Suomi
Gamereactor
arviot
Starblood Arena

Starblood Arena

Vauhdikasta virtuaaliareenamättöä pahoinvoinnin kustannuksella

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

VR-pelien hiljalleen saadessa jalansijaa markkinoilta alkaa uudelle laitteelle luonnollisesti ilmaantua myös moninpelikisailua ja puheita e-urheilusta. PSVR:n Rigs ja Battlezone ovat edustaneet tyylilajin suurimpia tapauksia tähän asti. Nyt kuitenkin täysin puskista ilmestynyt pienempi pulju WhiteMoon Dreams haastaa kilpailijat napakalla uutukaisellaan nimeltä StarBlood Arena.

Pelin tavoite on yksinkertaisesti kerätä pisteitä tuhoamalla vastustajia ja selvitä voittajaksi isoimmalla pistemäärällä. Pelit ovat joko aika- tai tapporajoitteisia, joten kuollessa peli vetäisee pelaajan takaisin taistoon muutamassa sekunnissa. Muihin tyylilajin edustajiin nähden StarBlood Arena poistaa liikkumisesta painovoiman lisäksi viimeisenkin rajoitteen lisäämällä vapaan Z-akselin mukaan menoon. Pelissä siis lennetään isoin tussarein varustetuilla pienillä avaruusaluksilla täysin vapaasti jokaiseen mahdolliseen ilmansuuntaan, miten päin vain pelaaja haluaa.

Jo pelkästään rajoittamattoman liikkumisen hallinnassa riittää tekemistä, mutta tämä "painovoimaton Quake" ei jätä asiaa siihen. Alukseen saa hetkellistä lisävauhtia turbosta tai pyörimään ympyrää jokaisen akselinsa ympäri. Perinteisen tykin lisäksi jokaisesta aluksesta löytyy niin miinoja, ohjuksia kuin erikoisaseitakin. Pelin ohjeistuksessa kaiken läpikäyminen sai aikaan verisuonen pullistuman päässä, ja iso osa ominaisuuksista oli jo unohtunut takaisin valikkoon palatessa. Aluksen hallinta vaatii siis aikamoista sorminäppäryyttä ja hyvää muistia nopeilla reaktioilla yhdistettynä. Mutta niin kuin kaikessa muussakin, harjoitus tekee mestarin.

Kentät, joissa todella nopeatempoiset taistelut käydään, ovat yleisrakenteeltaan varsin samankaltaisia keskenään. Peli on niputtanut maksimissaan kahdeksan yhtäaikaisesti toisiaan vastaan taistelevaa pelaajaa varsin pieneen tilaan, jolloin tylsiä hetkiä ei pääse tulemaan. Itseasiassa kuolema korjasi aika tiuhaan tahtiin ja peli palkitseekin pelaajan, jos hän onnistuu saamaan kolme tappoa ennen omaa kaatumistaan. 360-asteista liikkumista hyödynnetään tekemällä tasoihin useita kerroksia ja ahtaita putkistoja pienetkin avaruusalukset huomioon ottaen. Kentästä ja pelimuodosta riippuen pelaajia voi olla vastassa joko haitallisia tai hyödyllisiä yllätyksiä kuten miinakenttiä, tykkitorneja tai korjaavia droideja. Kenttäsuunniteluun on selvästi panostettu, sillä liikkuminen ja sotiminen tuntuvat dynaamiselta ja ennen kaikkea luonnolliselta.

Pelimuotoja on muutamia, ja ne muodostuvat pitkälti tutuista moninpelien käyttämistä haasteista. Klassiset Deathmatch ja tiimi-Deathmatch saavat rinnalleen erilaisin kenttäkohtaisten haastein lisätyt Carnage-muodot. Näiden lisäksi mukana on pallon kanssa pelaamista, bottisotaa, suojelutehtäviä ja niin edelleen. Tekijät selvästi ovat moninpelien ystäviä pyrkien yhdistämään kaikista hauskimmat ja hyväksi todetut pelimoodit omaan tuotteeseensa. Pelaamaan pääsee niin tietokoneita vastaan yksin kuin kaverin kanssa samalla puolella, tai sitten netissä kaikkia vastaan.

Tämä on mainos:

Samoin kuin kenttäsuunnittelun kanssa, on StarBlood Arenan graafinen ilme myös todella huoliteltua. Peli näyttää todella kivalta, ja korkean ruudunpäivitystason ansiosta aluksella liikkuminen on miellyttävää. Letkeä sarjakuvallinen ulkoasu luo rentoa tunnelmaa löytäen oikean tasapainon uhoavien olioiden ja vitsien heiton välistä. Hahmot ovat mieleenpainuvan omaperäisiä ja hauska läpänheitto sopii pelin asenteeseen. Yleistä hyvää tunnelmaa vievät alaspäin ainoastaan pitkät latausajat ja lukuisat eri säätöruudut ennen varsinaiseen peliin pääsyä. Myös matsien aikana kuultava geneerinen rymistelyrokki ja asennevammapunkki välillä jopa ärsyttävät.

Pelin kohtuullisen yksinkertaisen rungon ympärille on rakennettu paljon puuhasteltavaa ja kerättävää. Pelaaja voi valita yhdeksästä eri hahmosta. Jokaiselle hahmoista on omat alukset, jotka käyttäytyvät omalla tavallaan ja sisältävät omat erikoisominaisuutensa. Tämän lisäksi pelissä kerättävällä valuutalla voi tehostaa aluksia uusilla päivityksillä. Näiden ohella hahmolle voi hommata uutta vaatetusta, ja alusta voi koristella erilaisilla härpäkkeillä tai värjätä haluamillaan väreillä. Jopa ohjaamoa voi koristella mieluisilla leluilla. Roinan määrä on huikea tuoden mukavasti lisää pirteyttä jo muutenkin rennon railakkaaseen menoon.

Tekijät ovat pyrkineet minimoimaan VR-pahoinvointia lisäämällä aluksen tyylikkään ohjaamon näkökenttään, joka ankkuroi pelaajaa tilanteeseen. Myös aikaisemmin mainittu korkean ruudunpäivitystason ja tasaisen värityksen käyttö helpottaa. Näistäkin huolimatta pelin vauhti on sen verran hurja, ja mahdollisuudet lentää jokaiseen ilmansuuntaan pyörien valtoimenaan pakottivat itseni ponnistelemaan: edes yhden 5 minuutin matsin loppuun selviäminen on saavutus. Jo pelkkä lyhyehkö opastusosuus sai vatsan solmuun ja kädet hapuilemaan ämpäriä.

StarBlood Arena on erittäin huoliteltu moninpelitapaus, joka rikastuttaa VR-maailmaa positiivisesti. Peli, joka ei ota itseään liian vakavasti, tarjoaa hauskoja haasteita ja hurjaa menoa niin yksin kuin verkossa pelattaessa. Ja vaikka pientä tarinanpoikasta hahmoilta löytyykin, näin hyvin huolitellusta kokonaisuudesta olisin toivonut myös kunnon tarinamuotoa. Niin sanotusta areenamätöstä kiinnostuneille tässä on peli, johon kannattaa tutustua. Muistakaa vain pitää sitä pahoinvointiämpäriä lähettyvillä.

Tämä on mainos:
Starblood ArenaStarblood ArenaStarblood Arena
Starblood ArenaStarblood Arena
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Omaperäinen huoliteltu grafiikka, hiottu pelattavuus, reipas meno, paljon sälää
-
Huonot pelimusat, pitkät lataukset, välttämätön pahoinvointi, aika vaikea, yksinpelitarinan puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä