LIVE
HQ
logo hd live | Galacticare
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Suomi
      Gamereactor
      arviot
      Star Trek Online

      Star Trek Online

      Avaruuden korpimaiden kartoitus on ollut varmasti monen scififanin haaveena Asimoveista alkaen. Nyt genren yhdestä kirkkaimmista ja suosituimmista yksilöstä on käännetty massiivimoninpeli Cryptic Studiosin toimesta, ja peli tuo perinteiseen kaavaan aimo annoksen innovaatioita.

      Tilaa uutiskirjeemme tästä!

      * Pakollinen tieto
      HQ

      Kertaamatta koko Star Trekin mytologiaa sitä tuntemattomille, Tähtilaivaston kipparoinnissa on kyse uuden ja tuntemattoman kartoituksesta. Aluksen kapteeni yhdessä miehistönsä kanssa kuuluu lukuisten rotujen muodostamaan Tähtiliittoon, joka tarvittaessa on valmis tarttumaan myös aseisiin puolustaakseen itseään ja omiaan. Aikajanallisesti pyöritään Star Trek Nemesis -elokuvan jälkeisissä tapahtumissa eikä uusimman, historiaa uudelleen kirjoittavan Star Trek -elokuvan tapahtumia oteta huomioon. Päävihollisen rooliin ovat ainakin ensi silmäyksellä palanneet vanhat kunnon kurttuotsat, eli klingonien soturirotu. Korpimaita samoillaan tehtävien suorittamisen ohessa sekä avaruusaluksen että maanpinnalla käytävien loittotehtävien turvin.

      Rotujen kirjosta ei ole muuten puutetta, siitä pitää huolen vallan erinomainen hahmonluonti. Se taipuu sekä ihmispiirteiden viilaamiseen että kokonaan uuden (tosin humanoidimaisen) rodun luontiin. Toisten pelaajien aikaansaannoksia onkin hauska seurata avaruusasemilla. Muokattavuus ulottuu myös hahmon asusteisiin ja oman aluksen ulkonäköön asti. Hienosti toteutettu kustomointi antaa pelaajalle vapauden säätää jos jonkinmoista yksityiskohtaa, mutta samalla säilyttää esimerkiksi eri avaruusalustyyppien ja univormujen trekkimäisyyden. Sarjauskollisuudesta huolestuneiden ei siis tarvitse pelätä törmäävänsä kultasilattuun ja pinkeillä raidoilla "koristeltuun" Enterprise-alukseen.

      Roolipeleille olennainen osa eli hahmoluokka on Star Trek Onlinessä oikeastaan yhdistelmä kolmea eri asiaa. Itse pelaajahahmon kapteeni voi valita kolmesta urasta mieleisensä (taktinen, tiede- tai tekninen upseeri), ja muokata loittotehtävissä käytössä olevia kykyjä vielä haluamallaan varustepaketilla. Esimerkiksi teknikko voi tehostaa kavereita taistelussa tai häiritä vihollista eri tavoin.

      Toinen olennainen osa on avaruusaluksen valinta. Saattajatyyppiset alukset ovat ketteriä ja tuhovoimaisia, siinä missä risteilijät kestävät tuhottomasti vahinkoa ja kykenevät lähettämään sukkulamiehistöjä vihollisalusta hätyyttämään. Tiedealus parantaa oman puolen suorituskykyä ja häiritsee vihollisen toimintaa. Yhteen alustyyppiin ei tarvitse lukkiutua, vaan ahkera (ja rikas) kapteeni voi ostaa vaikka joka ikisen pelin noin 20 eri aluksesta avaruuden autotalliinsa.

      Tämä on mainos:

      Viimeinen silaus oman komentajapersoonan arsenaaliin on kanssaupseerien valinta. Upseerit toimivat sekä neuvonantajina että loittotehtävissä taistelevina rintamatovereina, että tarjoavat oman hahmoluokkansa puitteissa erilaisia kykyjä niin avaruus- kuin maataisteluihinkin. Nämä kaikki ominaisuudet takaavat, että kapteenien välillä on aitoa erilaisuutta ja vaihtelua.

      Pelin suurin innovaatio ja samalla sen paras puoli on kuitenkin erinomainen avaruustaistelu. Hieman valtavien 1500-luvun purjelaivojen hengessä alukset lipuvat hitaasti toisensa ympärillä säteiden tuikkeessa eri erikoiskykyjä strategisesti hyödyntäen. Vaikka liikenopeus on näennäisesti hidasta, isossa monen kymmenen aluksen kamppailussa on täysi työ pitää kaikki palikat ilmassa.

      Taistelun A ja O on omien kykyjen tunnistaminen, ja vihollisen heikkojen kohtien nopea hyödyntäminen. Esimerkiksi normaali sädease tekee hyvin vahinkoa suojiin, mutta heikosti itse runkoon suojan kadottua. Näppärä kapu kääntääkin kokkansa silloin kohti vihollista laukaistakseen kapealla ampumasäteellä varustetut fotonitorpedonsa suojattomaan kohtaan. Manööveri tekee massiivista vahinkoa, ja saattaa tiputtaa perusvastustajan kertalaakista onnistuessaan täydellisesti.

      Avaruustaistelu onkin paljon toiminnallisempi ja taitoa suosivampi, kuin tilastotiedettä lähentelevät statistiikkakärhämät muissa massiivimoninpeleissä. Avaruustaistelun erinomaisuuden luoman kontrastin takia onkin sääli, että maataistelu on taas niin kutsutusti "sitä itseään". Siinä ei ole varsinaisesti mitään vikaa, mutta hyvin tavanomainen paikallaan seisoskelu ja ammuskelu pienine kikkoineen ei jaksa kiinnostaa pidemmän päälle.

      Tämä on mainos:

      Ulkoasullisesti Star Trek Online on lähdemateriaalilleen uskollinen ja oikeasti aika hyvännäköinen. Avaruudessa törmää moneen postikorttimaiseen näkymään, ja toiminnantäytteinen taistelu sekä kuulostaa että näyttää hyvältä. Maataistelua vaivasi vielä avoimessa betassa pieni animaation pätkintä, joka toivon mukaan korjaantuu lopulliseen versioon mennessä. Pelin edistymistä seuranneena uskoisin näin tapahtuvan, sillä Cryptic on tehnyt useita suuria parannuksia peliin sen siirtyessä studion sisäisestä testistä internetin aavoille ulapoille.

      Star Trek Online tarjoaa hienoja hetkiä monille eri kansanryhmille. MMO-veteraanit arvostavat sen tapaa uudistaa jämähtäneitä pelimekaniikkoja. Star Trek -fanille se antaa oivallisen tilaisuuden elää fanittamassaan maailmassa ratkoen avaruuden eripuraisuuksia kavereiden kanssa. Jäämme innolla seuraamaan, elääkö peli pitkään ja menestyykö se.

      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      Star Trek Online
      HQ
      08 Gamereactor Suomi
      8 / 10
      +
      Avaruustaistelu, uskollisuus lähdemateriaalille, uudistumiskyky
      -
      Valju maataistelu
      overall score
      is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

      Aiheeseen liittyviä tekstejä

      2
      Star Trek OnlineScore

      Star Trek Online

      ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

      Alkuperäismateriaalille uskollinen MMO sisältää runsaasti Star Trek -fiilistä ja kuorruttaa sen näppärällä toteutuksella ja tyylikkäällä avaruustaistelulla.

      0
      GR Livessä tänään Star Trek Online

      GR Livessä tänään Star Trek Online

      UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

      Viime vuonna Star Trek Online julkaistiin PS4:lle ja Xbox Onelle eli yli kuusi vuotta PC-julkaisunsa jälkeen. On siis aika palata MMORPG:n pariin GR Livessä. Liity...      Ladataan seuraavaa sisältöä