Suomi
Gamereactor
ennakot
Tropico 5

Tropico 5

El Presidente palaa jälleen kerran nappaamaan palan poliittisesta omenasta. Miltä tuorein kampanja näyttää?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Tropico tarvitsee jotain uutta. Tropico 4:ää kritisoitiin erityisesti siitä, ettei se ollut riittävän suuri loikka Tropico 3:sta. Sarjan fanit ovatkin varmasti innoissaan kuullessaan, että Haemimont Games on kuullut näiden äänen ja tehnyt asialle jotain. Tropico 5 vaikuttaa isolta askeleelta eteenpäin paikallaan polkeneessa sarjassa.

Uusia ominaisuuksia ja ideoita riittää, mutta niiden kaikkien pohjana toimii ajan ulottuvuus. Tropico 5:ssä strategia on levitetty useaan toisistaan selkeästi eroavaan aikakauteen, joista jokainen tuo mukanaan ainutlaatuisia haasteita.

Vaikka tämä on jo itsessään monumentaalinen muutos, eivät uudistukset lopu tähän. Uudet systeemit ja mekaniikat ruokkivat uutta lähestymistapaa historialliseen, pelaajalähtöiseen tarinankerrontaan ja simulaatioon. Yksi näistä on nähtävästi pakon ajamana kehitetty dynastinen malli. El Presidente ei enää vain hallitse saarivaltiotaan yli kylmän sodan aikakauden, vaan yhden pelin aikana ohjataan useaa hallitsijaa samasta suvusta. Näillä jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

Tropico 5
Tämä on mainos:

Tämä tarkoittaa useampia suuntia mihin Tropico 5 voi edetä. Tuottaja Bisser Dyankovin mukaan kyseessä on sisuksiaan myöten uusi peli - väite, joka on helppo uskoa, kun katselee pitkällistä uudistusten listaa. Kaikkea koristaa uusi grafiikka, ja mukana on uusia rakennuksia edustamaan jokaista aikakautta, satunnaisia tapahtumia, sotimista, arvoaan muuttavia resursseja, lisää kaupankäyntiä sekä kenties tärkeimpänä mahdollisuus pelata neljään pekkaan kavereiden kanssa joko yhteistyössä tai kilpaa. Ensisilmäyksen perusteella vanhasta on jäljellä vain sarjan irvaileva huumorintaju, sambastinen musaraita sekä saariympäristö.

Arvio saattaa kuulostaa liiankin positiiviselta, mutta täytyy sanoa, että lähdin esittelytilaisuudesta vaikuttuneena pelin potentiaalista. Peruskonseptiin on puskettu uusia mekaniikkoja sekä ideoita, ja lopputuloksena on Tropico-peli, johon voisin upottaa tunnin jos toisenkin.

Tuottaja Dyankovin mukaan Tropico 5:ssä ei ole toisistaan erillisiä mekaniikkoja, vaan ne kaikki kytkeytyvät jollain tavalla toisiinsa luoden jatkuvasti muuttuvat puitteet. Eri kausilla on eri tavoitteensa, mutta myös faktiot muuttuvat. Osa katoaa, uusia tulee tilalle ja näiden tasapaino vaihtelee. Dynastia antaa pelaajalle mahdollisuuden valita erilaisia lähestymistapoja hylkäämällä vanhan ja valitsemalla uuden.

Pelistä paljastuu uusia aspekteja tutkimukseen panostamalla, ja saarella on nyt perustuslaki, joka vaikuttaa välittömän tilanteen lisäksi pelin ydinkonseptien toimintaan.

Tämä on mainos:
Tropico 5Tropico 5

Sarjan fanien ei tarvitse olla huolissaan. Vaikka ilmassa onkin vallankumouksen tuulia, ovat monet sarjan peruspilareista silti paikallaan. Pelaaja saa edelleen rakentaa saaresta tuottavan kaupan ja turismin keskuksen, niin ansiokkaasti tai korruptoituneesti kuin haluaa. Kieli myös pysyy vahvasti poskessa. Uudistusten vyyhti tuntuu ensisijaisesti ansaitulta päivitykseltä.

Kampanjapelissä on nyt 15 tehtävää Tropico 4:n 20 tehtävän sijaan, mutta ne ovat toivon mukaan uudistusten vuoksi syvempiä ja vaihtelevampia. Aiemmatkaan pelit eivät olleet mitään yksinkertaisia virityksiä, ja jos Haemimont aikoo saada visionsa läpi ymmärrettävässä muodossa, on käyttöliittymän oltava parempi kuin koskaan ennen. Tropico 5 antaa jopa veteraaneille paljon uutta opeteltavaa.

Vaihtelevat aikakaudet ovat suuri osa tätä kaikkea. Jokainen niistä vaatii uusia taktiikoita, jotka eivät enää pädekään muissa aikakausissa. Kauppahinnat heilahtelevat ajaen pelaajaa omaksumaan uutta teknologiaa joustavampien teknologiapuiden avulla.

Yksittäisiä rakennuksia voi mikromanageroida, ja dynastian jäsenet voivat omaksua erilaisia hommia nostaakseen tehokkuutta. Uudet alueet avaavat uusia suuntia tutkimustyölle, kaupan ja diplomatian pelatessa nyt yhteen.

Tropico 5:ssä aloitetaan kolonialismin ajasta saaren kuvernöörinä, joka joutuu pitämään kuninkaalliset hyväntekijänsä tyytyväisinä samalla itsenäisyyttä juonitellen. Kyseessä on siis tasapainottelu, joka johtaa maailmansotien kauteen, jossa tasapainoa haetaan globaalin yhteenoton melskeessä. Tätä seuraa jo tuttu kylmän sodan kausi sekä moderni aikakausi. Tässä on runsaasti historiaa pureskeltavaksi, ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka hyvin studio on kutonut kaiken yhteen. Paljon riippuu tämän aspektin onnistumisesta.

Ensivaikutelma on ainakin hyvä. Toivotaan, että peli vakuuttaa yhtä vahvasti myös omalla koneella ja Haemimont Games onnistuu tekemään Tropicosta aiempaa monipuolisemman ja mielenkiintoisemman kokemuksen. On varmasti riski kehittää näin monta uudistusta yhtä aikaa, mutta korkeilla panoksilla voi myös voittaa melkoisen potin.

Tropico 5Tropico 5Tropico 5
Tropico 5Tropico 5
Tropico 5
Tropico 5
Tropico 5
Tropico 5

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Tropico 5Score

Tropico 5

ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

El Presidente hallitsee nyt koko suvun voimalla aikakaudesta toiseen.Ladataan seuraavaa sisältöä