Gamereactor Suomi. Katso tuoreimmat pelitrailerit mukaan lukien kuumat haastattelut suurimmista pelitapahtumista ympäri maailman. Gamereactor käyttää cookieseja taatakseen parhaan mahdollisen selailukokemuksen sivustollamme. Jos jatkat eteenpäin niin oletamme, että hyväksyt cookies-käytäntömme.

Suomi
Gamereactor
arviot
UFC Undisputed 3

UFC Undisputed 3

Gamereactorin vapaaottelufani Thomas liittyi Dos Santosin, "Bones" Jonesin, Silvan, St. Pierren, Edgarin, Aldon ja kumppaneiden seuraan virtuaalioktakonissa. Millä mielellä mies tuli takaisin?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

UFC Undisputed -sarjan kolmannen osan kehitykseen on annettu reilummin aikaa kuin edellisosan. Onkin selvää, että kehittäjä Yuke'silla on kahden vuoden jälkeen jotain todistettavanaan. Jo heti alkuminuuteilla käy ilmi, että yksityiskohtien parissa on puuhasteltu. Presentaatio on aiempaa hiotumpaa, hahmot ovat saaneet uusia visuaalisia piirteitä ja pelaajalle annetaan enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa pelin tapahtumiin. Jotta mikään yksityiskohta ei jäisi hämäräksi, pelaaja tempaistaan alkajaisiksi kommentaattori Mike Goldbergin oppiin. Selkeät kuvaukset tarjoavat hyvän esittelyn pelin ja lajin nyansseista.

Vastaavasti uutta uraa aloitellessa pelaajaa pyydetään käymään läpi muutamia opastehtäviä uran perusteista, ja mikäli sarja ei ole ennestään tuttu, opittavaa riittää. Kenties koska pelin taistelusysteemi ja managerointi poikkeavat genren normeista, voivat uudet pelaajat valita myös yksinkertaistetun kontrollimallin, jossa monet liikkeet ja sidonnat on mahdollista suorittaa täppäämällä oikeaa analogitattia ylös tai alas. Yksityiskohtaisempaa painia kaipaavat voivat luonnollisesti käyttää myös alkuperäistä ohjausmallia.

UFC Undisputed 3

Aivan kuten ennenkin, pelimuotoja on laidasta laitaan. Title Modessa kolme häviötä pudottaa pelaajan jatkosta, Tournament Modessa osallistutaan turnaukseen ja Ultimate Fights Modessa eletään uudelleen joitakin suurimpia matseja UFC:stä ja Pridesta. Uramuoto on lopulta kuitenkin se, missä suurin osa ajasta kuluu, ja kehittäjät ovat tuoneen tähän tilaan myös muutamia yllätyksiä veteraaneille.

Tämä on mainos:

Treenaamalla hahmoaan voi kehittää haluttuun suuntaan, mutta sitä ei enää harrasteta uhraamalla tietty aika harjoitteluun ja lepoon. Sen sijaan otteluiden välillä pelaaja saa eräänlaisia pisteitä, jotka määrittelevät, kuinka moneen harjoittelusessioon voi osallistua. Näitä voi käyttää Training Sessioneihin, jotka parantavat perustaitoja, Camp Sessioneihin, jotka opettavat uusia liikkeitä tai Game Planiin, joka tarjoaa merkittäviä taitobonuksia, mikäli vähintään kolme ennalta määrättyä tavoitetta saa harjoituskehässä täytettyä.

Mahdollisuus vierailla kuuluisissa harjoituskehissä on plussaa, mutta kaiken kaikkiaan salien määrä on hyvin niukka. Lajin fanina en voi olla ihmettelemättä esimerkiksi Xtreme Couturen, Roufus Sport Team Deathclutchin ja Nova Uniaon poissaoloa. Asiaa ei auta sekään, että leijonanosa näissä paikoissa opittavista liikkeistä on sellaista balettia, että niitä ei joko koskaan tarvitse tai niitä ei halua käyttää, koska ne näyttävät enemmän The Matrixin koreografialta kuin oikealta vapaaottelulta.

UFC Undisputed 3

Kehässä kaikki tuntuu verrattain tutulta, niin hyvässä kuin pahassa. Riippumatta siitä, erikoistuuko mattopainiin vai pystyssä otteluun, tavoitteena on aina saada vastustaja luovuttamaan. Kehittäjät ovat ennakkoon hehkuttaneet monia uudistuksia taistelusysteemiin, mutta valitettavasti harvat niistä näkyvät millään tavalla.

Tämä on mainos:

On hämmästyttävää, että treenatulla hahmolla voi edelleen pistellä parisenkymmentä potkua vastustajan jalkoihin ilman sen kummempaa vaikutusta. Ennakkohypen perusteella olisi voinut odottaa, että Edson Barboza tai Pat Barry kykenisi neutralisoimaan vastustajansa muutamalla sähäkällä, hyvin kohdistetulla potkulla. Pettymys hiipii mieleen, kun nopein ja helpoin tapa otteluiden voittamiseen on edelleen moukaroida pääpotkuja ja koukkuja niin kauan kunnes vastustaja putoaa mattoon, vaikka laji itsessään tarjoaisi niin monia muitakin mahdollisuuksia.

Toinen puhuttanut uudistus on Pride-liigan lisäys, ja tätä voi pitää onnistuneena. Vaikka japanilainen vapaaottelujärjestö sulki ovensa jo vuonna 2007, monet eivät ole unohtaneet mahtavia matseja, jotka nostivat pintaan sellaisia tähtiä kuin Mauricio "Shogun" Rua, Wanderlai Silva, Mirko "CroCop" ja Antonio Rodrigo Nogueira. Yuke's on onneksi antanut niin paljon painoarvoa tälle ominaisuudelle, että sen pelaaminen tuntuu melkein paluulta liigan kulta-aikoihin.

UFC Undisputed 3

Prideen kuuluvat omat sääntönsä, joissa esimerkiksi potkuja ja polvea saa käyttää, vaikka vastustaja olisi jo matossa. Myös kehä on erilainen; se muistuttaa enemmän nyrkkeilykehää kuin Octagonia. Jossain määrin on ironista, että sääntöerot tarjoavat taistelusysteemiin itse asiassa oleellisempia uudistuksia kuin hienovaraisemmat parannukset, joista kehittäjät ovat pitäneet kovempaa meteliä. Lisäksi THQ:lle on nostettava hattua siitä, että ovat saaneet Bas Ruttenin ja Stephen Quadrosin Priden selostajiksi. Tunnelmaa lisää myös Lenne Hardt, joka esittelee urheilijat omaperäiseen tyyliinsä.

Kritiikkiä ei pidä tulkita niin, etteikö UFC Undisputed 3 olisi parempi peli kuin edeltäjänsä. Se tuntuu monessakin mielessä enemmän jatko-osalta kuin päivitykseltä, mitä ei aina urheilupeleissä voi sanoa. Samalla on kuitenkin sääli, ettei sarja onnistu nykyään tekemään sellaista vaikutusta kuin ennen; paljon puhutuilla pelillisillä uudistuksilla ei ole toivottua vaikutusta siihen kaikkein keskeisimpään asiaan, taistelumekaniikkaan, joten ottelut - vaikka sinänsä hyvää viihdettä ovatkin - taipuvat edelleen jokseenkin yksipuolisten taktiikoiden toistoon.

Pelialan ripeä kehitys tarkoittaa sitä, että jopa UFC Undisputed 2010 saisi tänä päivänä heikomman arvosanan kuin omana aikanaan, ja tästä syystä myös Undisputed 3 jää jälkeen kirkkaimmista mitaleista. THQ ja Yuke's hallitsevat kyllä hyvän vapaaottelupelin kaavan, mutta samalla mieleen alkaa hiipiä pelko, etteivät tekijät uskalla poiketa kovin kauas jo ensimmäisessä osassa tallatuilta poluilta. Ennen kuin kaavamaisuudesta murtaudutaan irti, on vaikea kuvitella UFC-peliä, joka täyttäisi lajin koko potentiaalin.

UFC Undisputed 3
UFC Undisputed 3
UFC Undisputed 3
UFC Undisputed 3
UFC Undisputed 3
UFC Undisputed 3
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Pride-puoli on hieno lisä, peruspelimekaniikka on edelleen kunnossa, presentaatio toimii
-
Monia uudistuksia on vaikea havaita, harjoittelusysteemi voisi olla parempikin, pitkät latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
UFC Undisputed 3Score

UFC Undisputed 3

ARVIO. Kirjoittaja Thomas Blichfeldt

THQ:n vapaaottelusarja palaa jälleen virtuaalioktakoniin. Uudistuksia on luvattu runsaasti, mutta miten on käytännössä?

0
EA julkaisee UFC 3:n ensi vuoden alussa

EA julkaisee UFC 3:n ensi vuoden alussa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

EA julkisti taannoin alustavan suunnitelman tulevaisuuden pelijulkaisuille. EA Sports UFC 3 -vapaaottelupeli näyttäisi tulevan ulos maailman ihmeteltäväksi alkuvuonna...Ladataan seuraavaa sisältöä