Suomi
Gamereactor
arviot
The Sims 2: Castaway

The Sims 2: Castaway

The Sims 2 Autiosaari on ties kuinka mones osa Electronic Artsin Sims-pelien sarjaan. Tälläkin kertaa sarja säilyttää pitkäaikaisen tasonsa ja pelin Playstation 2 -versio on suomennettu.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Maxiksen elämäsimulaatioiden uusin tuotanto Sims 2 Autiosaari ottaa vaikutteita television hittisarjoista Selviytyjät ja Lost paikantamalla toimintansa eksoottiselle ja myyttiselle saarelle. Luvassa on perinteistä simssikivaa trendikkäällä väännöllä: arkihuolet hautautuvat lämpimän paratiisisaaren rantahiekkaan kun simit opettelevat tunnistamaan uusia kasveja, valmistavat erilaisia esineitä sekä selvittävät saaren salaperäistä historiaa.

HQ

Peli alkaa perinteiseen tapaan hahmojen luomisella. Kullekin pelattavalle hahmolle valitaan ulkonäkö, persoonallisuus ja ammatti. Ammatti määrittää simin taitotason, jolla on merkitystä haaksirikkoutumisen jälkeisessä "selviytymisessä". Haaksirikkoutuminen hoidetaan kätevästi venereissulla ja pian porukka on toisistaan erillään. Alussa pelaajalla onkin käytössään vain yksi simi, muut löytyvät joukkoon myöhemmin.

Pelin pääasiallinen toiminta on keräily. Sims 2 Autiosaarella harhaillaan haaksirikkoisena etsien erilaisia kasvi- ja eläinlajien edustajia sekä muita materiaaleja elintason ja mahdollisen kotiinpaluun edistämiseksi. Tarina etenee myös autiosaaren jännittävän historian parissa.

Simien elintoiminnoista on perinteiseen tapaan pidettävä huolta nukkuen, syöden, seurustellen, uiden sekä kenttävessaa käyttäen. Sopivasti mukana onkin aina nukkumisalusta ja rulla vessapaperia. Syötävää sen sijaan saari on pullollaan, eikä nälkään ehdi kovin helposti kuolla. Banaania ehtii tarjota vaikka saarta asuttaville ystävällisille simpansseille, joista on aina seuraa yksinäiselle.

Kivan eskapistisessa paketissa on valitettavasti pelaajaa harmittavia säröjä. Ensinnäkin Sims 2 Autiosaaressa on pitkät latausajat: jopa saman saaren eri alueiden välillä liikkuminen niiden pienestä koosta riippumatta kestää. Valikkojen selailun välillä voi myös mennä turhauttavan kauan ja valikkopolut ovat pitkiä: esimerkiksi tallentamiseen kuluu yhteensä seitsemän napin painallusta. Turha venailu ei latausaikoihin ja valikkoihin rajoitu. Vaikka suurimman osan toiminnoista voi toteuttaa pikakelauksella, on simien autiosaarielämä normaalia pitkäveteisempää. Simien nukkumisen seuraaminen ei ole mitään äärimmäisen palkitsevaa pelitoimintaa ja esimerkiksi narun valmistaminen on tuskallisen hidasta: "Ei, tarvitaanko tähänkin narua?!"

Tämä on mainos:

Peliä ei voi myöskään pelata rinnakkaisilla kokoonpanoilla ilman useampaa muistikorttia. Pelaajalla voi olla käytössään vain yksi simiporukka kerrallaan ja kun siihen kyllästyy, täytyy uskaltaa pyyhkiä heidän historiansa ja aloittaa koko seikkailu alusta. Suositeltavaa onkin, että peliä ei aloiteta kokeilumielessä yhdellä simillä vaan haaksirikkoutuvaan porukkaan kannattaa mahduttaa aina vähintään kaksi uhria.

Siinä missä simssien yleinen viehätys lienee arkkitehtuurissa, sisustamisessa ja muussa nukkekotipuuhastelussa, ei Sims 2 Autiosaari sisustajaa innosta. Talojen rakentaminen vie paljon aikaa materiaalien keräämisen vuoksi ja kun vihdoin talo on valmis, ei sen sisällä simit pahemmin viihdy. Paikat hajoilevat jatkuvasti ja näkyvyys on pelaajalle huono: "Mitenkähän täältä pääsee ulos?". Rento autiosaarisimi tyytyy kyllä yksinkertaiseenkin katokseen, jonka korjaamiseen löytyy aina lehtiä läheisistä puista.

Saarilla riittää tutkittavaa ja peli pelastuu myyttisen viitekehyksen ja runsaan kasvivalikoimansa myötä. Sims 2 Autiosaari on käännetty suomeksi hyvästä syystä. Autiosaarelle haaksirikkoutuminen ensimmäisellä kotimaisella on selvästi kotoisampaa: paratiisisaarella kasvaa tukuittain erilaisia kasvilajeja, joista osa voi jäädä PS2:n tasoisella grafiikalla arvuuttelun varaan ellei satu olemaan botanisti. Pelin lomassa tulee muun muassa miettineeksi, että kasvaako ananas tosiaan pensaassa.

Jos latausajat tympivät, on PC-Simsseihin tottuneelle satunnaispelaajalle konsolipuoli ilahduttavaa taustapeluuttamisen helppouden vuoksi: sitähän voi vaikka vaihtaa kanavaa sillä aikaa kun elämä etenee simien autiosaarella. Satunnaiset info-ilmoituksetkin menevät ajan myötä automaattisesti pois, eikä peli jää ilman pelaajan huomiota junnaamaan paikalleen. Simit tuntuvat osaavan hoitaa omaa kännykkävapaata autiosaarielämäänsä ja pelin lomassa voikin käydä rauhassa vaikkapa saunassa - oikeassa elämässään.

Tämä on mainos:
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
The Sims 2: Castaway
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
paljon tutkittavaa, PS2-version suomennos
-
pitkät latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
The Sims 2: CastawayScore

The Sims 2: Castaway

ARVIO. Kirjoittaja Annakaisa Kultima

Simsin haaksirikkoutuvat autiosaarelle Selviytyjien ja Lostin tyyliin. Pelaajaa jännittää, tai sitten pitkästyttää.Ladataan seuraavaa sisältöä