Suomi
Gamereactor
arviot
Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate

Nimensä mukaisesti ultimaattinen pelikokemus.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nintendon mätkintäpeliä Super Smash Bros. Ultimate on odotettu kuin kuuta nousevaa aina sen julkistuksesta lähtien eli maaliskuusta asti. Peli aikoo yhdistää turpakäräjille kaikki sarjan historian taistelijat ja vielä enemmänkin lisäten mukaan roolipeleistä tuttuja elementtejä. Olen sitä mieltä, että tämä sarjan viides osa on kaikkien aikojen paras Smash-peli.

Vanhojen naamojen lisäksi Ultimatessa on kuusi uutta taistelijaa. He ovat Inkling (Splatoon), Ridley (Metroid), King K. Rool (Donkey Kong), Isabelle (Animal Crossing), Incineroar (Pokemon) ja Simon (Castlevania). Uusiksi on laskettava myös seitsemän uutta echo-muotoa. King K. Rool erottuu joukosta sekä kokonsa että liikevalikoimansa ja hullunkurisen ilmehtimisensä ansiosta.

Suurin osa yksinpelistä Ultimatessa on World of Light, jossa on roolipelielementtien ohella lautapelimäinen kartta tutkittavana. Tarinassa pahis Galeem orjuuttaa taistelijat, ja apuun rientää kukas muu kuin pinkki pallo Kirby. On siis aika lähteä vapauttamaan muut taistelijat, ja lopulta saattaa paha Galeem polvilleen.

Pelilaudalla liikkuessa kohdataan uusia spiritejä jokaisessa ruudussa. Näiden kanssa voi sitten taistella ja ansaita orb-palloja ja snack-purtavaa kokemuspisteiden kartuttamiseksi. Orb-palloja käytetään avaamaan kykypuusta uusia parannuksia, kuten kilven voimakkuutta ja break-kykyä. Hyödyn saavat samalla kaikki pelattavat hahmot. Pelatessa kartalla avautuu muutakin aktiviteettia, kuten luolia ja dojoja. Näihin voi lähettää omia spiritejään etsimään tavaraa ja saamaan hyvinkin tarpeellista treeniä. Pelilauta on rakenteeltaan avoin, joten seinän noustessa pystyyn voi aina koettaa jotain muuta reittiä, ja tehdä sitä kuuluisaa "grindausta".

Tämä on mainos:

Spiritit ovat keskeisessä osassa World of Lightissa, ja ne tarjoavat uudenlaisen syvyyden pelaamiseen, sillä jokaisella on omat kykynsä ja tilastoja muuttavat ominaisuutensa. Mukana on kaikkiaan 1297 erilaista spiritiä, ja mukana on sellaisiakin hahmoja, jotka muuten eivät olisi päässeet mukaan (kuten Shovel Knight ja F-Zero). Spiritejä on kahta tyyppiä: primary ja support. Primaariset spiritit tuovat lisätehoa hyökkäykseen ja puolustukseen, ja tukispiritit taas nimensä mukaisesti antavat lisäominaisuuksia primaarisille spiriteille. Esimerkiksi Wrinkly Kong antaa mahdollisuuden aloittaa taistelu vain 30% hyökkäysvoimalla, mutta samaan aikaan puolustusvoimaa on selvästi enemmän. Mite puolestaan antaa lisää korkeutta hyppyyn ja yleensäkin ilmassa leijumiseen.

Spiritien avaaminen omaan käyttöön on varsin addiktiivista, ja jokainen uusi kohtaaminen pelilaudalla tuntuu ainutlaatuiselta. Esimerkiksi Pidgey-spiritiä vastaan taisteleminen piti suorittaa kentässä, jossa puhalsi hurja tuuli. Lisäksi oli tapeltava kultaista Squirtlea vastaan, joka oli Pikministä tutun Glint Beetlen riivaama. On huomattava, että spiritit ovat mukana myös moninpelissä, ja omia yhdistelmiä voi tallentaa useita "loadouteiksi", josta ne saa nopeasti käyttöön tilanteen mukaan. Koin kuitenkin ongelmaksi sen, että monilla spiriteillä oli samanlaisia kykyjä, jolloin kokoelma täyttyi nopeasti niin sanotuista duplikaateista.

Super Smash Bros. UltimateSuper Smash Bros. UltimateSuper Smash Bros. UltimateSuper Smash Bros. Ultimate

Spirit board on se hieman kevyempi versio World of Lightista, jossa voi rakentaa oman spirit-kokoelmansa ilman lautapelimäistä maailman tutkimista. Spirit-laudalla on useita ruutuja, joiden spiritit päivittyvät vajaan viiden minuutin välein. Tällöin voi liittyä taisteluun, ja voitto tietysti avaa kyseisen spiritin kokoelmaan. Ihan näin yksinkertaista ei asia ole, sillä lopussa on poimittava spirit kyytiin omalla blasterilla samalla, kun pyöreä kilpi kiertää spiritiä. Onneksi on olemassa esineitä, joilla prosessia voi helpottaa. Näitä ovat esimerkiksi replay-toiminto ja mahdollisuus laittaa koko pelilauta uusiksi oman mielensä mukaan.

Tämä on mainos:

Classic-tila on nimensä mukaisesti paluu perusteisiin. Spiritejä ei ole lainkaan käytössä, ja taistelijat laitetaan suorittamaan kahdeksaa haastetta. Mukana on myös bonus-taso ja matkan päättävä pomotaisto. Jokainen classic mode on tehty valitun taistelijan teeman mukaiseksi. Ajatus on hyvä, mutta jälkipuoliskolla pelimuoto kadottaa puhtinsa, sillä rakenne alkaa pahasti toistaa itseään. On silti sanottava, että pelissä on ehkä kaikkien aikojen parhaat lopputekstit tai oikeastaan se, kuinka ne esitetään.

Paikalliset ja verkossa pelattavat karkelot ovat yhtä kaoottisia kuin aina ennenkin. Taistella voi enimmillään kahdeksan pelaajan kesken, ja luoda omia custom-otteluita asetuksia muokaten. Mukana on tuki Gamecuben ohjaimelle, jonka avulla pääsee fiilistelemään wanhoja hywiä aikoja. Tavallisten tappeluiden ohella mukana on turnaustila, johon voi ottaa osaa 32 pelaajaa. Squad Strikessa vuorotellaan kavereiden kanssa tappeluissa.

Moni asia on säilynyt samana kuin ennenkin, mutta muutokset ovat silti havaittavissa kaikilla osa-alueilla. Aloittaessa tarjolla on vain kahdeksan taistelijaa, ja loput on avattava pelaamalla tarjolla olevia pelimuotoja. Tarkoituksena on varmaankin se, ettei vaihtoehtojen määrä tunnu liialliselta. Samaan aikaan tällainen rajoitus saattaa harmittaa niitä, jotka haluaisivat vain kokeilla eri hahmoja moninpelissä heti alusta alkaen. Tällä kertaa voi onneksi valita ensin kentän, ja vasta sitten taistelijan. Näin on mahdollista tehdä parempi valinta areenan mukaan.

Switchillä pelaaminen tuntuu kuin pelaisi Smashia vuoroin Wii U:lla ja vuoroin 3DS:llä. Kokeilin pelaamista sekä isolla ruudulla että käsikonsolimuodossa, enkä huomannut mitään mainitsemisen arvoista eroa teknisessä suoriutumisessa. Kaoottiset tappelut olivat pieneltä ruudulta aivan yhtä hyvin hahmotettavissa kuin isoltakin ruudulta. Pro Controller on paras valinta vakavaan pelaamiseen, mutta jopa yhdellä joy-conilla pystyy pelaamaan tyydyttävästi.

Super Smash Bros. Ultimate on nimensä mukaisesti se ultimaattinen pelikokemus. Samalla se liittyy Nintendo Switchin niin sanottujen omien suurten pelien kokoelmaan Super Mario Odysseyn ja The Legend of Zelda: Breath of the Wildin rinnalle. Jotkut Ultimaten suunnitteluratkaisut eivät miellytä kaikkia, mutta varsinaisina virheinä niitä ei voi pitää. Super Smash Bros. Ultimate tarjoaa pelaajilleen viihdettä vuosien ajaksi.

Super Smash Bros. UltimateSuper Smash Bros. UltimateSuper Smash Bros. Ultimate
HQ
HQ
HQ
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Mukana kaikki sarjan historian aikana nähdyt hahmot, uusi spirit-järjestelmä, pelattavaa sadoiksi tunneiksi
-
Classic voisi olla parempi, aloittaessa vain kahdeksan taistelijaa valittavana
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä