Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
Story of Seasons: Pioneers of Olive Town

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town

Teknisesti Switch pystyy parempaan kuin tämä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Perinteikkäälle Harvest Moon -maatilanhoitosarjalle kävi jossain vaiheessa niin, että tekijät siirtyivät kehittämään Story of Seasons -pelejä, mutta nimi Harvest Moon jäi edelliselle julkaisijalle. Nyt on aika arvioida Story of Seasons: Pioneers of Olive Town. Luvassa on hyvinkin pitkäksi ajaksi varsin itseään toistavaa pelaamista, ja teknisesti Nintendo Switch pystyy paljon parempaankin. Toisaalta pelissä on myös omanlaisensa vetoavuus jatkuvasti läsnä.

Story of Seasons: Pioneers of Olive TownStory of Seasons: Pioneers of Olive TownStory of Seasons: Pioneers of Olive Town

Nuori ja innokas pelaaja perii isoisänsä tilan Olive Townin läheisyydestä. Itse maatila on päässyt pahasti rappiolle, eikä jäljellä ole oikeastaan juuri muuta kuin itse maa-alue, ja joitakin hökkeleitä menneestä muistuttamassa. Pelaajan on siis käärittävä hihat ylös, ja päivä kerrallaan ryhdyttävä nostamaan maatilaa uudelleen entiseen loistoonsa. Halutessaan voi myös luoda ihmissuhteita kaupungin asukkaisiin, ja onpa mukana taianomaisia metsän henkiä ja muuta sen sellaista.

Tämä on mainos:

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town muistuttaa Nintendon Animal Crossingia siinä, ettei mitään varsinaisesti pakoteta tekemään. Toki pelaajaa rohkaistaan raivaamaan maa-alue käyttöön, kokeilemaan erilaisia viljelyskasveja, hankkimaan tuotantoeläimiä ja lopuksi muokkaamaan maidosta, kananmunista ja viljelyskasveista jalostettuja tuotteita myyntiin (kuten juustoa, jogurttia, kaakaojauhetta, hunajaa ja niin edelleen). Säännöllisesti kaupungista saapuu joku pelaajaa jututtamaan ja kertoo, että muutaman päivän kuluttua on sellainen ja sellainen festivaali tulossa. Käytännössä kysymys on aikaan sidotuista minipeleistä.

Tällaiset maatilanhoitosimulaattorit vaativat tietynlaisen ihmisen, sillä alussa pelaaminen on aina kaikkein yksitoikkoisinta ja yksipuolisinta. Ajan kanssa saa sitten rakennetuksi kaikenlaisia rakennuksia, paranneltua omia työkaluja, hankittua useampia eläimiä navettaan ja niin edelleen. Ja toki ajan kanssa päivittäiset tulot kasvavat, jolloin sitä omaa tilaa pääsee edelleen kehittämään ja muokkaamaan. Jonkinlaiseen loppuun pääsee 25-30 tunnissa, mutta jos kaiken haluaa tehdä, voi vaaditun tuntimäärän huoletta moninkertaistaa.

Story of Seasons: Pioneers of Olive TownStory of Seasons: Pioneers of Olive Town

Pelaaminen jakautuu vuodenaikoihin, ja vuodenajat jakautuvat edelleen päiviin. Vuodenaikoja on tietenkin ne perinteiset neljä, ja jokainen tuo mukanaan omat viljelyskasvinsa, värimaailmansa ja taustalla soivan musiikkinsa. Toki myös kaupungissa vietetään erilaisia juhlia vuodenajasta riippuen. Yksi päivä kestää noin 20-25 minuuttia, ja sen aikana ehtii tekemään varsin monenlaista. Nopeasti pelaaja oppii, että koneet kannattaa pitää käynnissä jatkuvasti jalostettujen raaka-aineiden kerryttämiseksi mahdollisimman tehokkaasti. Esimerkiksi puutavaraa lankuiksi ja kerättyä savea tiiliksi muokkaavat koneet on ehdottoman järkevää pitää työn touhussa kaiken aikaa. Päivittäisiä rutiineja tehdessä on helppoa unohtaa, ettei peli varsinaisesti pakota tekemään yhtään mitään.

Tämä on mainos:

Pelatessa on ajateltava omia tavoitteitaan pitkällä tähtäimellä. Jos esimerkiksi haluaa rakentaa päärakennuksen isommaksi, täytyy sitä varten kaataa tietynlaista metsää puutavaran hankkimiseksi, ja kerätä kaivoksista tietynlaisia malmeja. Tämän jälkeen on rakennettava vaaditut koneet, joilla puutavara muokataan lankuiksi, ja malmi metalliharkoiksi. Ja tietysti näiden koneiden rakentamiseen vaaditaan omat raaka-aineensa. Näin ollen ensimmäiset 5-10 tuntia saattavat tuntua turhauttavilta, koska melkein ainoa ulospäin näkyvä edistys on se, että varastoon kertyy hiljakseen erilaisia raaka-aineita. Kun sitten lopulta jonkin kriittisen rajan yli pääsee, alkaa oma maatila saada muotoaan hyvinkin nopeasti. Story of Seasons: Pioneers of Olive Town siis palkitsee pitkäjännitteiset pelaajat, mitä on pidettävä hyvänä ominaisuutena.

Hidasta alkua pystyy vauhdittamaan valitsemalla heti alussa hieman helpomman Seedling Moden sen perinteisemmän Normal Moden sijasta. Lisäksi ajan kanssa pelaajalle paljastuu useitakin keinoja ostaa tai muuten hankkia erityisesti juuri sillä hetkellä tarvittavaa raaka-ainetta, jota ilman menossa oleva projekti seisoisi pitkän aikaa. En halua tässä yhteydessä ryhtyä näitä erilaisia keinoja luettelemaan, koska niiden keksiminen on selvästi yksi pelin merkittävä osa-alue.

Story of Seasons: Pioneers of Olive TownStory of Seasons: Pioneers of Olive TownStory of Seasons: Pioneers of Olive Town

Kuten jo ehkä on käynyt selväksi, Story of Seasons: Pioneers of Olive Town onnistuu koukuttamaan pelaajan hoitamaan maatilaansa monipuolisesti, ja hiljakseen työn tulokset alkavat näkyä. Ja tästä päästäänkin pelin ehkä kehnoimpaan osa-alueeseen eli grafiikkaan ja tekniseen suoriutumiseen. Ulkoisesti Story of Seasons: Pioneers of Olive Town näyttää suorastaan mobiilipeliltä. Missään ei ole erityisemmin yksityiskohtia. On silti myönnettävä, että kaikki symbolit ja kuvakkeet ovat kaikesta huolimatta selvästi toisistaan erotettavissa. Värejä käytetään rohkeasti, ja vuodenajan mukaan muuttuva värimaailma on hyvä idea. Siitä huolimatta Nintendo Switch pystyy parempaan grafiikkaan kuin tämä. Ulkoasun yksinkertaisuudesta huolimatta latausajat ovat häiritsevän pitkät, ja maatilan monipuolistuessa ruudunpäivitys alkaa kasvavassa määrin tökkiä. Näin ollen pelaaja voi varautua siihen, että pelin edistyessä tekniset ongelmat kasvavat hiljakseen suuremmiksi ja suuremmiksi. Graafinen vaatimattomuus ja ruudunpäivityksen lisääntyvä tökkiminen eivät tuhoa peli-iloa, mutta kuitenkin laskevat sitä merkittävästi.

Ohjaus ja pelin yleinen käytettävyys ovat pääasiassa hyvin tehtyjä, mutta kaksi asiaa erottuvat joukosta huonolla tavalla. Pelin maa-alue on jaettu neliömäisiin alueisiin, ja jos haluaa poimia maasta juuri tietyn kasvin, tai iskeä nuijalla aivan tiettyä kiveä, on hyvin helppoa kävellä kohteestaan ohi, tai huiskia nuijalla ilmaa. Ajan kanssa oppii oman pelihahmonsa asemoimaan paremmin, mutta vielä 30 pelitunninkin jälkeen huomaa säännöllisesti nuijivansa ilmaa. Se toinen huono ominaisuus on, että tekstilaatikot on mahdollista laittaa rullaamaan automaattisesti eteenpäin erillisen A-napin säännöllisen naputtelun sijasta, mutta tämä automaattinen edistyminen on kytkettävä joka ainoa kerta päälle uudelleen. Ei siis ole sellaista asetusta, jonka päälle kytkemisen jälkeen tekstilaatikot rullaisivat aina automaattisesti eteenpäin. Valituksen aihe on pieni, mutta tuntien karttuessa tällainen alkaa enemmän ja enemmän ärsyttää. Oikeaa ääninäyttelyä ei ole lainkaan satunnaisia murahduksia ja älähdyksiä lukuun ottamatta. Suomeksi tehtyä tekstitystä ei myöskään ole, vaikka tällaiseen peliin se olisi sopinut oikein hyvin.

Story of Seasons: Pioneers of Olive TownStory of Seasons: Pioneers of Olive TownStory of Seasons: Pioneers of Olive Town

Mukana näyttäisi olevan myös jonkinlaisia verkko-ominaisuuksia, mutta niitä en päässyt arvioprosessin aikana kokeilemaan. Joka tapauksessa on selvää, että Story of Seasons: Pioneers of Olive Town on ennen kaikkea yksinpeli.

Oman pelitilanteen tallentaminen onnistuu luolastoja lukuun ottamatta missä tahansa ja koska tahansa, joten pelaaminen onnistuu myös lyhyissä pätkissä. Ja hyvä onkin, sillä päivittäisten perustoimintojen tekeminen saattaa muuttua tylsäksi pitkissä pelisessioissa. Ulkoasun vaatimattomuus, pitkät latausajat ja ruudunpäivityksen lisääntyvä tökkiminen laskevat peli-iloa selvästi, mutta siitä huolimatta mukana on aivan omanlaistaan tenhoa. Siksi Story of Seasons: Pioneers of Olive Town kannattaa tilaisuuden tullen testata. Ehkä viimeistään sitten, kun peli on alennuksessa Nintendon eShopissa.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mitään ei ole pakko tehdä, runsaasti erilaista tekemistä, melkein kaikki päivittyy ajan kuluessa, eri vuodenajat tuovat mukanaan omat tehtävänsä, teemansa ja viljelyskasvinsa
-
Ulkoasun vaatimattomuus syö peli-iloa, liian pitkät latausajat, ruudunpäivitys tökkii aivan liikaa, pelaamisen kiinnostavaksi muuttuminen kestää liian kauan
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä