Suomi
Gamereactor
arviot
Synth Riders

Synth Riders

Hävytön kopiointi varjostaa iloista tanssitunnelmaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Synth RidersSynth RidersSynth Riders

Beat Saber on omaperäisyydellään ja laadukkaalla toteutuksellaan jättänyt jälkensä VR-pelien historiaan. Onkin hieman kumma, ettei sen ideaa ole vielä mitenkään mahdottomasti kopioitu. Nyt pieni indietalo Kluge Interactive on ottanut Beat Saberista niin suoria lainauksia omaan peliinsä nimeltä Synth Riders, että se on jo moraalisesti varsin arveluttavaa.

Synth Ridersin idea on oikeastaan täysin sama kuin Beat Saberissa. Nyt kuitenkin miekoilla rytmissä kuutioiden pilkkomisen sijaan Synth Ridersissa pilkotaan palloja. Erillistä etenemismuotoa, missä pelattavat biisit aukeavat onnistuneiden läpäisyjen myötä, ei ole, vaan kaikki rallit ovat valmiiksi valittavina niin soolo- kuin juhlamoodissa. Jos nyt lähdetään teknisiä eroavaisuuksia väkisin kaivamaan Beat Saberiin verrattuna, Synth Ridersissa välillä lyödään molemmilla palloilla yhtä aikaa ja myös seurataan palloilla vastaan tulevia raiteita.

Synth RidersSynth RidersSynth RidersSynth Riders
Tämä on mainos:

Move-ohjaimet muuttuvat pelissä erivärisiksi palloiksi, mikä määrittelee, kummalla kädellä vastaan tulevaa väripalloa pitää lyödä. Mitä paremmin rytmilleen palloa lyö, sitä enemmän pisteitä pelaaja siitä saa. Pisteisiin vaikuttaa myös se, kuinka tarkasti keskelle palloa osuu, ja miten kovalla teholla. Pelin mainosvideoiden mukaan pallojen mätkimisestä rytmissä pitäisi muodostua vähän niin kuin tanssia, mutta itse koin touhun muistuttavan lähinnä virtuaalista rumpujen soittoa. Joka tapauksessa puuha on hauskaa, ja huitoessa tulee kuuma hyvin nopeasti.

Pallot seuraavat Move-ohjainten liikkeitä tarkasti, ja menosta kumpuaa pelaajalle hyvä hallinnan ote. Vastaantulevat pallot on aika hyvin synkronoitu rytmiin, joskin varsinkin vaikeimmilla vaikeustasolla pallomäärän kasvaessa epämääräisiä välilyöntejä esiintyy väkisin. Peli onnistui myös töksäyttämään itsensä lievään epäsynkkaan, mutta tämä ongelma korjaantui uudelleenkäynnistyksellä.

Synth Ridersin asetukset antavat varsin vapaat kädet visuaalisille muutoksille. Pelaaja voi säätää muun muassa nähtyjen efektien määrää, väriasetuksia, liikkuvuutta, taustoja ja jopa joitain lähinnä PC:llä nähtyjä grafiikka-asetuksiakin. Pelilliset säätelyt sisältävät Beat Saberin tavoin esimerkiksi virheistä piittaamatonta peliä, esteiden poistoa ja niin edelleen.

Pelin graafinen ilme on miellyttävän selkeää ja tyyliteltyä. Partikkeliefektit ja scifi-ympäristöt luovat hyvää pohjaa juhlatunnelmalle. Ihan Beat Saberin tasoiseen hienouteen ei Synth Riders kuitenkaan yllä, vaikka jopa valikkojen rakenteet ovat suorat kopiot aisaparipelistä. Ja kyllähän se vain näin on, että lasermiekalla scifi-kuutioiden pilkkominen on huomattavasti siistimpää touhua kuin pelkkä väripallojen heiluttelu ilmassa. Pelin vauhti kuitenkin välittyy sujuvasti virtuaalikakkuloiden läpi, eikä latauksistakaan ole laskemaan juhlahumua Playstation 4 Pro:lla.

Tämä on mainos:
Synth RidersSynth RidersSynth Riders

Äänipuoli on pelissä todella minimaalinen. Palloon osuessa kuuluu pieni kilahdus onnistuneen lyönnin merkiksi, ja pitkien lyöntiputkien aiheuttama bonuksen aktivoituminen onnistuu vangitsemaan oivallisesti tunnelmaa huumaa nostattavalla räjähdyksellä. Muuten äänimaailmasta huolen pitää lähinnä musiikki. Synth Ridersin musiikkikattaus onkin määrällisesti yllättävän runsas heti kättelyssä. Pelin peruspaketissa on 55 kappaletta "tanssittavaksi", jotka jakautuvat useampaan eri tyylilajiin. Erillisiä uusia musiikkipaketteja on ostettavissa 25 biisin verran. Tyypillisten tranceraitojen lisäksi mukana on muun muassa dubsteppiä, hauskaa elektro swingiä ja rokkiakin. Sähkökitaramusiikki ei oikein istu tanssipelin pirtaan ideologialtaan, mutta myös rytmityksen mukaan pallojen heiluttelu tuntuu lievästi oudolta, ja nämä kappaleet jäivät ainakin itseltäni kokeilun jälkeen listan pohjalle.

Synth Ridersin arviointi on hieman hankalampi tapaus. Rytmipelinä se onnistuu hienosti pitämään hauskaa juhlatunnelmaa yllä ja siinä ohessa nostamaan hikeä pintaan. Hulppea biisikattaus tarjoaa vaihtoehtoja nirsommallekin pelaajalle, eikä grafiikassakaan ole valittamista. Kuitenkin toisaalta peli on niin hävytön kopio loistavasta Beat Saberista, että vähemmän asiasta tietävä voisi luulla kyseessä olevan fanien tekemä modi alkuperäispelin päälle. Koska Synth Riders ei keksi mitään selkeästi uutta rytmipeleihin, kuten esimerkiksi Pistol Whip teki, eikä yllä visuaalisesti edes alkuperäisen tasolle, tämä moraaliton teko saa minut kompastelemaan jalkoihini tanssiessa.

PÄIVITYS 16.8.2021: Kluge Interactivelta saatujen tietojen mukaan Synth Ridersia ja Beat Saberia kehitettiin samaan aikaan, ja Synth Ridersin julkaisu PC:lle tapahtui vain muutama kuukausi Beat Saberin jälkeen vuonna 2018. Synth Ridersin kehitys oli jo hyvin dokumentoitu ennen kuin Beat Saberia oltiin edes tuotu julkisuuteen. Pelien samankaltaisuus on siten pelkkää sattumaa, eikä Synth Ridersiä voi pitää Beat Saberin kopiona.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hyvä meno, mukavaa kuntoilua, paljon biisejä tanssittavaksi...
-
...joista osa ei oikein istu pelin menoon, moraaliton kopio Beat Saberista, pallot hieman tylsä aiheena
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä