Suomi
Gamereactor
arviot
Styx: Shards of Darkness

Styx: Shards of Darkness

Pimeyden pirstaleita

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Of Orcs and Men -pelissä debyyttinsä tehnyt ja sittemmin oman pelisarjan itselleen kahminut Styx-örkki on täällä jälleen. Varkaaksi ryhtynyt antisankari onnistuu uudessa Styx: Shards of Darknessissa survaisemaan terävän nenänsä turhankin sakeaan soppaan - lupaavana ryöstöreissuna alkanut keikka johtaa tilanteeseen, jossa Styx on fantasiamaailman eri rotujen välisen sodan polttopisteessä.

Kaikkiaan viidestä eri tehtävästä rakentuvan Styx: Shards of Darknessin monimutkaiselta vaikuttava tarina on varsin perinteistä fantasiahuttua. Cyanide Studiosilla on selvästi yritetty täyttää tarinan sudenkuoppia tekemällä Styxistä sarjakuvasankari Deadpoolia muistuttava, neljännen seinän hajottamisesta innostunut sanavalmis kovanaama.

Kovin katu-uskottavaksi meininki ei pääse kuitenkaan kehittymään, sillä Styxin pelaajalle kohdistamat kettuilut game over -ruudussa alkavat nopeasti toistamaan itseään. Tehtävien aikana hahmon rajumpaa puolta pääsee harjoittamaan kaatamalla syövyttävää happoa vihollisten ruumiiden päälle ja suorittamalla pelin ikärajan huomioon ottaen varsin verisiä, kaikkea muuta kuin vaivihkaisia tappoja. Shards of Darknessin tavoittelema muka-cool överiys tuntuu niin tarkkaan laskelmoidulta, että se muuttuu tylsäksi alta aikayksikön.

Styxin seikkailun puitteet ovat kuitenkin kulissien kannalta enemmänkin kuin kohdallaan. Pelin kentät ovat laajoja, miltei dishonoredmaisessa mittakaavassaan vaikuttavia ja monipuolisia alueita, joista löytyy varsinaisen päätehtävän ohella lisätekemistä ja vaihtoehtoisia etenemisreittejä vaikka muille jakaa. Shards of Darknessin ympäristöt tukevat hienosti erilaisia etenemistapoja, vaikka mitään varsinaisesti uutta ei olekaan tarjolla - nykyaikaisten hiiviskelypelien tapaan Styxinä pääsee kurkkimaan ovien avaimenrei'istä, sammuttelemaan valonlähteitä viskomalla hiekkaa soihtuihin ja piileskelemään kätevästi sijoitetuissa tynnyreissä ja arkuissa sekä pöytien alla, jolloin pelin kuvakulma vaihtuu ensimmäiseen persoonaan. Mukana on myös trendikäs röntgenkatsetta muistuttava ominaisuus, jonka avulla Styx näkee huoneissa palloilevat vartijat ja pöllimisen arvoiset esineet värein korostettuina.

Tämä on mainos:
Styx: Shards of DarknessStyx: Shards of DarknessStyx: Shards of Darkness

Shards of Darknessin audiovisuaalinen ilme ansaitsee kehuja. Upeat valoefektit säväyttävät kenttien vuorokauden ajasta riippumatta, ja taustalla soiva kiihkeä viulumusiikki on omiaan nostattamaan pulssia vartijoita pakoillessa. Pimeimmissä kohdissa maailma ja varsinkin pelin hahmomallit muuttuvat tosin vähän kulahtaneen näköisiksi.

Hiiviskelypelissä hahmon liikuttamisen tulisi olla Styxin hallitsemista huomattavasti toimivampaa. Erityisesti örkin hyppyyttäminen on tehty todella kummallisesti - muuten hidas ja kömpelö Styx pystyy loikkaamaan huomattavan korkealle, ja hahmoa ei voi juuri hallita ilmalennon aikana. Esimerkiksi rakennusten sisäkattojen parruilla tasapainoileva Styx tekee turhan usein pieneksi hypähdykseksi tarkoitetun surmanloikan suoraan alapuolella pasteeraavien vartijoiden syliin, eikä kömpelö ja hidas taistelija pärjää edes yhtä rivivihollista vastaan.

Styxiä liikuttaessa on myös todella ärsyttävää, että jokaisen vähänkin erikoisemman toiminnon päätteeksi hahmo nuupahtaa hiipimiseen soveltuvaan - mutta liikkumisen kannalta hitaaseen - kyyryasentoon, josta tätä saa olla palauttamassa juoksuvalmiuteen jatkuvasti. Toisaalta liikkumisen ongelmia kompensoi pelin yleinen armollisuus - vapaan tallennuksen ohella Shards of Darkness pitää pelaajan etenemisestä omaa kirjaa, eikä hengen heittämisen jälkeen tarvitse jatkaa peliä kovinkaan kaukaa äskeisestä kuolinpaikasta.

Tämä on mainos:

Styx: Shards of Darkness on toimiva mutta hengettömäksi jäävä hiiviskelyseikkailu, jonka vetovoimaa auttamatta heikentää uusien ja omien ideoiden puute. Fantasiasatiirista innostuneille ja Styxin edesottamuksia ennenkin seuranneille Cyanide Studiosin hengentuote maistuu takuuvarmasti, mutta muiden kannattaa lähestyä tätä keitosta vähän suuremmalla varauksella.

Styx: Shards of DarknessStyx: Shards of DarknessStyx: Shards of Darkness
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Laajat ja mielenkiintoisesti suunnitellut ympäristöt, upeat tehosteet, hienosti svengaavat musiikit
-
Kliseinen ja tylsä tarina, laskelmoitu ja kaikkea muuta kuin luonteva huumori, kankea liikkuminen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä