Suomi
Gamereactor
arviot
Superhot

Superhot VR

Ollapa toimintasankari omassa Matrix-maailmassa!

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

(Superhotin perusversion arvio on luettavissa täältä.)

Kolmisen vuotta sitten Puolasta pölähti maailmalle harrastelijaryhmä mullistavalla idealla FPS-tyylilajiin. Pelintekokilpailun tuotoksena syntyi uudenlainen toimintapeli, jonka keskiössä oli pelimaailman ajan eteneminen hahmon liikkeiden myötä. Superhot Team on työstänyt ideaansa kokonaiseksi peliksi kaikki nämä vuodet ja lopputulos on nyt vihdoin tähtäimessä VR:nä!

Superhot VR:n tarina poukkoilee tietokonemaailman ja pelihahmon mielen sopukoiden välillä hämärtäen rajoja varsin korkealentoisesti. Tietokoneen kautta saatujen ohjeiden mukaisesti korpuilta (3,5 HD) käynnistetään erilaisia ohjelmia. Ohjelmat sisältävät erilaisia tilanteita, joiden tavoite kuitenkin pysyy samana: eliminoi uhka kuolematta itse.

Ensisilmäyksellä Superhot VR vaikuttaisi olevan kuin mikä tahansa ensimmäisen persoonan kuvakulmasta toteutettu räiskintäpeli. Mieli kuitenkin muuttuu silmänräpäyksessä, kun pelaajalle selviää, että päälle hyökkäävät viholliset eivät juuri etene, jos pelaaja ei liiku. Käsien heiluttelu Move-ohjaimilla ja pään pyörittely saavat vastustajat liikkumaan kuin toimintaelokuvien hidastuksissa, kun taas aseella ampuminen tai tavaran heittäminen aiheuttaa hetkellisen pyrähdyksen reaaliaikaiseen nopeuteen. Vastustajan eliminoimiseen riittää osuma nyrkistä, heitetystä tavarasta tai aseesta ammutusta luodista. Peli siis tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kukistaa tilanteessa olevat uhat ja miettiä sopivaa strategiaa ajankäytön kannalta. Pelin tilanteissa ei ole kävelymahdollisuutta vaan jokainen tilanne on voitettavissa paikallaan seisten, sivuille väistellen ja kyykkien.

Tämä on mainos:

Pelin idea on suoraan sanoen nerokas, ja se on parhaimmillaan juurikin VR-tilassa. Luotien väistely ja pahisten niputtelu hidastettuna saa olon tuntumaan kuin yrmyimmälläkin toimintasankarilla. Esimerkiksi voin iskeä vastaan tulevaa hyökkääjää turpaan samalla väistäen kohti ammuttua haulisarjaa. Sieppaan veitsen lyömältäni vastustajalta, heitän sen haulikon laukaisseen kaverin mahaan, otan ilmasta kiinni vastustajalta irronneen haulikon ja läväytän sillä Uzilla uhkaavan viimeisen vastuksen palasiksi keskellä luotisadetta. Olo on kieltämättä aika miehinen tämän jälkeen. Ja kun vastaavia tilanteita riittää muutaman tunnin läpipeluun ajaksi lukuisia, illan päätteeksi olen pelkkää hymyä ja hiestä märät hiukseni ovat oikeutetut.

SuperhotSuperhotSuperhotSuperhot

Superhotin yksinkertaistettu mutta tyylitelty graafinen ilme istuu hyvin yksiin tarinan kanssa. Virtuaalimaailman kasvottomat vihulaiset ovat lasimaisia pikselihahmoja, jotka kilahtavat näyttävästi tuhansiksi paloiksi osuman saadessaan. Tällainen ratkaisu myös pitää tunnelman positiivisempana varsin väkivaltaisen sisällön kanssa. Luonnollinen animointi tekee näistä hyökkääjistä tarpeeksi ihmismäisiä ja menosta uskottavaa. Pelin väritys on myös kivan yksinkertaistettua hyödyntäen selkeästi kolmea pääväriä. Ympäristö on valkean harmaa, viholliset punaisia ja käytettävät työkalut heidän kukistamiseensa mustia. Juurikin valkean ympäristön myötä tulee fiilis siitä kuin olisi peuhaamassa ikiomassa Matrixissa.

Musiikkia ei Superhotissa oikeastaan ole. Ääniefektitkin rajoittuvat vähäeleisiin varoitusääniin tulevista uhkista, laukaistuista aseista sekä muista iskujen äänistä. Tämmöisenään ne kuitenkin pitävät pelaajan keskittyneenä hyvin pelin tapahtumiin ja luovat oikeanlaista tunnelmaa. Hyvänä esimerkkinä toimii aivan senttien päästä ohi viheltävät luodit.

Tämä on mainos:

Kaiken suitsuttamisen jälkeen pitää myös myöntää, ettei Superhot VR ole ongelmaton. Pientä tarkkuusongelmaa oli välillä havaittavissa aseella ammuttaessa tai tavaroita nostaessa. Muutaman kerran jouduin myös resetoimaan sijaintini ja näkymäni, kun hahmoni käsi oli pyörähtänyt ympäri ja keräämäni tussari osoitti itseäni. Pahin ongelma kuitenkin tuli tavaroiden heittelyn vaikeudesta. Kaiken harjoittelun jälkeen en usko, että olisin niin surkea viskomaan pelissä tavaroita. Noin 90 prosenttia heittämistäni tavaroista kuitenkin lensi omille jaloilleni tai jäivät vain leijumaan ilmaan liian vähäisen liike-energian takia. En tiedä onko tämä oikeasti bugi, vai voivatko PSVR-asetukseni olla jotenkin pielessä. Kaikki muu ohjauksessa toimii moitteetta.

Superhot VR on erittäin tervetullut uutuus niin FPS-peleihin kuin VR-maailmaankin. Pienet tekniset ongelmat eivät mahda mitään omaperäisyydelle ja innovatiivisuudelle, joita peli pursuaa miehekkääseen asenteeseen käärittynä. Kun kotisohvalta käsin pääsee omaan Matrixiin, ja olo on kuin kovimmalla toimintasankarilla, asiat ovat hyvin.

SuperhotSuperhotSuperhotSuperhot
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Innovatiivinen & omaperäinen, toimintasankaritunnelma, tyylikäs
-
Pientä epätarkkuutta, tavaran heiton hankaluus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

2
SuperhotScore

Superhot

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Arviossa superkuuma pulmaräiskintä PC:llä.

0
Superhot ilmestyi tänään Xbox Onelle

Superhot ilmestyi tänään Xbox Onelle

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Kehittäjä Superhot on tänään julkaissut nimikkopelinsä Superhotin myös ensimmäiselle konsolille. Pelihän teki jo vaikutuksen helmikuussa PC:llä, mutta tästä päivästä...Ladataan seuraavaa sisältöä