Suomi
Gamereactor
arviot
Splatoon 3

Splatoon 3

Pohja oli jo valmiiksi hyvä, ja nyt pienet hiomiset ovat tuottaneet entistäkin paremman pelin hieman syvällisemmällä tarinatilalla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Splatoon on se Nintendon moninpelisarja. Maalia roiskiva pyssyttelypeli onkin ajan saatossa muodostunut Nintendolle yhdeksi tärkeimmistä. Ensimmäinen peli oli hyvä, toinen loistava ja nyt kolmas tekee sen, mitä sen täytyy ollakseen hitti.

Splatoon 3

Aivan ensiksi on sanottava, että mitään vallankumouksellista ei ole luvassa. Splatoon 3 lisää mukaan uusia ominaisuuksia, mutta moninpeli on enemmänkin luontaista jatkoa Splatoon 2:lle. Toisin sanoen suurin osa palikoista on edelleen tutuilla paikoillaan. Toisekseen palvelimet eivät olleet vielä täydessä toiminnassa, joten moninpelin puolesta arvioni jäi vielä vajaaksi. Se isoin muutos kokonaisuudessa on tarinatila.

Aiemmin Splatoonin yksinpeli on ollut lähinnä hauska lisä, jossa voi harjoitella tekniikoita moninpeliä varten. Tällä kertaa tarina ottaa aineksia Splatoon 2:n laajennuksesta Octo Expansion, ja maailma syvenee tavalla ja toisella. Mitä ihmisille tapahtui, ja miksi inklingsit ja octolingsit sotivat keskenään? Mukana on kaksi uutta aluetta. Splatsvillen kaupunki ja lisäksi Alternan alue. Kaupunki on odotetusti se keskuspaikka verkkopeliin syöksymiselle, ja toki myös erilaisille kaupoille aseineen, asuineen ja niin edelleen. Alterna puolestaan on se, missä yksinpeli koetaan. Pelaaja lähtee matkalle auttamaan pulassa olevaa miestä hahmoilla Agentti 1 ja Agentti 2. Jotkin tutut henkilöhahmot tekevät paluun, ja uusiakin on mukana. Juoni tarjoilee enemmän kuin yhden yllätyksen, joita en toki halua tässä paljastaa.

Tämä on mainos:
Splatoon 3Splatoon 3

Tarinatila on tehty hyvin edistyväksi. Se toimii edelleen lähinnä välisoittona ja taukohetkenä moninpelimatsien välissä, mutta tarjoaa silti mukavasti pelitunteja ja tusinoittain kenttiä, joihin pääsee käsiksi portaaleilla. Ongelmana on, että portaaliin päästäkseen on ensin poistettava kivettynyt plasma, ja se taas onnistuu vain lohen avulla. Tämä elikko syö punaista kaviaaria, jota kerätään Alternasta. Sen avulla lohi kerää voimaa, jolla sitten tuhoaa kivettyneen plasman. Ja näin pelaaja pääsee uusille alueille.

Lohi merkitsee karttaan löytyneet salaiset paikat, joten tilanteen tullen kannattaa seurata perässä ja ampua maahan yllätyksen toivossa. Tarinan kuluessa suoritetaan kaikkiaan kuusi eri aluetta monine haasteineen.

Splatoon 3Splatoon 3
Tämä on mainos:

Musteessa liukuminen on aina ollut hauskaa, mutta tällä kertaa joidenkin kenttien suunnittelu laittaa pohtimaan tosissaan omaa etenemisreittiä. Uusi musteen avulla hyppääminen mahdollistaa korkeammalle singahtamisen, ja heijastelee myös siihen, miten kentät on suunniteltu. Musteesta loikkaaminen ja siellä sukeltelu auttavat välttämään tuhon moninpelissä, joten uuden tekniikan käyttö on syytä opetella kunnolla.

Splatoon 3:n ohjaus on esimerkillinen, pelaa sitten käsikonsolimuodossa tai isolta televisiolta. Gyroskooppityyli on hieman nopeampi tähtäämiseen ja kääntymiseen, mutta pian kytkin sen pois päältä. Ohjausta voi mukauttaa itselleen sopivaksi, joten siltä osin kaikki on kunnossa.

Monet aseet ja varusteet ovat tuttuja jo entuudestaan, joskin mukana on muutama uusi. Aloitusase on E-liter, jolla ei kauaksi yllä, mutta tulinopeus on mittava. Splatoon 3:n uusi pääase on "mustejousi". Se on tehokas, mutta hitaasti latautuva kolmen laukauksen vehje. Vahinkoa tulee paljon, mutta tähtääminen on vaikeaa. Uusi erikoisase muistuttaa sinkoa, joka on laukaistavissa vain kerran.

Splatoon 3Splatoon 3

Kaikki moninpelimuodot eivät ole auki heti alusta alkaen, ja ennen pelin aloittamista on suoritettava kyseisen pelimuodon opastusosio. Turf Wars on 4 vs. 4 -koitos, jossa oman joukkueen täytyy roiskia maastoon mahdollisimman paljon omaa mustetta verrattuna vastustajaan. Erilaisia kenttiä on mukavasti, ja vaihtelu riittävää. Dronen avulla voi syöksyä matsiin mihin tahansa kartalla, ja moinen vaikuttaa varmasti siihen kilpailulliseen pelaamiseen. Salmon Run on neljän pelaajan yhteistyöhön luottava pelimuoto, jossa on piestävä aalloittain kimppuun käyviä lohielikoita. Samalla on toki kerättävä mahdollisimman paljon punaista kaviaaria. Jälleen kerran se sujuva tapa kommunikoida muiden kanssa pelin tiimellyksessä puuttuu, mutta toivottavasti SplatNet 3 alkaa pian toimia. Competitive Anarchysta en voi puhua, sillä se aukeaa vasta kokemustasolla 10, enkä ehtinyt sinne asti. Mukana on kuitenkin erikoisempia pelimuotoja, kuten Tower.

Splatoon 3 on sekä jatko-osa että ponnahduslauta pelisarjan pariin. Pelattavuuden oppii nopeasti, mutta kunnolla talon tavoille oppiakseen on pelin parissa vietettävä paljon aikaa. Moninpeli on se juttu, mutta kehittäjät ovat huomioineet saamansa palautteen tehden mukaan aiempaa paremman yksinpelin. Splatoon 3 on melkein samanlainen kuin Splatoon 2, mutta ehdottomasti samalla myös parempi kuin koskaan ennen.

Splatoon 3Splatoon 3
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Entistäkin parempi pelattavuus, kiinnostava ja syvällinen tarinatila
-
Ei kovinkaan montaa uutta asetta tai pelimuotoa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä