Suomi
Gamereactor
arviot
Tearaway Unfolded

Tearaway Unfolded

Playstation Vitan yksinoikeus loikkaa käsikonsolilta suuremmalle laitteelle, mutta onnistuuko se tavoittamaan alkuperäisen charmin?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sonyn kannettava Playstation Vita on mainio laite, joka erottuu kilpailijoistaan mielenkiintoisten ominaisuuksien ansiosta. Valitettavasti pelien joukossa ei ole montaa nimekettä, jotka tavoittavat käsikonsolin täyden potentiaalin. Media Molecule päätti tehdä asialle jotain, ja Tearaway on yhtä ainutlaatuinen kuin Sonyn käsikonsolikin. Pelin päähahmolla Iotalla oli kuriirina toimitettavana pelaajille paperinen ja kaunis seikkailu.

Vuonna 2013 julkaistu Tearaway oli mielestäni mestariteos, mutta se saapui liian myöhään Playstation Vitan kannalta ajateltuna. Nintendo 3DS oli jo silloin reilusti edellä Sonyn käsikonsolia, eikä tätä etumatkaa ole pystytty kuromaan umpeen millään tavalla. Tearawayllä oli kuitenkin paljon annettavaa, mutta valitettavasti siihen tutustui ainoastaan murto-osa sen ansaitsemasta pelaajien määrästä. Niinpä seikkailu nähdään nyt Playstation 4:llä.

Tearaway Unfoldedissa ei pelkästään kerrata alkuperäisen pelin sisältöä, vaan Media Molecule esittelee myös muutamia uusia ideoita. Esimerkiksi tuulen nostattaminen onnistuu vetämällä sormi Dualshock 4:n kosketuslevyn yli. Ympäriinsä voi lennellä pienellä paperisella lentokoneella ja tämän myötä pääsee tutkimaan uusia alueita. Ohjaimen valo toimii sen sijaan taskulamppuna, jolla voi valaista pimeitä nurkkia ja muuttaa jätepaperin kauniiksi paperisiksi esineiksi. Valolla voi myös hämätä vastustajia.

Tearaway pyrkii lisäksi taas rikkomaan pelin ja oikean maailman välistä rajaa. Ajoittain pelaajaa kohti heitellään erilaisia pieniä esineitä, joita sitten ammutaan alas virtuaalisesti. Kyseessä ei ole mikään hätäisesti kyhätty lisäpiirre, vaan huolellisesti pelimaailmaan sidottu ominaisuus, joka on hyödyllinen erityisesti taisteluissa tai kun Iota ei pääse etenemään. Tämä mekaniikka yhdessä tuulen ja taskulampun kanssa yrittävät luoda yhteyden pelaajan ja pelin välille. Tämä toimi erittäin hyvin PS Vitalla, joten samaa yritetään myös kotikonsoliversion kanssa.

Tämä on mainos:
Tearaway UnfoldedTearaway UnfoldedTearaway Unfolded
Tearaway UnfoldedTearaway Unfolded

Uudet ominaisuudet eivät kuitenkaan istu peliin yhtä hyvin kotikonsolilla. PS4 eroaa merkittävästi käsikonsolista, eikä sillä yksinkertaisesti pystytä toistamaan kaikkia Vitalla nähtyjä hienoja ideoita. Media Moleculen olisi ehkä toivonut miettivän koko pelin konseptin uudelleen. Tearaway oli loistava peli, koska toiminta oli koko ajan todella lähellä pelaajaa. Kaikista yrityksistään huolimatta kotikonsolilla ei päästä yhtä intiimiin tunnelmaan. PS Vitalla pystyi ruudun avulla käyttämään erikoisesineitä ja käsikonsolin takana olevan ohjauslevyn avulla pystyi jopa tunkemaan ajoittain sormensa pelin maailmaan. Kameran avulla pelaaja puolestaan pääsi olemaan pelin maailmaa. Jälkimmäisestä ominaisuudesta pääsee toki nauttimaan jos PS4 Camera löytyy kotoa.

Minulla kesti hetken tajuta, miksei Tearaway Unfolded onnistunut lumoamaan minua alkuperäisen Tearawayn tavoin. Pelimaailma on kuitenkin laajempi, joten tutkittavaa on aiempaa enemmän. Mutta maailma ei ole samalla tavalla pelaajan käsissä. Etäisyys ohjaimen ja television välillä tekee yllättävän ison eron verrattuna käsikonsolin välittömyyteen.

Tämä on mainos:

Dualshock 4:n kosketuslevy on myös hieman liian pieni. Perussivallukset sujuvat, mutta piirtäminen ei toimi tarpeeksi hyvin. Koska kyse on pelikokemukselle keskeisestä piirteestä, täytyisi sen olla erittäin tarkkaa. Television ruudulla näkyy usein jotain aivan muuta, kuin mitä pelaaja yritti saada aikaan. Pelistä on tosin julkaistu oheisohjelma tableteille ja kännyköille, mutta se ei ollut saatavilla arviohetkellä.

Kokemukseni Tearaway Unfoldedin kanssa tuntui hieman epätasaiselta. Kamera ei ole pakollinen varuste, mutta sen avulla pelaaminen on helpompaa ja selvästi hauskempaa. Tabletti tai tarpeeksi suurella näytöllä varustettu älypuhelin voi myös auttaa, ja sen puute söi ison palan peli-iloani. Kaikkien innovaatioiden alla kytee tunne, että tämä peli ei kuulu PS4:lle samalla tavalla kuin alkuperäinen istui PS Vitalle.

En kuitenkaan halua olla täysin negatiivinen, sillä Tearaway Unfolded on edelleen hauska peli. Suurempi maailma tarjoaa uusia haasteita ja peli on myös kerta luokkaa eläväisempi. Pelimaailma tuntuu myös avoimemmalta, joten siltä osin Unfolded parantaa kokemusta.

Jos ei omista Playstation Vitaa, eikä aio sitä hankkia, on Tearaway Unfolded ainoa vaihtoehto paperiseen maailmaan tutustumiseksi. Eikä se ole huono valinta tasoloikkaseikkailuista pitäville. Maailma on viehättävä ja hauska tarina saa hymyilemään. Musiikin luovat myös hyvin tunnelmaa ja päähahmot Iota ja Atoi lumoavat varmasti ensimmäistä kertaa peliin tutustuvat.

HQ
HQ
HQ
Tearaway UnfoldedTearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
Tearaway Unfolded
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Söpön näköinen, kivat musiikit, rikkoo mielenkiintoisesti pelin ja oikean maailman rajoja
-
Kannettavan konsolin ominaisuuksia ei voi toistaa kotikonsolilla, ohjaimella on hankala piirtää, ajoittaiset epätarkkuudet ohjauksessa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Tearaway UnfoldedScore

Tearaway Unfolded

ARVIO. Kirjoittaja Martin Eiser

Playstation Vitan yksinoikeus loikkaa käsikonsolilta suuremmalle laitteelle, mutta onnistuuko se tavoittamaan alkuperäisen charmin?

Tearaway Unfolded ilmestyy PS4:lle syyskuussa

Tearaway Unfolded ilmestyy PS4:lle syyskuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Tearaway Unfoldedin julkaisupäivä Sonyn kotikonsolilla on vihdoin selvillä. PS Vitalla alun perin debyytin tehnyt hellyyttävä Tearaway ilmestyy Playstation 4:lle 9. päivä...Ladataan seuraavaa sisältöä