Suomi
Gamereactor
arviot
Trials Fusion

Trials Fusion

Voi ohjainparkoja! Trials on täällä taas.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kotimaisen Redlynxin Trials on kasvanut vuosien saatossa PC:n indie-pelistä uuden sukupolven konsolitkin kattavaksi ilmiöksi. Ihailtavan suoraviivainen peli-idea on kerännyt vauhtia jokaisella uudella pelillään, mutta uudet kujeet eivät ole vähentäneet yhtään sen rautaisesta pelattavuudesta. Ensimmäistä kertaa kaahauskarkeloihin päästään myös Playstationilla. Trials on aiemmin ollut PC- ja Xbox -pelaajien yksinoikeus, mutta Trials Fusionin myötä lähtöviivalle asetutaan myös PS4:llä.

Jos edelliset Trials-pelit ovat tuttuja, niin tietää hyvin mitä on tiedossa myös Trials Fusionissa. Sarjaan perehtymättömien ei ole kuitenkaan vaikea päästä peliin sisään täysin verekseltään. Pelattavuus on petollisen yksinkertainen, mutta taidoista pitää maksaa pitkällä pinnalla ja tuntien harjoittelulla.

Perusidea on selvä: pelaaja hyppää moottoripyörän ohjaksiin ja maali pitää saavuttaa mahdollisimman nopeasti ja vähillä kaatumisilla. Kaksiulotteiset radat ovat alussa suoraviivaisia ja kyse on lähinnä ajan optimoinnista. Mitä pitemmälle radoissa kuitenkin etenee, sitä pirullisimmaksi ne käyvät, kunnes yksittäisiäkin esteitä joutuu hinkkaamaan kymmeniä kertoja ennen kuin niistä pääsee yli. Fysiikkaan pohjaavassa ajamisessa on yllättävän paljon syvyyttä ja niksit on iskostettava syvälle selkärankaan jos mielii läpäistä pelin Hard, saati sitten Extreme-vaikeustason radat. Haastetta riittää, mutta ankaruudestaan huolimatta se on reilu. Tämä ei tietty paljoa lohduta silloin kun samassa esteessä on kaatunut 50 kertaa putkeen ja ohjaimen tekisi mieli heittää seinään.

Trials FusionTrials Fusion
Tämä on mainos:

Pelattavaa riittää kiitettävästi. Mukana on 120 rataa, joiden joukossa on muutama pieni sekä isompikin uutuus. Pelin pyörävalikoima on suhteellisen vaatimaton, mutta uutuutena on mukana nelivetoinen mönkijä TK Panda. Uudelleenpeluuarvoa löytyy kuitenkin muuten valtavasti. Siitä pitävät huolta uudet haasteet, joita jokaisesta kentästä löytyy kolme kappaletta. Nämä eivät ole mitään vahingossa tilille napsahtavia saavutuksia, joilla nykypelaajia usein hemmotellaan piloille, vaan ne vaativat oikeasti etsimistä ja vaivannäköä. Haasteet ovat hyvä juttu, mutta ovat kyllä suunnattu selkeästi kokeneimmille pelaajille. Tavalliselle pulliaiselle suurin osa lienee saavuttamattomissa samalla tapaa kuin Extreme-ratojen läpäiseminen edes alhaisimmalla mitalilla.

Haasteiden suorittamisen sekä piilotettujen oravien keräämisen lisäksi lisää pelattavaa on tiedossa tietysti myös muiden pelaajien tuotosten kanssa. Trials Evolutionin tapaan kuka tahansa voi luoda kenttäeditorin avulla oman radan tai minipelin muiden nettipelaajien iloksi. Editori takaa, ettei pelattava lopu kesken, mutta samoin kuin perusajamisen kanssa, ei hyvää rataa saa aikaan ilman kärsivällistä harjoittelua.

Trials Fusionin suurin yksittäinen uudistus on FMX-temppuratojen lisääminen aika-ajoja värittämään. Tämä toimii kuitenkin lähinnä pienenä lisämausteena, sillä temppuratoja on vain alle kymmenen. Itse temput hoidetaan oikealla tatilla, ja suoritus riippuu aina pyörän asennosta ilmalennon aikana. FMX on vähän ristiriitainen lisäys. Temppuilu toimii itsessään suhteellisen mainiosti ja haastetta on riittämiin, kun temppuja yrittää linkittää yhteen huippupisteiden toivossa. Harmittavasti Skill Games -minipelit ovat saaneet sen sijaan vähemmän tilaa. Ne kun olivat suosikkini Trials Evolutionissa.

Audiovisuaaliselta toteutukseltaan Trials Fusion on nättiä katseltavaa ja kuultavaa, muttei myöskään vailla ongelmiaan. Kuten Trials Fusionin "Welcome to the future" -alkusoundit päräyttävästi ilmaisevat on pelin kantavana teemana tulevaisuus. Scifi-näkymät ovat mainioita, eikä kiiltävissä kromipinnoissa ja futuristisessa arkkitehtuurista ole säästelty. Tämä on tietysti makukysymys, mutta itselleni uusi tyyli kolahti kovaa.

Tämä on mainos:
Trials FusionTrials Fusion

Ikävästi yleisen optimoinnin kanssa on hieman hutiloitu. Esimerkiksi grafiikoiden lataus nykii ennen rataa olevassa pyörävalinnassa ja kenttien tekstuurit puuttuvat aina alussa sekunnin murto-osan ajan. Tämä ei tietysti ole valtava ongelma, mutta se pistää silmään aina uuden radan aloittaessa.

Mukaan on ympätty myös löyhää tarinankerrontaa, mikä ei aivan toimi pelin kontekstissa. Hieman Portal-peleistä muistuttava tarinaa viedään eteenpäin taustalla kuuluvina kuulutuksina sekä äänenä, jonka vain pelihahmo kuulee. Vaikkei dialogissa sinänsä ole vikaa, tuntuu se päälle liimatulta. Mikä pahinta siihen on erittäin vaikea keskittyä ajaessa, joka käy lisäksi todella ärsyttäväksi, kun jutut toistuvat jokaisella yrityksellä. Näitä saattaa vaikeammissa kentissä olla helposti monia kymmeniä.

Moninpelimahdollisuudet ovat heikommat kuin Trials Evolutionissa. Koukuttavat kansainväliset tulostaulukot ja aikavertailut kavereiden kanssa ovat edelleen mukana, mutta valitettavasti moninpeli onnistuu julkaisussa ainoastaan samalla ruudulla. Redlynx on luvannut tukea Trials Fusionia pitkällä tähtäimellä ja tuoda mukaan myöhemmin uusi moninpeliominaisuuksia, mutta tästäkin huolimatta selvän verkkomoninpelin puute näin julkaisussa jää kismittämään.

Trials Fusion tarjoaa silti helposti vastinetta 20 euron hinnalleen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että levyjulkaisusta joutuu pulittamaan tylyn tuplahinnan, jolloin mukana tosin saa myös Season passin tulevaa lisäsisältöä silmällä pitäen. Tulevaisuuden odotuksista ja lupauksista maksaminen on silti aika iso pilleri nieltäväksi, joten digiostos on selkeästi suositeltavampi vaihtoehto.

Kokonaisuudessaan Trials Fusion on hieno peli, joka ei kuitenkaan aivan saavuta kaikkea potentiaaliaan. Ideatasolla monet pelin ominaisuudet kuulostavat hyviltä, mutta käytännössä usea asia jäi hiertämään peli-iloa. Tämä on harmi, sillä Trialsin ydin on edelleen kunnossa. Pelaaminen on koukuttavaa ja palkitsevaa, eivätkä ne satunnaiset turhautumisetkaan pilaa kokemusta. Lienee myös sanomattakin selvää, että Trials-sarjan fanille Fusion on kaikista nillityksen aiheistani huolimatta välttämätön hankinta. Fanit voivatkin rauhassa lisätä arvosanaan pisteen verran. Omalla kohdallani se pistesaalis olisi edellyttänyt mainitut "tulevat ominaisuudet" jo tänään.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Rautainen pelattavuus, koukuttava, haastetta riittämiin tuntikausiksi, kenttäeditori
-
Verkkomoninpeli puute, hämäävä tarinankerronta, optimoinnin puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä