Suomi
Gamereactor
arviot
Spyro Reignited Trilogy

Spyro Reignited Trilogy

Crash Bandicootin lailla Activision tuo Spyron trilogian moderneille laitteille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Viime vuonna Vicarious Visionsin Crash Bandicoot: Nsane Trilogy siirsi pelaajat nostalgisoimaan PS1-ajan kolmella klassikkopelillä. Nyt Activision on taas asialla, ja vuorossa on Spyro the Dragon. Toys for Bob on tehnyt kolme ensimmäistä peliä uusiksi kokoelmaan Reignited Trilogy, ja laatu on pitkälti samaa kuin Crash Bandicootillakin.

Ytimeltään sisältö on sama kuin silloin joskus vuosia sitten. Tämän ansiosta pelaaminen tulee selkärangasta heti, kun on päässyt sinuiksi uusitun grafiikan kanssa. Kyseessä ei ole kokonaan uusiksi tehty "remake" Ratchet & Clankin malliin. Spyro-kokoelma on uskollinen modernisointi vuosien 1998-2000 julkaisuista.

Tietenkin mukana on joukko pieniä muutoksia. Visuaalinen tyyli on erilainen, ja yksityiskohtia on runsaasti. Tämän ansiosta peli tuntuu siltä kuin se olisi tehty vuonna 2018. Värimaailma on kirkas, ja moinen on ainoastaan positiivista. Pienet pelilliset muutokset eivät muuta kokemusta miksikään, mutta tekevät kuitenkin pelaamisen hieman miellyttävämmäksi. Tällainen muutos on esimerkiksi mahdollisuus kytkeä minimappi halutessaan pois päältä.

Suurimmat muutokset koskevat henkilöhahmojen ulkonäköä. Spyro itse näyttää samalta kuin ennenkin, mutta muut hahmot saattavat näyttää erilaiselta omiin muistoihin verrattuna. Esimerkiksi Year of the Dragonin Sheilalla on nyt oma hiustyylinsä ja takkinsa.

Tämä on mainos:
Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited TrilogySpyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy

Musiikki kuulostaa suurimmaksi osaksi siltä kuin mitä muistoissa on. Stewart Copeland on tehnyt uuden teemamusiikin kokoelmalle, ja Toys for Bobin Stephan Vankov on miksannut uusiksi kaikkien kolmen pelin musiikin. Uusittu ääniraita on aiempaa dynaamisempi ja rikkaampi istuen hyvin muuhun pelaamiseen. Musiikin voi halutessaan vaihtaa alkuperäiseen pelin valikoista. Joitakin kenttiä on muutettu radikaalisti alkuperäiseen verrattuna. Esimerkiksi kolmannen pelin Enchanted Towers on niin erilainen, ettei sitä enää samaksi tunnista. Spyron äänen toisessa ja kolmannessa pelissä tehnyt Tom Kenny uusii roolinsa kaikissa kolmessa uusitussa pelissä, ja tekee yhtä hyvää työtä kuin ennenkin.

Spyron ohjaaminen on onneksi yhtä sujuvaa ja hauskaa kuin ennenkin. Tuntuma on erilainen, mikä johtunee uusituista liikeanimaatioista. Itse pelikokemus ei tästä toiseksi muutu, mutta eron vanhaan kuitenkin huomaa. Kaikkiaan on sanottava, että muutokset tekevät pelaamisesta hieman helpompaa. Osaan muutoksista kestää aikansa tottua, mutta siinäkin tietysti onnistutaan.

Tärkeintä on kuitenkin se, että Spyro Reignited Trilogyn kolmen pelin kokemat muutokset ovat pieniä, ja itse pelikokemus on pitkälti ennallaan verrattuna 20 vuoden takaiseen menoon. Kokoelma muistuttaa elävästi siitä, miksi Spyro oli niin kova juttu vuosituhannen vaihteessa.

Tämä on mainos:
Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited TrilogySpyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy
Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy
Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy
Spyro Reignited TrilogySpyro Reignited TrilogySpyro Reignited Trilogy
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Ydinsisältö on edelleen sama, uudelleen miksattu musiikki, uusittu grafiikka, pienet pelattavuuden muutokset, äänimaailma, sujuva ohjaus
-
Henkilöhahmojen ja musiikin suuremmat muutokset eivät miellytä kaikkia, pienet kameran ongelmat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Tero Kerttula

Violetti lohikäärme Spyro oli maineensa huipulla 1990-luvun viimeisinä vuosina. Ykköspleikkarille julkaistut tasoloikat olivat alustansa parhaimpiin kuuluvia pelejä, joita moni muistelee edelleen lämmöllä. Spyron kannalta onkin harmi, että hahmon myöhemmät seikkailut eivät enää vastanneet alkuperäisen trilogian tasoa.

Aikaa on kuitenkin kulunut kyseisistä peleistä jo runsaasti - ensimmäisestä Spyro-seikkailusta on lähes tarkalleen 20 vuotta. Uudelleen masteroiduille versioille on siis varmasti kysyntää, mutta toisaalta taustalla piilee myös mahdollisuus ajan pilvien kultareunuksista. Onneksi Toys for Bob -studio on tehnyt huolellista jälkeä trilogian kanssa.

Peleinä jokainen Spyro edustaa nykyään vähemmän nähtyä "collectathon"-tasoloikkaa, jossa tarkoituksena on kerätä maailmasta kaikki mahdollinen irtoava. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta genren pelit ovat kuolleet liki sukupuuttoon vuosien saatossa, joten on todella mukavaa jälleen rohmuta aarteita vimmaisesti kenttien kaikista kolkista.

Ajan hammas on nakertanut Spyrojen perusrakennetta yllättävän vähän, sillä jokainen peli menisi nykypelistä helposti ilman nostalgiaakin. Ensimmäinen Spyro on peleistä se suoraviivaisin näkemys, ja kaksi seuraavaa tarjoavat jo huomattavasti monipuolisempaa näkemystä. Erityisesti sarjan kolmas osa, Year of the Dragon, on edelleen likipitäen täydellinen genrensä edustaja ja pärjää pelillisesti jopa Mario-peleille.

Trilogia on saanut kokonaan uuden graafisen kattauksen ylleen ja voi että se onkin sitten kaunis! Pelien vinkeä hahmogalleria ja erilaiset kentät ovat silkkaa karkkia silmille, eikä Playstation-kulmikkuudesta ole tietoakaan. Myös äänimaailma on mallillaan. Alkuperäiset musiikit on tehty uudestaan, mutta jos nostalgiahammasta kolottaa, myös vanhat musiikit ovat valikoista valittavissa, eikä niissäkään todellakaan ole vikaa.

Alkuperäisten pelien pahimmat ongelmat liittyivät kontrolleihin ja kameraan. Ilman analogiohjausta monet hypyt olivat männävuosina hampaita kiristävän turhauttavia ja kameran kanssa sai tapella jatkuvasti. Nyt analogiohjaus löytyy ja kameraa voi käännellä vapaasti. Hieman yllättävänä sivuvaikutuksena remasteroidut pelit ovatkin sitten huomattavasti alkuperäisiä pelejä helpompia. Muutamia ärräpäitä toki irtoaa edelleen, esimerkiksi ensimmäisen Spyron lento-osuuksissa, mutta pääsääntöisesti meno on mukavan leppoisaa keräilymaniaa.

Reignited Trilogy on ilahduttavan laadukas paketti. Pitkiä latausaikoja lukuun ottamatta mitään suurempaa vikaa peleistä on vaikea löytää, eikä tällaisia pelejä nykyään liikaa julkaista. Insomniacin tyyli puree mainiosti edelleen. Trilogia kannattaa kopata pimeitä talvi-iltoja piristämään, vaikka alkuperäisiä pelejä ei olisikaan pelannut.

9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
GR:n joulukalenteri, 17. luukku

GR:n joulukalenteri, 17. luukku

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Joulukuu on taas täällä. Se tarkoittaa tietenkin myös joulukalenteria, jonka kisoista on mahdollista voittaa toinen toistaan mukavampia palkintoja. Viime vuonna kisa...

0
Spyro Reignited Trilogy tulossa PC:lle?

Spyro Reignited Trilogy tulossa PC:lle?

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Activision on saanut hyvää tuottoa kokoelmilla Crash Bandicoot: Nsane Trilogy ja Spyro Reignited Trilogy. Spyron kokoelmaa ei kuitenkaan koskaan saatu PC:lle ja Nintendo...Ladataan seuraavaa sisältöä