Suomi
Gamereactor
arviot
The Dark Pictures: House of Ashes

The Dark Pictures: House of Ashes

Kauhupelin moninaiset ratkaisut ovat taas pelaajan käsissä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Halloweenin aika oli hiljan, ja sehän tarkoittaa, että Supermassive Gamesin The Dark Pictures Anthology on palannut säikyttelemään pelaajiaan. Vuonna 2019 alkanut interaktiivinen kauhupelisarja on edennyt kolmanteen osaansa kertoen tällä kertaa tarinaa muinaisesta Lähi-idästä.

2000-luvun alkupuolella Irakin diktaattori Saddam Hussein syöstiin vallasta. Maata miehittäneet amerikkalaisjoukot pitävät asemiaan levottomuuksien varalta ja paljon huhuttuja joukkotuhoaseita etsien. Kun tieto yhdestä mahdollisesta asekätköstä tulee ilmi, saa joukko sotilaita tehtäväkseen etsiä nämä aseet. Paikan päällä he kuitenkin löytävät jotain paljon pahempaa.

Tämä on mainos:
The Dark Pictures: House of AshesThe Dark Pictures: House of AshesThe Dark Pictures: House of Ashes

House of Ashesin tarina sisältää mielenkiintoisia elementtejä kaaoksen partaalla olevan maan sotilaista, vieraista miehitysjoukoista ja tuhansia vuosia vanhasta kirouksesta. Ihmisten erilaisia pelkotiloja ja epävarmuuksia käsitellään monipuolisesti ja monelta kantilta, minkä ansiosta peli tuntuukin normaalisäikyttelyä syvällisemmältä kokemukselta. Erityisen herkulliseksi ja sitäkin henkilökohtaisemmaksi pelin seuraamisen tekevät sarjan tutut monivalintatilanteet ja reaktiotapahtumat, joiden tulokset määrittävät pelattavien hahmojen kohtalon. Lukuisat eri päättymistavat saavat tosin aikaiseksi muutamia kummallisia tilanteita, jotka tuntuvat lähinnä virheiltä. Samoin pelin loppupuolella ratkaisut tuntuvat hätäisiltä ja osittain epäloogisilta.

Pelin voi kokea joko yksinpelinä, tai sitten moninpelinä sohvalta käsin tai verkon yli. Jopa neljään pelaajaan saakka yltävä moninpeli on suositeltavaa, sillä kanssapelaajien ratkaisut ja toiminnat saattavat hyvinkin erota omista näkemyksistä näin värittäen pelin kulkua varsin yllättävästi. Pelissä ohjataan viiden eri hahmon kohtaloita, jotka pelaaja voi itse valita. Aivan saman verran ei jokaiselle hahmolle pelattavaa riitä, mutta kaverin päätöksien seuraaminen on lähes yhtä mielenkiintoista kuin omakin pelaaminen.

The Dark Pictures: House of AshesThe Dark Pictures: House of AshesThe Dark Pictures: House of Ashes
Tämä on mainos:

Suuri osa House of Ashes -kokemuksesta menee niin sanottuja välivideoita katsellessa. Keskittymisen herpaantumiseen ei kuitenkaan ole varaa, sillä interaktiiviset osiot saattavat käynnistyä varsin yllättävälläkin hetkellä. Pelaajan pitää esimerkiksi valita muutamasta vaihtoehdosta, mitä hahmo seuraavaksi sanoo. Vaihtoehtojen yhteydessä on tarkennus hahmon mielialasta, jolla kyseinen lause sanotaan. Sanomiset ja mielialat taas vaikuttavat ympärillä oleviin muihin hahmoihin jollain tavalla ja tilanne etenee tiettyyn suuntaan. Keskusteluiden lisäksi pelaajalle ilmenee QTE-toimintoja ja niitä muistuttavia nopeita reaktiotestejä, kuten esimerkiksi tähtäilyä taistelutilanteissa. Se, miten hyvin näihin tilanteisiin ennättää reagoida, vaikuttaa pelin toiminnalliseen etenemiseen, ja yhtä lailla muuttaa pelin kulkua. Lisäksi pelatessa hahmoa pääsee liikuttelemaan välillä vapaasti rajatuilla alueilla. Näiden toimintojen tehtävänä on lähinnä mennä paikasta toiseen, mutta myös samalla avautuu tilaisuus tutkia ympäristöä. Mahdolliset löydöt saattavat antaa tietoa tulevista tapahtumista tai muuten vain pohjustaa tarinaa.

Sarjan aikaisemmista osista poiketen House of Ashesiin on lisätty vaikeustason valinta. Nyt vähemmänkin pelejä pelanneet ennättävät reagoida kaikista yllättävimpiin QTE-tilanteisiin valitessaan helpoimman vaikeustason. Kieltämättä ratkaisu on hyvä, sillä aikaisemmissa The Dark Pictures Antholoy -sarjan peleissä osa reaktiotilanteista on tuntunut täysin mahdottomilta jopa kokeneiden pelaajien käsissä. Toki jännittävissä tilanteissa yllättävät tapahtumat korostavat paniikin tunnetta, mutta nyt ainakin tarinaa voi seurata juuri haluamallaan tavalla pelkäämättä, ettei reaktiokyky pysy mukana.

The Dark Pictures: House of AshesThe Dark Pictures: House of Ashes

Graafisesti House of Ashes on varsin vakuuttava. Erityisesti maailma lähentelee fotorealistista ilmettä yksityiskohtien ja tarkkojen tekstuurien avulla. Valoilla ja varjoilla leikitellään onnistuneesti luoden varsin kutkuttavaa jännitystunnelmaa. HDR-efektien avulla varsinkin auringonvalon valaisemat alueet näyttävät todella hyviltä. Hahmot ovat myös hyvin eläväisiä kasvoiltaan ja liikkeiltään. Tosin jotenkin oudosti kahden mukana olevan naishahmon kasvot tuntuvat hieman luonnottoman muovisilta. Xbox Seriex X pyörittää pelin kaikkia yksityiskohtaisia herkkuja 4K-resoluutiossa sulavasti, eikä latauksienkaan aikana jännittävä tunnelma ennätä laskea.

Vaikkei House of Ashesissa nähdäkään yhtä isoja Hollywood-tähtiä kuin aikaisemmissa sarjan osissa, on ääninäyttely silti pätevää. Hahmoilla on uskottavaa kemiaa ja he ovat tunteella mukana tilanteessa kuin tilanteessa. Musiikki onnistuu vahvistamaan painostavaa tunnelmaa, vaikka pysyykin selkeästi taustalla koko ajan.

House of Ashes jatkaa mielenkiintoista kauhulla sävytettyä interaktiivisen elokuvan sarjaa oletetulla tavalla. Vaikkei noin kuuteen tuntiin suoritettu tarina ihan aukoton olekaan, on hahmojen kohtaloon puuttuminen ja näiden selviytymisen puolesta jännittäminen varsin kiehtovaa puuhaa. Muutamia outoja laadullisia heittelyjä lukuun ottamatta graafinen ilme on näyttävää, ja näin selkeä parannus edelliseen osaan verrattuna. Joka tapauksessa House of Ashes tarjoaa laadukasta ja mahdollisesti jopa ihan liian kauheaa pelottelua illanviettoon.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Monipuolinen tarina, grafiikka, hyvä tunnelma, vaikeustason säätö
-
Kumiset naishahmot, hieman outo lopetus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä