Suomi
Gamereactor
arviot
Star Wars: Knights of the Old Republic

Star Wars: Knights of the Old Republic

Voimailua vanhan tasavallan puolesta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Star Wars: Knights of the Old RepublicStar Wars: Knights of the Old Republic

George Lucasin Star Wars -viihdeimperiumi ei kaivanne kauheasti esittelyä. Nykyään Disneyn hallussa oleva tähtientakainen avaruussaaga on viihdyttänyt scifisatujen ystäviä useamman vuosikymmenen ajan, kun Skywalkerin suvun sotkut ovat levittäytyneet yhdeksän pääelokuvan laajuudelle. Kaukaisen galaksin käänteet eivät ole kuitenkaan olleet pelkästään Skywalkerien harteilla, vaan niin sanottuun kaanoniin on livahtanut mukaan Star Wars -maailmaa täydentäviä, pohjustavia ja laajentavia tarinoita niin sarjakuvien, videopelien, kaunokirjallisuuden kuin TV-sarjojenkin puolella. Viimeksi mainittua mediamuotoa ovat edustaneet Disney+ -suoratoistopalveluun julkaistut The Mandalorian -toimintasarja sekä Star Wars Visions -animesarja tulevaa The Book of Boba Fettia unohtamatta. Viimeistään nämä teokset ovat vakuuttaneet suuren yleisön siitä, että galaksiin mahtuu Skywalkereiden suhmurointien lisäksi koko joukko muitakin Star Wars -tarinoita kiinnostavine hahmoineen.

Voisi siis sanoa, että voima on nykyhetkellä väkevä TV-sarjamuodossa, mutta meno on ollut laadukasta myös videopelimuodossa vuosituhannen alkupuolella. LucasArts-pelitalo tykitti markkinoille varsin kiinnostavia Star Wars -videopeliseikkailuja, joita teksasilainen Aspyr on hiljan kääntänyt moderneille alustoille. Jedi Knight -toimintapelisarjan osat Jedi Outcast (2002) ja Jedi Academy (2003) sekä Star Wars Republic Commando -räiskintäpelin (2005) Pleikkarille ja Switchille käännellyt Aspyr on päässyt tuomaan Nintendon hybridikonsolille todellisen hitin, kun vuonna 2003 ilmestynyt Star Wars: Knights of the Old Republic -roolipeli ilmestyy marraskuun puolivälin paikkeilla Switchille.

Star Wars: Knights of the Old Republic eli tuttavallisemmin KOTOR on jäänyt monen roolipelien ja Star Warsien ystävien mieleen laadukkaan käsikirjoituksen, vauhdikkaan toiminnan sekä Star Wars -universumia syventävän tarinansa turvin. Kanadalaisen Bioware-roolipelitalon kyhäämä klassikko on aiemmin ilmestynyt alkuperäistä ulkoasua henkivänä ja varsin kevyenä remasterointina mobiililaitteille, ja sama meininki toimii kaikkiaan yllätyksettömän ongelmattomasti myös Switchillä. Melkein parikymppinen roolipeli on kuitenkin saanut osansa ajan hampaasta, ja nykypelaaja kyllä ymmärtää kulahtanutta grafiikkaa ihmetellessään ja vähän vaappuvan käyttöliittymän kanssa tapellessaan hyvin, miksi Aspyrilla on työn alla myös remake-uusioversio Knights of the Old Republicista vitos-Pleikkarille ja PC-laitteille.

Tämä on mainos:

Kulmikasta grafiikkaa ja aution putkimaisia ympäristöjä pursuava Knights of the Old Republic kuitenkin pitää pelaajan Switchin äärellä kahden hyvin biowaremaisen valttikortin turvin: laaja ja koukuttava tarina sekä runsaat hahmonkehitysmahdollisuudet eivät taatusti jätä kylmäksi. Endar Spire -avaruusaluksen kannelta käynnistyvä seikkailu muuttuu täpärän pakenemisen myötä eeppiseksi pelastustarinaksi, kun pelaajan itsensä luoma sankari temmataan mukaan sith-pahisten juoniin. Ajallisesti Knights of the Old Republic sijoittuu samaan galaksiin vuosituhansia ennen leffojen tapahtumia, mikä on antanut käsikirjoittajille tilaisuuden levitellä kerronnallisia siipiä ilman episodeista tuttujen hahmojen läsnäoloa. Näin ollen pelaajaltakaan ei edellytetä kattavien Star Wars -taustatietojen hallitsemista, mutta toisaalta taas tekijät eivät kauheasti kuluta aikaa jedien, sithien tai Voiman kaltaisten tahojen ja entiteettien esittelemiseen.

Star Wars: Knights of the Old RepublicStar Wars: Knights of the Old Republic

Sekalaisen seurakunnan muodostava sankarijoukko edustaa kiinnostavasti Star Wars -maailmojen eri tyyppejä unohtamatta sitä, miten mainioita ja kiinnostavia persoonia nämä sattumanvaraisesti seikkailuun solahtavat sankarit ovat. Oman avaruusaluksen kanssa sankariteosta toiseen liikkuva hahmokavalkadi tuo mieleen Biowaren vuosina 2007-2012 julkaisemat Mass Effect -pelit, joissa avaruudessa sukkuloidaan Shepardin tähtireen kyydissä. KOTOR-ääninäyttelijät hoitavat leiviskänsä mainiosti, mutta 2000-luvun alkupuolen tietokoneroolipelimäiset välinäytökset, joissa kuva on rajautunut ruudusta yhteensä kolmasosan haukkaavien reunojen ahdistamaksi kaistaleeksi, ovat aika kiusallisen näköistä katseltavaa television puolella. Switchin omalla ruudulla meininki taas näyttää huomattavasti paremmalta, kun pienempi ruutu ei levittele karun grafiikan terävimpiä kulmia pelaajan silmille. Aiemmin mobiiliversiona toimivuutensa osoittanut peli pyörii Switchillä varsin tasaisesti ja vikkelästi käytännössä olemattomien latausaikojensa turvin, kuten melkein parikymppisen julkaisun voisikin olettaa pelittävän nykykonsolilla. Vapaan tallennuksen ja nopeiden lataamisten myötä Knights of the Old Republic sopii kannettavassa muodossa koettavaksi roolipelielämykseksi, ja lyhyemmissä erissä koettuna pelin ongelmallisemmatkaan piirteet eivät rupea rasittamaan liiaksi.

Biowaren peleille ominaisesti hahmon luominen ei ole mikään pikkujuttu, ja Knights of the Old Republic iskee kovat valikkosulkeiset pöytään heti seikkailun alkumetreillä, kun pelaaja pääsee viskelemään kokemuspisteitä juuri luomalleen hahmolle. Onneksi peli tarjoaa selkeyttämistä siihen, että homman voi käynnistää suhteellisen vauhdikkaasti; peli suosittelee tietynlaisia kykypistejakaumia pelaajan tekemän hahmoluokkavalinnan mukaan niin, että hahmon kyvykkyys painottuu joko taistelu-, hakkerointi- tai neuvottelutaitojen puolelle. Taisteluihin on taas mahdollista ottaa mukaan sädeaseita, kranaatteja ja omituisia miekkamaisia lähitaisteluaseita, jotka ilmeisesti liittyvät pelin kuvaamaan aikaiseen aikakauteen Star Wars -universumissa. Niin ja jedikykyjään herättelevä sankarihahmo saa tietysti valosapelin käyttöönsä. Nopeasti karttuvien kokemustasojen myötä hahmonkehitys pääsee aika äkkiä vauhtiin, mutta nopeasti pelivalikoissa selitetyt kehityskuviot menevät monella nykypelaajalla varmasti yli hilseen aika nopeasti. Onneksi netti on pullollaan apuja ja neuvoja ohjeistusten aikana pilkkineille tai informaatioähkystä hämmentyneille pelaajille.

Tämä on mainos:

Samanlainen nopea sekavuus vaivaa myös taisteluita, joiden tosiaikaisuus - mutta valikoista räpellettävät komennot - tuovat mieleen vuonna 2006 ilmestyneen Final Fantasy XII -roolipelin. Kyseinen japanilainen rooliseikkailu piti homman hallinnassa huomattavasti runsaammalla infografiikan määrällä, kun taas Knights of the Old Republicin matsit ovat nopeasti ohi ilman pelaajan panosta tai että tämä olisi edes tajunnut, mitä äsken tapahtui. Switchin ohjainten olkanapeilla tapahtuvat taistelun aloittaminen sekä pysäyttäminen viholliseen lukittautumista unohtamatta onnistuvat hyvin, mutta nopeasti käynnistyvät tulitaistelut saa loppumaan varsin hövelin vaikeustason ansiosta vikkelästi. Kranaattien ja hienojen tulituskomentojen kaltaisten erikoisliikkeiden turvin viholliset saa hengiltä varsin nopeasti. Voimiaan kartuttavan jedi-intoilijan sankarijoukon edessä nopeasti lyyhistyvät vihut sopivat tietysti tähtiensotamaiseen sankarikertomusmaiseen tuoksinaan, mutta taistelut tuntuvat pikaisilta mutta pakkopullamaisilta osuuksilta muuten niin kiinnostavassa pelissä.

Star Wars: Knights of the Old Republicin uusintajulkaisu on ristiriitainen kokonaisuus: pelaaja kyllä oivaltaa, miksi peli on aikoinaan tehnyt kauppansa roolipelaajien keskuudessa, mutta vuoden 2003 tuuttaaminen markkinoille ilman merkittäviä yllätyksiä ei varsinaisesti nostata valomiekkoja kunniatervehdykseen. Toisaalta reilun kympin kustantava klassikkopeli on varsin edullinen tapa tutustua Switchillä tähän avaruuseepokseen, ja meiningistä innostuva varmasti kiinnostuu myös tulevasta remake-laitoksesta, jota alkuperäisasussa oleva KOTOR petaa näin oivallisesti nykypelaajille. Kaiken kaikkiaan tutulta ja turvalliselta Star Wars -elämykseltä kuulostava sekä varsin vahvoilla roolipelielementeillä höystetty teos helpottanee roolipelaajien joulunodotusta Shin Megami Tensei V -uutukaisen ohella.

Star Wars: Knights of the Old RepublicStar Wars: Knights of the Old Republic
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kiinnostava ja monitasoinen tarina, vikkelät latausajat, pelaamisen ja tekemisen määrä
-
Ei varsinaisesti uutta sisältöä alkuteokseen nähden, sekavat taistelut ja muut 2000-luvun alkupuolen pelisuunnittelulliset ja audiovisuaaliset outoudet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • Kopio
    42 tuntia kulutin kotorin parissa ja olisin pelannut heti toisen samanlaisen pätkän lisää. Näin vanhaksi peliksi (2003) Kotor on ollut kyllä... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä