Suomi
Gamereactor
arviot
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD

Twilight Princess on yhä edelleen erinomainen seikkailu, jonka pariin palaa mielellään.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Zelda-pelien pitkässä kaanonissa Twilight Princess on yksi erikoisimmista tapauksista historiansa vuoksi. The Ocarina of Timen ja Majora's Maskin jälkeen Gamecuben "virallisena" Zeldana julkaistu Wind Waker ei nimittäin miellyttänyt kaikkia sarjan faneja piirroselokuvamaisen ulkoasunsa ansiosta. Kiitos internetin, alkoi vuosia kestänyt toivomusten aalto sarjan palauttamiseksi takaisin aiempien osien tyyliin. Aikansa pohdittuaan Nintendo myöntyi ja neljä vuotta tuuliherättäjän jälkeen The Legend of Zelda: Twilight Princess näki iltahämärän ensimmäistä kertaa. Pelin nimeen liittyi myös omanlaisensa käänne: peli julkaistiin nimittäin sekä Gamecuben viimeisenä että Wiin ensimmäisenä pelinä.

Twilight Princess on todellakin paluu Ocarina of Timen visuaaliseen ilmeeseen ja tunnelmaan. Jos Wind Waker oli satumaisen kepeä, Twilight Princessin maailma on uhkaava ja synkkä paikka. Iltahämärässä on pimeää ja sen maailmaa kansoittavat kaikenkarvaiset yön hirviöt. Twilightin sekoittuminen normaalimaailmaan on vaatinut myös uhreja, eivätkä Hyrulen asukkaat ymmärrä kaikkea tapahtunutta. Miksi esimerkiksi yleensä avuliaat Goronit ovat kääntyneet yhtäkkiä muita asukkeja vastaan? Tällä kertaa sankarin avuksi tarttuu Midna, kummallinen peikonmallinen otus iltahämärän maailmasta. Midna on edelleen yksi suosikkejani koko Zelda-sarjan apurihistoriasta. Sen lisäksi, että hahmo on omalaatuisen vinkeä ja juttelee pääsääntöisesti järkeviä (eikä Navin tapaan ole jatkuvasti äänessä), Midnan tarina on traagisuudessaan loistava. Sinänsä koko pelin tarina toistaa Zeldojen historiassa tuttua sukupolvesta toiseen siirtyvää kertomusta vihreäpukuisesta sankarista pahuutta vastaan, mutta Twilight Princess ottaa tästä epiikasta todella paljon irti. Maailma asukkeineen on erinomainen ja tapahtumien kulku etenee viitekehykseen sopivalla dramatiikalla, kepeää huumoria unohtamatta. Hahmona Midna onnistuu hienosti tiivistämään kaiken sen, mikä Twilight Princessissä on kirjoitettu oikein.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HDThe Legend of Zelda: Twilight Princess HD

Rakenteellisesti The Legend of Zelda: Twilight Princess HD on tuttu ja turvallinen Zelda-seikkailu. Hyrulesta löytyvät luolastot pitävät sisällään muinaisia apuvälineitä, joiden avulla maailmaa voi tutkia aina uusista paikoista. Vasta kun kaikki taidot ja tavarat on löydetty, on lopullisen taistelun aika. Twilight Princess ei kuitenkaan rajoita seikkailemista enää pitkän alun jälkeen. Kun iltahämärä on ensimmäisten luolastojen jälkeen karkoitettu, maailma on periaatteessa avoin tutkittavaksi ja ainoastaan Hyruleen piilotetut sydämenpalaset ja muut tutut tarvikkeet ovat löydettävissä uusilla apuvälineillä. Maailma on juuri sopivan kokoinen seikkailtavaksi ja Midnan avulla myös warppailu paikasta toiseen on mahdollista.

Tämä on mainos:

Iltahämärä lisää peliin myös yhden olennaisen jipon: Link ei voi astua Twilightiin ihmishahmossa. Sen sijaan pimeydessä vaelletaan sutena, joka pystyy kaivamaan kuoppia maahan ja suunnistamaan hajuaistinsa avulla. Seikkailun edetessä susi on käytössä myös Hyrulen puolella, mikä on omiaan lisäämään paikkojen tutkimisen monipuolisuutta entisestäänkin. Hauskana yksityiskohtana susi-Link pystyy keskustelemaan eläinten kanssa ja muutama puzzle liitetäänkin suoraan tähän ominaisuuteen. Myös eläimet ovat mielenkiintoisia persoonallisuuksia ja niiden höpinät kuuntelee mielellään läpi.

Tarinan ja hahmojen ohella Twilight Princessin varsinainen kohokohta on luolastojen suunnittelu. Jos kolme ensimmäistä luolaa ovatkin vielä perinteisemmän kaavan edustajia, siitä eteenpäin luolastot ovat yhtä nerokkuuden ilotulitusta. Arbiter's Keep, Snowpeak Ruins, City in the Sky ja muut loppupään luolastot aina viimeistä myöten ovat omissa kirjoissani parhaita, mitä Zelda-sarja on vielä tähänkään päivään mennessä nähnyt. Parasta luolastoissa on se, että ne rikkovat perinteistä kaavaa onnistuneesti ja tekevät luolista muutakin kuin vain pelkkiä puzzlekomplekseja. Esimerkiksi Snowpeak Ruins toimii luolaston ohella myös jetipariskunnan talona, mikä on otettu hienosti huomioon luolaston visuaalisuutta rakennettaessa.

Teräväpiirtoversio ei lisäile liikoja jo valmiiksi erinomaiseen peliin. Ulkoasu on toki skarpimpi kuin ennen, mutta kymmenen vuoden iän ja Gamecube-taustan huomaa heti hieman yksinkertaisista polygoneista ja autionpuoleisesta Hyrulesta. Se mikä tekniikassa menetetään, otetaan onneksi visuaalisessa suunnittelussa takaisin, eikä taiteen puolesta pelin ulkoasua käy edelleenkään haukkuminen. Kokonaisuus on todella tunnelmallinen ja esimerkiksi Hyrulen metsien vähäisen puumäärän unohtaa yllättävänkin nopeasti.

Muut muutokset ovat onnistuneita pikkuviilauksia. Rahaa ei enää esimerkiksi voi kerätä arkuista loputtomiin, sillä tällä kertaa rahakirstut pysyvät avattuina ensimmäisen kerran jälkeen. Iso osa raha-arkuista sisältää nyt myös yhden kappaleen uudesta kerättävästä esinekunnasta eli leimasimista. Rahalla on pelissä väliä, mutta muutoksista huolimatta lompakko pursuaa timantteja edelleen. Oleellisin muutos kokonaisuuteen on ohjauksen siirtäminen Wii U -padille. Esineitä voi kosketusnäytöllä vaihdella lennosta, eikä Wii-huiskimisesta ole enää tietoakaan. Sen sijaan perusohjaus on onnistunutta padinautintoa yhdistettynä liikeohjauksen tarkkuuteen. Esimerkiksi nuolien tähtäämisen voi hoitaa ensin oikealla ohjaintatilla ja lopullisen tarkennuksen tehdä liikeohjaten. Uusi käyttöliittymä toimii kuin ajatus, enkä tämän version läpipelattuani enää vanhaan vaihtaisi.

Tämä on mainos:

Eräs kiintoisa ominaisuus liittyy pelin kahden konsolin historiaan. Gamecubella Link piti miekkaa vasemmassa kädessään, mutta Wii-ohjauksen myötä astalo oli käytännön syistä siirrettävä oikeaan käteen. Ongelma ratkaistiin siten, että pelit ovat myös kartoilta peilikuvia toisistaan. HD-versio sisältää molemmat näkemykset asiasta. Perusseikkailu pohjautuu Gamecube-versioon, mutta välittömästi pelattavissa olevassa Hero Modessa kartta vastaa Wii-versiota.

On pelkästään hyvä, että Hero Mode on pelattavissa heti, sillä muuten täydellisen seikkailun ainoa tahra on perusseikkailun turhan helppo vaikeustaso. Puzzlet ovat toteutettu pääsääntöisesti erittäin hyvin ja muutama ihanan kinkkinen tapauskin joukkoon mahtuu - joskin sitten pari aivan älyvapaatakin, kuten City in the Skyn viimeinen ongelma. Taistelu on sen sijaan turhankin helppoa ja varsinkin pomohirviöt kellistyvät kuin itsestään. Hero Modessa Link ottaa tuplasti kovemmin turpiin, eikä kartalta löydy parantavia sydämiä. Jos tämäkään ei riitä, Ganondorf-Amiibon omistajat voivat pikaisella skannauksella lisätä Linkin ottamaa vahinkoa vielä puolet lisää. Näin ollen perusversion arpiset veteraanit voivat suorilta suoria reippaasti haastavamman pelin pariin, eikä helppoa perusversiota tarvitse koluta, jollei sitten Gamecube-flippaus ole jäänyt näkemättä.

Pelin erikoisversion mukana tuleva Wolf Link -Amiibo lisää peliin yhden uuden luolaston, jota en valitettavasti ilman kyseistä lelua päässyt kokeilemaan. Kuullun ja nähdyn perusteella luolastoa voi koluta ainoastaan susimuotoisella Linkillä. Luolaston lopussa odottelee myös yksi kokonaan uusi esine. Muut Amiibot tuovat peliin lähinnä helpotuksia. Linkin skannaamalla nuolivarasto täyttyy, siinä missä Zelda ja Sheik palauttavat energiat takaisin tappiin.

Kymmenen vuotta myöhemminkin Twilight Princessin hienoutta on helppo hehkuttaa. Koko seikkailu tarinaa myöten niin viimeisen päälle viilattu, ettei helppoa vaikeustasoa lukuun ottamatta valittamista yksinkertaisesti löydy. Vajaat 40 tuntia kestävä seikkailu tempaa mukaansa heti alkumetreiltä, eikä päästä otteestaan millään ennen kuin Ganondorf on jälleen kerran kuopattu. Jokaisella Zelda-sarjan konkarilla on omat suosikkinsa sarjasta ja Twilight Princess on itselleni sitä kärkiosastoa, HD-version myötä vieläkin kirkkaammin. Sukeltakaatte siis suosiolla iltahämärän maailmaan - se antaa paljon, mutta vie vain sydämenne.

The Legend of Zelda: Twilight Princess HDThe Legend of Zelda: Twilight Princess HD
HQ
HQ
HQ
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Fantastiset luolastot, erinomainen tarina, loistava ohjaus, pelattavaa ja löydettävää piisaa
-
Peruspeli turhan helppo
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä