Suomi
Gamereactor
arviot
Uncharted: Drake's Fortune

Uncharted: Drake's Fortune

Elokuvamainen toimintaseikkailu on Playstation 3:n parhaita pelejä ja lajityyppinsä laadukkaimpia edustajia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nykypäivä. Hampaisiin asti aseistautuneet merirosvot yhyttävät pienen laivan Panaman rannikon edustalla. Tällaista sattuu. Laivalla matkustaa seikkailija Nathan Drake ja toimittaja Elena Fisher, jotka eivät ole noin vain antautumassa. Rosvot saavat pian huomata, että he ovat auttamattomasti väärässä paikassa väärään aikaan. Drake nimittäin kuvainnollisesti sanoen syö merkkareita aamupalaksi.

Seikkailija ja toimittaja eivät suinkaan ole Panaman edustalla sattumalta. Drake uskoo olevansa kuuluisan 1500-luvun seikkailijan Sir Francis Draken jälkeläinen ja etsii jotakin kauan kadonnutta. Fisherille tiedossa on vuosikymmenen juttu, sillä tunnetusti Sir Drake kuoli lapsettomana. Näin alkaa sarjakuvamaisista Crash Bandicoot- ja Jak&Daxter -peleistä tunnetun Naughty Dog -studion hyppy tuntemattomaan, realistisenomaiseen toimintaseikkailuun.

Toimintasankarina Nathan Drake on pidettävämpi kuin Half-Lifen Gordon Freeman, hyppää pidemmälle kuin Tomb Raiderin Lara Croft ja kestää kranaatinheitintulta paremmin kuin 24:n Jack Bauer. Hän on nykypäivän Indiana Jones, joka selviytyy mitä tiukimmista tilanteista - usein omaksi hämmästyksekseen. Nathanin aisaparina seikkaileva Elena Fisher on nokkeluutta ja sympaattista kauneutta tihkuva utelias vikuripää ja yksi mielenkiintoisimmista naissankareista pitkään aikaan. Joukon täydentää vanha kehäkettu Sullivan, jossa on enemmän kuin päälle päin näyttää.

Drake's Fortune jakautuu kolmeen selkeästi hahmotettavaan osa-alueeseen. Ensinnäkin peli on silmiinpistävän elokuvamainen. Dialogi on näpsäkkää ja paikoin riemastuttavan älykästä. Juoni etenee tiiviisti laadukkaiden välianimaatioiden myötä. Parhaimmillaan tunnelma on hengästyttävä.

Tämä on mainos:

Toinen osa-alue pohjaa Naughty Dogin tasohyppelymenneisyyteen. Viidakkojen, temppeleiden ja rauniokaupunkien halki edetään tasohyppelyn kautta, mutta loikkimisjaksot ovat lyhyehköjä. Näyttävä kiipeily toimii moitteetta sujuvien kontrollien ansiosta. Tasoloikka on myös kyetty pitämään muutamaa pitkää loikkaa lukuun ottamatta uskottavan oloisena.

Tulitaistelu osoittautuu ainesosista keskeisimmäksi. Suojan käyttö ja vaivaton tähtääminen tekevät merirosvojen ja palkkasotureiden kurittamisesta sulavaa. Pelattavuutta on hiottu realismin kustannuksella. Kymmenen sekunnin piilottelu palauttaa Draken elinvoiman takaisin normaalitilaan. Välillä toimintaa on liikaa ja vihollisia löytyy ensialkuun luoksepääsemättömiltä vaikuttavista paikoista. Itsetarkoituksellista räiskintää olisi voinut korvata muullakin sisällöllä.
Yksinpeli kestää maksimissaan 15 tuntia, mutta ei jätä päättyessään onttoa tunnetta.

Laadukkaan pelattavuutensa lisäksi Drake's Fortune on merkittävä tekninen voimannäyte. Pelin ympäristöt ovat henkeäsalpaavan yksityiskohtaisia ja värikkäitä. Valo häilähtelee viidakon lehtikaton läpi, repaleiset varjot liikkuvat pinnoilla, vesi kastelee ja heijastaa. Kamera on ongelmaton - vapaa pyörittely ja sidottu kuvakulma vaihtelevat kulloisenkin tilanteen tarpeiden mukaisesti.
Hahmoanimaatio on aivan yhtä onnistunutta kuin peliympäristötkin. Tarkkuutta on käytetty erityisesti tietokoneanimaation riippakivenä tunnetuissa kasvonilmeissä, jotka tukevat Drake's Fortunessa dialogia hyvin. Erityishuomion ansaitsevat Elenan ilmeet, jotka kykenevät ilmentämään ironian kaltaisia syvempiä merkityksiä.

Huomautettavaakin graafisesta ilmeestä löytyy. Räjähdykset ovat paikoin muovisen näköisiä ja savun olisi voinut toteuttaa paremminkin. Myös ase-efekteistä olisi voinut puristaa enemmän irti. Tällaiset huomiot ovat tietenkin köykäisiä pelin grafiikan koko kuvaan suhteutettaessa.

Tämä on mainos:

Myös äänellisesti Uncharted on alansa huippua. Musiikkiraita nousee tunnelmanluojana paikoitellen jopa kuvan ohi. Klassiset teemat vaihtuvat toiminnan rumpurytmeihin kiitettävällä liukumalla. Keskeiset sävellykset ovat mukaansatempaavia ja aiheelle sopivan mahtipontisia. Ääninäyttely on ammattimaista ja omiaan täydentämään pelin elokuvamaista otetta.

Uncharted: Drake's Fortune on kokonaisuutena ensiluokkainen taidonnäyte. Sen tekninen osaaminen nostaa rimaa kaikilla alustoilla. Vaivattoman pelattavuuden ansiosta toimintaseikkailu on harvoin ollut näin viihdyttävää. Vioistaan huolimatta Drake's Fortune sisältää leijonanosan klassikon aineksista, ja se on epäilemättä vuoden kovimpia PS3-pelejä.

Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
Uncharted: Drake's Fortune
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
dialogi, ääniraita, graafisesti mestarillinen, pelattavuus, tunnelma
-
viholliset odottamattomissa paikoissa, turhaan kuolettavat tilanteet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

 • modernipoika
  Uncharted Drake's Fortune on ensimmäinen Uncharted peli, ja viimeisin jonka olen pelannut läpi. Peli julkaistiin jo vuonna 2007 mutta itse olen... 9/10
 • hippidippi
  Uncharted: Drakes fortune on Crash Bandigoot- ja Jak & Daxter pelisarjojen tekijän Naughty Dogin uusin, vuonna 2007 julkaistu Pulp... 9/10
 • Mooller
  Uncharted: Drake's Fortune on Naughtu Dogin uusin tekele.Uncharted ei ole Naughtu Dogin perinteistä linjaa.Peli on seikkailu/toiminta peli joka... 9/10
 • Jarhead82
  Loistava seikkailu peli vanhan hyvän tomb raiderin henkeen. Päähenkilö Nathan Drake on loistavasti käsikirjoitettu ja ääninäytelty hahmo,... 9/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
Uncharted: Drake's FortuneScore

Uncharted: Drake's Fortune

ARVIO. Kirjoittaja Janne Räikkönen

Nathan Draken seikkailu merirosvojen seassa on Playstation 3:n parhaita pelejä ja elokumaisten pelien merkkitapaus. Unchartedin tunnelma vetää vertoja Indiana Jones-leffoille.Ladataan seuraavaa sisältöä