Suomi
Gamereactor
arviot
Super Mario Galaxy

Super Mario Galaxy

Super Mario 64:n todellinen seuraaja on vihdoin täällä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Keväällä 1997 eksyin paikalliseen elektroniikkaliikkeeseen. Esillä oli peli, joka muutti pelaamisen täysin. Sinä kesänä käytin lukuisia päiviä ihastellen liikkeessä uskomattomia 3d-grafiikoita ja analogista ohjausta. Peli oli Super Mario 64, monen mielestä maailman paras videopeli.

Super Mario Galaxya on vaikea olla vertaamatta Super Mario 64:ään. Galaxy ei missään nimessä ole yhtä mullistava, tuskin mikään peli enää ikinä on. Se on kuitenkin kuin huippuunsa kehitetty, uuden sukupolven versio Super Mario 64:stä. Epäilemättä tämä on se peli, joka syntyi vuoden 2000 Spaceworld-messuilla esitellystä Super Mario 128 -tekniikkademosta. Super Mario Galaxy on pitkään odotettu todellinen jatko-osa maailman parhaalle tasoloikalle. Gamecuben Super Mario Sunshine vaikutti FLUDD-vesiruiskuineen väkisinväännetyltä. Sen piilotasot, joissa Mario hyppi ilman apuvälineitä, olivat kuitenkin haastavuudessaan uskomattoman hyvin suunniteltuja.

Super Mario Bros. 3:ssa esitellyt Marion erilaiset puvut tekevät paluun Super Mario Galaxyssa. Mehiläis-Mario voi lentää lyhyen matkaa ja tarttua hunajaan, haamu-Mario puolestaan voi liikkua kalterien läpi. Tuli-Mario ampuu tulipalloja, jää-Mario pystyy luistelemaan veden pinnalla ja vieteri-Mario pystyy hyppäämään korkealle. Useassa tasossa eri pukujen erityisominaisuuksia pitää käyttää hyväkseen joko erikseen tai yhdessä. Valitettavasti pukuja ei voi säilöä Super Mario Bros. 3:n tapaan, vaan pukujen paikat pitää löytää joka tasosta erikseen. Pukuja ei myöskään ole sellaisissa tasoissa, joissa niitä ei tarvita, joten esimerkiksi tuli-Mariolla ei pääse paukuttelemaan joka maailmassa. Tuli- ja jääpuvut ovat myös aikarajoitettuja, ja usein puvun saatuaan pitää kiirehtiä käyttämään erikoiskykyä oikeassa paikassa.

Super Mario Galaxyn pelimaailma on jaettu, kuten nimikin kertoo, galakseihin. Pelin keskusmaailma on jaettu observatorioihin, joiden kautta erilaisiin galakseihin lennetään. Keskusmaailma on paljon pienempi kuin Super Mario 64:ssä tai edes Sunshinessa. Tämä tarkoittaa sitä, että eri maailmojen välillä on helppo liikkua. Toisaalta Super Mario Galaxyn perusympäristö ei ole lainkaan niin kiehtova kuin prinsessa Peachin linna oli aikoinaan. Pelissä on mukana niin isoja kuin pieniäkin galakseja. Isoissa on vähintään kolme tehtävää, pienissä vain yksi. Tehtävien suorittaminen palkitaan tähdillä, joita keräämällä pääsee uusiin galakseihin. Tehtävät ovat vaihtelevia ja mielenkiintoisia. Perustehtävien lisäksi mukana on perinteistä kolikonetsintää, juoksukilpailuja sekä pomotaisteluja. Jälkimmäiset ovat ehdottomasti pelin parasta antia. Vaikka homma hoituukin tutun kaavan mukaan (käytä pomon heikkoutta hyväksesi), taistelut ovat vaihtelevia ja vauhdikkaita.

Tämä on mainos:

Mario-pelit ovat aina olleet ohjattavuuden uranuurtajia. Super Mario Galaxy ei tuota pettymystä tällä saralla. Ajoittain kamera voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa, etenkin Marion juostessa pienimpien taivaankappaleiden alapinnoilla pää alaspäin. Ohjauksessa on kuitenkin logiikka, jonka sisäistettyään punapukuista putkimiestä voi käskyttää tarkasti ja vaivattomasti. Marion liikearsenaali on lähes sama kuin Super Mario 64:n aikaan, ainoastaan juoksusta sukeltaminen on jätetty pois. Wiin osoitinominaisuutta käytetään hyödyksi hyvin. Ruudulla olevan tähtikursorin avulla pelaaja voi kerätä tähdenpalasia, joilla voi ampua vihollisia B-liipaisimen avulla. Kokonaisuutena Marion ohjaaminen tuntuu luonnolliselta.

Wii-pelejä on kritisoitu graafisen loiston puuttumisesta. Super Mario Galaxy korjaa tilanteen kertaheitolla. Etenkin laavaefektit ovat uskomattoman kauniita. Viholliset ovat sekoitus vanhaa ja uutta, ja perinteisetkin Mario-viholliset on päivitetty tyylikkäästi. Ajoittain, esimerkiksi tähden saamisen jälkeen näytettävässä animaatiossa, hahmot loistavat ehkä korostetun kirkkaasti, mutta yleisesti ottaen pelin graafinen ulkoasu on johdonmukainen ja viimeistelty. On todella piristävää nähdä tässäkin sukupolvessa rohkeaa värinkäyttöä puhkikulutettujen harmaan sävyjen sijaan.

Pelin äänimaailma on niin ikään huikea. Nintendo on viimein ymmärtänyt, että orkesterin soittama musiikki kuulostaa paljon vaikuttavammalta kuin parhaatkin midi-äänet, ja Galaxyn sävellystyö on vailla vertaa. Muutamaan otteeseen laskin ohjaimet käsistäni ja kuuntelin hetken pelin melodioita. Jos pelin soundtrack julkaistaan joskus levyllä, sitä voi vilpittömästi suositella kaikille musiikin ystäville. Kolikon kääntöpuolena ääninäyttely on edelleen valitettavan suppeaa, ja vain muutama lausahdus on nauhoitettu. Ei sillä, että Mario-pelit olisivat jotenkin juonellisesti ainutlaatuisia.

Mietin useampaan otteeseen, miten Nintendo perustelee Super Mario Galaxyn tapahtumat. Putkimies loikkii planeetalta toiselle taistellen sattumanvaraisen oloisesti sijoiteltuja vihollisia vastaan ja kerää voimatähtiä pelastaakseen prinsessan ja samalla maailman. Tulin siihen tulokseen, ettei sitä tarvitse perustella. Super Mario Galaxy on perinteinen videopeli. Se ei yritä olla realistinen, ja hyvä niin. Peli saattaa olla kokeneille pelaajille ajoittain turhan helppo, mutta aloittelevat tasohyppelijät saavat varmasti hetkittäin purra hammasta. Pelin pelannee läpi minimitähdillä muutamassa päivässä, mutta kaikkien tähtien kerääminen kestää reilusti pidempään.

Tämä on mainos:

Super Mario Galaxy ei ole täydellinen peli. Se ei ole koko pelialaa mullistava peli. Se on kuitenkin se todellinen Super Mario 64:n seuraaja, jota on odotettu ikuisuus, ja joka jokaisen itseään kunnioittavan pelaajan pitää kokea. Se on perinteinen videopeli päivitettynä nykyajan muotoon. Mutta ennen kaikkea, se on maailman paras tasoloikka.

Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Värikäs grafiikka, musiikki vaihtelevat maailmat, ohjattavuus
-
Ääninäyttely puutteellista, ajoittain turhan helppo
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

 • juhis815
  Vaikka Wiin pelivalikoimaa on kritisoitu kaiken maailman Shovelware -jutuista, niin voin sanoa että yksi peli voikin muodostua aikamoiseksi... 10/10
 • S
  Marion galaktinen seikkailu on täysin sekopäinen, juurilleen uskollinen, vaihtelua sisältävä, sopivan vaikea ja hyvännäköinen peli. Wiin... 10/10
 • Keltainen Rayquaza
  Aivan loistava peli, en jaksa juuri nyt kirjoittaa arvostelua, mutta peli on kaikilta osaalueiltaan loistava, vain ohjaus joissakin tilanteissa on... 10/10
 • Kapteeni Paladin
  Tämä peli on täydellinen. Kaikin puolin. Musiikki on lumoavaa, kontrollit ovat loistavat, grafiikka uskomatonta Wiin kaltaiselle konsolille... Se... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Super Mario GalaxyScore

Super Mario Galaxy

ARVIO. Kirjoittaja Jyri Paavilainen

Super Mario 64:n seuraaja on viimein täällä! Lue Gamereactorin arvio vuoden odotetuimmasta tasohyppelystä! Vaikuttaa siltä, että Mario-fanien joulu tuli hieman etuajassa...Ladataan seuraavaa sisältöä