Suomi
Gamereactor
arviot
Spirittea

Spirittea rentouttaa paineiden keskellä

Kun stressi kaipaa helpotusta, eikä mikromaksuista halua kuullakaan, on aika kokeilla Spiritteaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Spiritteaa on verrattu elokuvaan Spirited Away, joka saattaa olla Studio Ghiblin paras. Toinen vertailukohta on ollut Stardew Valley. Spiritteassa pelaaja ottaa hallintaansa japanilaisen kylpylän, jonka asiakaskunta koostuu hengistä, kummituksista ja muista sen sellaisista olennoista.

Spirittea yhdistää ulkoisen silmäkarkin ja rentouttavan tekemisen. Tarina on mukava ja rento sekin höystettynä miellyttävällä taiteellisella tyylillä. Pelaajan työ kylpylän johtajana alkaa kylässä, jossa on koettu kummia asioita viime aikoina. Kylä on täynnä rauhattomia henkiä, ja näiden henkien rauhoittaminen on kylpylän johtajan tehtävä.

Spirittea tarjoilee tutun pelattavuuden omanlaisellaan lisätujauksella. Pääasiana on tutkia maisemallisia ympäristöjä ratkoen rauhallisia ja rentouttavia pulmia keräten samalla aineksia teen tekemiseksi. Yksinkertaisesta ideasta seuraa rauhallinen hetki keskellä kiireistäkin kiireisempää muuta pelimaailmaa.

Tämä on mainos:

Kylpylä on kuitenkin rapistunut, ja ensin se on kunnostettava. Sitä paitsi kummituksilla on erilaisia mieltymyksiä, eivätkä kaikki tule toimeen keskenään. Eikä aina ole selvää, kuka ei halua oleilla kenenkin vieressä. Tyytyväiset asiakkaat merkitsevät tietenkin enemmän rahaa, ja sitä enemmän kylpylää voi kunnostaa ja laajentaa. Pelaaminen on sellaista, että se rohkaisee palaamaan astialle päivittäin.

Spirittean vahvuus on sen tunnelmassa ja ulkoasussa. Jokainen ympäristö on väritetty pastelliväreillä, joka kutsuu tutkimaan itseään. Se on sanottava, että ruskeaa olisi voinut käyttää vähemmän. Mukana on runsaasti myös ihmisiä, joihin tulee tutustuttua heidän tarvitessa apua kummituksiin liittyen. Yleensä heidän tarinansa on kiinnostavampi kuin mitä olisi voinut kuvitella. Isohkossa pelimaailmassa on myös erilaisia minipelejä (kuten karaokea). Rentouttava musiikki saa kaiken tuntumaan onnistuneelta kokonaisuudelta, joka rohkaisee pysähtymään, ottamaan rennosti ja rauhoittumaan.

Spirittea on kuitenkin harmillisen rajoittunut tekemisen monipuolisuudessa verrattuna Stardew Valley -peliin. Pelattavuus ei juurikaan tarjoa vaihtelua saati haastetta, ja kahden viikon pelaamisen jälkeen kaikki tuntuu nähdyltä. Olkoonkin, että sisältöä on määrällisesti paljon. Lisäksi valikot ovat harmillisen kömpelöt ainakin konsoleilla.

Spirittea tarjoaa yksinkertaisen ja hitaan pelattavuuden ollen myös ulkoisesti kaunis kokemus. Se ei tyrkytä mikromaksuja, vauhtia ja vaarallisia tilanteita saati muuta suorittamista. Spirittea kutsuu rentoutumaan.

Tämä on mainos:
SpiritteaSpiritteaSpiritteaSpirittea
SpiritteaSpiritteaSpiritteaSpirittea
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Rentouttava, vetoava tarina, hyvin esitetty, paljon sisältöä
-
Pitkän ajan syvyys puuttuu, kömpelöt valikot, hieman liiaksi ruskea väriltään
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä