaisesti syntyviä luolastoja nuuskimaan päästävät tutkimuspelit ovat tiukkoine tilanteineen tehneet vaikutuksen tietokoneilla ja muilla konsoleilla. Monelta pelaajalta meni kuitenkin ohitse, että Spelunkyille aikoinaan esikuvana toiminut Spelunker-seikkailupelikin livahti elokuun alkupuolella Switchille ja Playstation 4:lle.

Pelinikkari Timothy G. Martinin hengentuote ilmestyi jo 1983 aikansa pelilaitteille, ja Tozai Gamesin toteuttama luksuslaitos teräväpiirtovaihtoehtoineen iskee luun nykypelaajan kurkkuun tavalla, johon ainoastaan tiukalla vaikeustasolla varustettu kasaripeli pystyy. Spelunkerin kulttimaineesta kertonee sekin hauska yksityiskohta, että tuoreessa Life Is Strange: True Colors -seikkailupelissä ilmiselvä Spelunker-klooni on pelattavissa True Colorsin sisäisenä pelihalliversiona.

HD Deluxe -julkaisun ilmeisin uudistus alkuperäiseen Spelunkyyn nähden piileekin pelin uudistetussa ulkoasussa, joka on värikkäine hahmoineen ja suhteellisen näyttävine valotehosteineen varsin mukiinmenevä tapaus. Spelunkysta voi toki nauttia alkuperäisenä pikselipainajaisenakin, jonka pääosassa pyörivä pelihahmo tuo sinipunaisuudessaan mieleen erään amerikanitalialaisen putkimiehen ensiesiintymisissään. Uusista grafiikoista huolimatta pelimaailma on varsin selkeän sarjakuvamainen ja omaleimainen taika-avaimineen, ansoineen ja hirviöineen.

Tämä on mainos:
Spelunker HD DeluxeSpelunker HD DeluxeSpelunker HD DeluxeSpelunker HD Deluxe

Pelaajan tehtävänä on luotsata onnenonkijaansa syvemmälle aarteita kuhisevissa luolastoissa. Mainio ja haastava kenttäsuunnittelu vääntää vaikeustasoa suosiolla kaakkoon, sillä luolastot ovat täynnä putoilevia tippukiviä, kompastumisia aiheuttavia kuoppia ja muita inhoja ansoja, joihin karahtaminen verottaa heiveröiseltä seikkailijaparalta yhden kokonaisen elämän. Myös liian korkealta tikkailta alas loikkaaminen riuhtaisee hahmolta henkirievun äkkiä pois, ja nykypelaaja saa Spelunkeriin syventyessään huomata, miksi peliä pidetään edelleen todella haastavana ja raivostuttavanakin klassikkona. Vaikka ulkoasu onkin kokenut uudistuksia, olisin ainakin itse kaivannut vähän lisätietoa siitä, montako elämää seikkailijallani on jäljellä ennen lusikan nurkkaan viskaamista. Toisaalta kasaripeleille tuttu informaation pihtailu ja jouhevan yksinkertaisesti rullaava seikkaileminen pitävät otteessaan sen verran tehokkaasti, että mistään niin sanotuista realiteeteista ei juuri tule piitanneeksi.

Ratojen kokeileminen kerta toisensa jälkeen on ainakin muutaman uusintayrityksen verran aika hauskaa, ja Switchin mahdollistama kannettava pelaaminen laskee kynnystä kokeilla sitä tiettyä sudenkuoppaa uudestaan pienen hengittelytauon jälkeen. Mukiinmenevien, mutta hivenen yllätyksettömien, moninpelitilojen lisäksi Spelunker HD Deluxe sisältää Infinitive Cave NEO -pelimuodon, jossa peli sekoittaa hieman Spelunky-seuraajiensa hengessä omien tasojensa yksityiskohtia roguelike-muotoiseksi luolastorynnistykseksi, jossa pelaajan tulee reagoida äkkiä muuttuneiden nurkkien haasteisiin. Pelaajan omista taidoista ja kärsivällisyydestä riippuen loputtomat luolastot tarjoavat hyvän keinon treenata pelihahmon ohjaamista, tai sitten lisää hermoja raastavaa heilumista.

Spelunker HD DeluxeSpelunker HD DeluxeSpelunker HD DeluxeSpelunker HD Deluxe
Tämä on mainos:

NEO-luolastot eivät räjäytä pankkia, mutta ovat yhtenä lisäpelimuotona tarjoamassa muutenkin riittoisaan pelipakettiin lisätekemistä. Toisaalta taas monet muut uudet pelit, kuten Moonlighter ja Dead Cells, tarjoavat muuttuvine pelilabyrintteineen huomattavasti yllättävämmän ja muuttuvamman kokemuksen, joten vähemmän haastavaa ja monipuolisempaa luolastolyllerrystä kaipaavien pelaajien kannattanee perehtyä edellä mainittuihin teoksiin tai sitten Spelunkyihin.

Spelunker HD Deluxe on Soulsborne-pelien tavoin hyvä keino testata, onko kovien peliluulojen takana malttia ja kärsivällisyyttä. Runsaasti pelattavaa tarjoava juhlapainos maittanee parhaiten muutaman yrityskerran mittaisina pelisessioina. Indiana Joneskin tiesi aikoinaan pyöreää kivenmurikkaa paetessaan, että aarrejahti on kestävyyslaji, ja omaa kuoppaansa kaivavat Spelunky-seikkailijatkin pääsevät havaitsemaan tämän.

Spelunker HD DeluxeSpelunker HD DeluxeSpelunker HD Deluxe
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mainio uudistettu ulkoasu, pelaamisen ja tekemisen määrä, satunnaisesti luotua luolastoseikkailua tarjoileva Infinitive Cave NEO -pelimuoto
-
Informaation puute ruudulla, kivenkova vaikeustaso voi olla osalle pelaajista liikaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä