Suomi
Gamereactor
arviot
The Last of Us

The Last of Us - Left Behind

The Last of Us saa viimeisen puuttuvan palasensa, jota ei kannata jättää välistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

The Last of Us oli Gamereactorin vuoden 2013 paras peli, eikä syyttä. Itse annoin sille kuitenkin yhdeksikön johtuen Naughty Dogille tyypilliseen tapaan pitkäksi vedetyistä ammuskelupätkistä ja immersiota rikkovasta tekoälysekoilusta. Myönnän, että olen funtsinut tätä päätöstä vielä jälkeenpäinkin.

Nyt Left Behind antaa minulle uutta miettimistä. Se on ensimmäinen ja viimeinen tarinalisäri The Last of Usiin, mutta se voi olla juurikin tarpeeksi. Sanomattakin on selvää, että teksti voi tästä eteenpäin sisältää kevyesti spoilaavaa settiä. Kerrottakoon siis tässä vaiheessa niille, jotka lopettavat lukemisen tähän: ostakaa tämä lisäri, ette kadu.

The Last of Us
Left Behind on lisäosa, joka kohottaa emopeliä entisestään.

Tiesimme jo etukäteen, että Left Behind perehtyy Ellien elämään ennen Joelin ilmaantumista kuvioihin. Elliellä oli tuolloin kouluttautumassa sotilaiden riveihin, ja tällä oli kaveri nimeltä Riley, jonka kanssa hän hengaili enemmänkin. Left Behind toki käsittelee näiden ystävysten seikkailuja, mutta yllätys yllätys, se paljastaa myös uuden välinäytöksen The Last of Usin pääkampanjasta.

Tämä on mainos:

Mitä tapahtui sen jälkeen, kun Joel sai syksyllä rautatangon kroppansa lävitse? Miten Ellie sai tämän pidettyä hengissä ja kuljetettua siihen suojaan, jossa hänet talvella näimme? Left Behind vastaa näihin kysymyksiin, vuorotellen menneisyyden ja tulevaisuuden välillä. Ellien ja Rileyn osuus on paljolti tarinavetoinen ja sisältää paljon välianimaatioita, kun taas Ellien sooloretki on toiminnallisempaa settiä. Tasapaino on kerrassaan parahultainen.

Naughty Dog ei ole lähtenyt venyttämään tätä kolmituntista pelikokemusta pidennetyillä taistelukohtauksilla. Nekin yhteenotot, mitä Left Behind sisältää, ovat mielenkiintoisempia kuin ydinpelissä, koska Ellie voi usein taktikoida sienipäitä ja ihmisvihollisia toistensa kimppuun. Lisäriin on pakattu se mitä siinä pitääkin olla, eikä yhtään enempää, ja tämä sopii minulle vallan hyvin.

Vaikka pääpelin puuttuva kohtaus onkin mielenkiintoinen, on Left Behindin todellinen ydin tietenkin Ellien ja Rileyn tarinassa. Tarinankerronta ei ole lisäosassa todellakaan notkahtanut, ja dialogin taso on kadehdittavaa. Mocap-teknologia on vanginnut lahjakkaiden näyttelijöiden ilmeet ja ruumiinkielen viimeistä pientä nyanssia myöten, ja tyttöjen välinen kemia hohkaa ruudulta tyystin mahtavasti.

Sanotaan, että paraskin pelitarina pääsee vain keskiverron elokuvan tasolle, mutta viimeistään nyt tämäkin rajapyykki on murskattu. Myös pelaajan sydän saattaa murskautua, koska tarina ei ole tippaakaan totutusta keveämpi, vaikka sillä onkin leikkisät hetkensä.

Tämä on mainos:
The Last of UsThe Last of Us
Toisin kuin emopelissä, kolmituntisessa lisäosassa ei ole pitkitettyjä taistelukohtauksia.

Left Behind on lyhyen kestonsa vuoksi tiukempi ja tehokkaampi kokonaisuus kuin The Last of Usin pääkampanja. Se avaa pelaajille aivan uusia puolia Elliestä varmistaen tämän ikonisen paikan pelihahmojen joukossa. Pääkampanja on melkein pakko pelata uusiksi tämän lisärin jälkeen, koska sitä katsoo silloin taas uusin silmin.

Left Behind on lisäri, joka nostaa emopelinsä uudelle tasolle. Se on harvinainen taidonnäyte, ja se puuttuva palapelin palanen, joka nyt saa minut nostamaan The Last of Usin arvosanan täyteen kymppiin. Ei ole mitään syytä maailmassa, miksi alkuperäisestä pelistä nauttinut pelaaja jättäisi tämän lisärin väliin. Se olisi virhe sekä mahdollisesti rikos, joskaan ei sellainen, johon meidän lainsäädäntömme puuttuisi.

HQ
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Jännittävä tarina, vivahteikas dialogi, näppärä tahditus, uskottavat henkilöhahmot.
-
Olisihan tätä voinut olla vielä hetki enemmänkin.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • modernipoika
    The Last of Us: Remastered The Last of Us on yksi parhaista PS3 peleistä, ja yksi niistä joita en päässyt koskaan kokemaan... 10/10
  • GameJucifer83fin
    Arvosanassa on otettu huomioon lisärin Left Behind tuomat parannukset yms. Pääpelille alunperin annoin 9/10. Jatko-osaa odotellen. Peli oli niin... 10/10
  • mambo7
    Maailma on romahtanut. 20 vuotta sitten levinnyt sienivirus on muuttanut suuren osan ihmisistä mutanteiksi, jotka metsästävät ihmiskunnan... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

The Last of Us RemasteredScore

The Last of Us Remastered

ARVIO. Kirjoittaja Jori Virtanen

Maailman kaikki Vuoden Peli -palkinnot haalinut toimintaseikkailu tuodaan uudelle sukupolvelle ehostettuna ja tehostettuna.Ladataan seuraavaa sisältöä